Asztalitenisz: a nemzetközi szövetség elnöke szerint nagy reformok jönnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.23. 08:37
null
Thomas Weikert szerint nagy reformok jönnek (Fotó: Földi Imre)
Thomas Weikert, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) elnöke a world tour sorozat budapesti állomásán az esemény sajtóközpontjának többek között a közelgő dél-koreai csapat-világbajnokság lehetséges sorsáról, a sportág legsürgetőbb teendőiről és a tervezett reformokról is beszélt.

 

– Mi előnyei lehetnek annak, hogy Magyarorország évről évre ilyen eseményt rendezhet?
– Ha végignézünk a mezőnyön látjuk, hogy rengeteg az európai játékos, de nagyon sok ázsiai pingpongozó is részt vesz a versenyen. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a sportágban elég nagy a szakadék Európa és Ázsia között, viszont egy ilyen world tour verseny az európaiak számára lehetőséget kínál a fejlődésre. Mindemellett itt Budapesten a szervezés profi, így a verseny minden szempontból kielégítő. De nem csak emiatt jövök szívesen a magyar fővárosba. Az elmúlt egy évben, különösen a tavalyi világbajnokság miatt szinte a második otthonom lett, rengeteg időt töltöttem itt. Az pedig csak bónusz, hogy csodaszép, történelmi városban vagyunk, ahol egy megbeszélést egy pohár ital vagy egy jó vacsora mellett is meg lehet tartani. Ki ne jönne szívesen olyan helyre, ahol a munka és a szórakozás tökéletes arányban keveredik?!

– A következő időszakban mik jelentik a legnagyobb kihívásokat az ITTF számára?
– Az idén nem csak világ- és Európa-bajnokság vár ránk, hanem az olimpia is, de a koronavírus miatt kialakult helyzet okoz fejtörést számunkra. A tervek szerint március 22-én kezdődik a világbajnokság a dél-koreai Puszanban. A minap tettünk közzé egy sajtónyilatkozatot, miszerint a világbajnokság sorsolását elhalasztottuk. A mostani helyzet rengeteg további kérdést és kihívást rejt magában, azon dolgozunk, hogy a torna ne maradjon el, bár az elhalasztása már szóba került. A helyi szervezőbizottsággal való tárgyalások sem lesznek egyszerűek, hiszen sok kérdésre kell mindenki számára megfelelő választ találnunk, és ha ott dűlőre jutunk, akkor még a végrehajtó bizottsággal is végig kell beszélnünk mindent.

– Melyek azok a területek, ahol az asztalitenisznek leginkább fejlődnie kell az elkövetkezőkben?
– Jelenleg szervezeti átalakulás zajlik, amelynek egyik szelete, hogy a következő évtől megduplázódnak a díjazások. Ezzel a játékosokat szeretnénk segíteni, hiszen ahhoz, hogy az asztalitenisz még szélesebb körben elterjedjen, gondolnunk kell azokra a versenyzőkre is, akik nem jutnak el a versenyek negyed- vagy elődöntőjéig, csak az első néhány fordulóban tudják megmutatni magukat. Az átalakítás részét képezi az is, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportág bemutatására, nagyobb médiaérdeklődést szeretnénk elérni, valamint több játékost és nézőt bevonzani az eseményeinkre, 2021-től ezekre teljes erőbedobással koncentrálunk. Emellett a versenynaptárban is „nagytakarítást” kell végeznünk. Ha a labdarúgást vesszük alapul, válogatott szinten ott csak a világbajnokság tekinthető kiemelkedő eseménynek, míg ugyanilyen presztízsű asztalitenisz-versenyből van négy is egy évben, ami a kívülálló számára értelmezhetetlen. Úgy vélem, a versenynaptár megreformálásával az asztaliteniszt kedvelők számát is növelhetnénk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik