MTI 2020.01.25 20:21 Frissítve: 2020.01.25 20:39

Asztalitenisz: a magyar férfiak még versenyben az olimpiáért

A magyar férfiválogatott 3:1-es győzelmet aratott a britek ellen a vigaszág első fordulójában, így továbbra is versenyben van az utolsó tokiói kvótáért az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén a portugáliai Gondomarban. A vigaszági elődöntőben – vasárnap, magyar idő szerint 11 órától – az indiaiakat ugyancsak 3:1-re legyőző csehek várnak Aranyosi Péter szövetségi kapitány csapatára. A másik ágon Hongkong és Szlovákia küzd meg a fináléba jutásért.

 

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál, illetve talált gazdára, az első szakaszban a nyolc csoportgyőztes szerzett kvótát. A magyarok másodikként zártak a négyesükben, így kerültek a nyolcas, kieséses rendszerű vigaszágra, amelynek csak a győztese örülhet ötkarikás részvételnek.

A negyeddöntőben a világranglistás helyezések alapján esélyesebb britek voltak az ismét csak Majoros Bence, Ecseki Nándor, Szudi Ádám összeállításban asztalhoz álló magyarok ellenfelei. A nyitó párost sikerült megnyerni, ezután azonban a nemzetközi szövetség rangsorában 59. Majoros simán kikapott a rivális éljátékosától, Liam Pitchfordtól (22.). De hogy a fehéroroszok elleni csütörtöki nyitómeccshez hasonlóan ezúttal se maradjon el a bravúr, arról előbb Szudi, majd Ecseki gondoskodott.

Szudi (126.) Drinkhallt (68.) verte négy szettben, majd Ecseki (139.) szinte lemásolva őt Pitchfordnál bizonyult jobbnak szintén úgy, hogy a második játszmát elvesztette, de a többiben ő volt a jobb.

A magyar női válogatott már csütörtökön befejezte szereplését a Porto melletti Gondomarban, a horvátok és a házigazda portugálok legyőzésével – története során először – kvalifikálta magát a tokiói csapatversenyre.

ASZTALITENISZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ
Férfiak, vigaszág, negyeddöntő
Magyarország–Nagy-Britannia 3–1

Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Samuel Walker, Paul Drinkhall 3:1 (9, –7, 5, 7)
Majoros BenceLiam Pitchford 0:3 (–11, –6, –9)
SzudiDrinkhall 3:1 (6, –8, 9, 3)
EcsekiPitchford 3:1 (8, –6, 9, 8)

A gondomari csapatselejtező vasárnap zárul. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán.

Gondomarban az első szakaszban a nőknél a magyarokon kívül a Koreai NDK, Tajvan, Szingapúr, Lengyelország, Románia, Hongkong és Ausztria szerzett kvótát, míg a férfiaknál a svédek mellett a Dél-Korea, Szlovénia, Tajvan, Horvátország, Portugália és Szerbia csapata örülhetett.

A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.

2020.02.11 23:55:14

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2020.02.11 19:43:42

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY (Róma)

Lévai először dobogós felnőtt-világversenyen, a magyar küldöttség már három éremnél tart.

2020.02.10 18:56:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Reuters hírügynökség angliai vezető futballszakíróját magával ragadta a magyar labdarúgás romantikája.