Amikor az ötös csak elégségesnek számít

Vágólapra másolva!
2010.12.26. 14:32
null
Ha valakire, akkor Berki Krisztiánra nem lehetett panaszunk (Fotó: Action Images)
Címkék
A tavalyi év remek eredményeihez képest az idén sajnos visszaesés volt tapasztalható a világbajnokságokon elért eredményekben, legalábbis ami az olimpiai versenyszámokat illeti. Amíg 2009-ben nyolc arany volt a mieink mérlege, addig 2010-ben mindössze öt.

 

ÉREMSZERZŐINK AZ IDEI VB-KEN

BIRKÓZÁS
3. Hatos Gábor (szf. 74 kg)
CSELGÁNCS
2. Mészáros Anett (70 kg)
KAJAK-KENU
1. Janics Natasa (K-1 200)
1. Kozák Danuta, Szabó Gabriella (K-2 500)
1. K-4 500 (Csipes Tamara, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma)
2. Janics Natasa (K-1 500)
2. Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos (K-2 1000)
2. Vajda Attila (C-1 1000)
3. Tóth Márton, Mike Róbert (C-2 1000)
SPORTLÖVÉSZET
1. Sidi Péter (kisöbű puska összetett)
2. Sidi Péter (légpuska)
TORNA
1. Berki Krisztián (lólengés)
VÍVÁS
2. Szász Emese (párbajtőr)
3. Boczkó Gábor (párbajtőr)

Persze, tegyük hozzá azt is, hogy több meghatározó sportágban – például atlétika, úszás, ökölvívás – idén nem rendeztek világbajnokságot (a fedett pályás atlétikai és a rövid pályás úszó vb-t nem tekinthetjük ez ügyben mérvadónak). Igaz, atlétikában tavaly sem volt érmünk, ökölvívásban is „csak" egy bronz, az úszók két aranya és hat érme viszont igencsak hiányzik az össztermésből. Ha ezt nézzük, akkor sportolóink hét számban is világbajnoki címvédők.

És akkor most lássuk, hogyan jött össze az idei ötös: ahogyan 1997 óta mindig, most is a kajak-kenusok voltak a legeredményesebbek, s közülük is elsősorban a lányok emelkedtek ki. Az időközben az év sportolónőjének választott Janics Natasa 200 méteren, a Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros és a négyes 500-on védte meg világbajnoki címét (Janics, Kovács Katalin és Benedek Dalma mellett ezúttal Csipes Tamara ült Kozák helyén).

Azonban tavaly ők is eggyel többet nyertek: akkor ugyanis 500 méter egyesben Kovács győzött, idén azonban Janics ugyanitt csak második lett. Igaz, tavaly összesen négy érmet szereztek a londoni programban szereplő tizenkét számban, most viszont hetet: a lányokon kívül dobogóra állhatott a Vereckei Ákos, Kammerer Zoltán kajakpáros, Vajda Attila kenu egyesben, Tóth Márton és Mike Róbert pedig kenupárosban, 1000 méteren.

Janics Natasa és Hosszú Katinka 2010-ben is sok
örömet szerzett nekünk (Fotó: Németh Ferenc)
Janics Natasa és Hosszú Katinka 2010-ben is sok örömet szerzett nekünk (Fotó: Németh Ferenc)
Ha már az „Év sportolója" választást említettük, akkor a férfiaknál a tornász Berki Krisztián érdemelte ki ezt a titulust, aki négy Európa-bajnoki cím és két vb-ezüst után idén világbajnok lett lólengésben. Ez pedig mindenképpen bíztató jel London előtt, amelyik magyar ugyanis ebben a sportágban világbajnoki címet szerzett, az olimpiai bajnok is lett. A sort még Pelle István nyitotta 1930-ban, aztán következett Keleti Ágnes és a kéziszercsapat, Magyar Zoltán, Borkai Zsolt, Ónodi Henrietta és végül Csollány Szilveszter.

Sidi Péter az idén többek között vb-arannyal és vb-ezüsttel
gyarapította éremkollekcióját (Fotó: Czagány Balázs)
Sidi Péter az idén többek között vb-arannyal és vb-ezüsttel gyarapította éremkollekcióját (Fotó: Czagány Balázs)
Berki mögött a sportlövő Sidi Péter végzett a második helyen a választáson. Személyes véleményem szerint – nem kisebbítve persze Berki Krisztián érdemeit – az eredmények alapján neki kellett volna győznie, hiszen ő a kisöbű sportpuska összetett aranya mellé begyűjtötte a légpuskások ezüstérmét és kisöbű sportpuska fekvőben is negyedik lett. Emellett megszerezte Magyarország első londoni kvótáját, és az Európa-bajnokságon is második volt légpuskában. Ezzel szemben az UTE tornásza az Eb-n még csak a döntőbe sem tudott bekerülni. Kollégáim viszont valószínűleg nem ezen szempontok alapján döntöttek.

Ez volt tehát az idei öt arany, ami pedig a többi érmet illeti: a birkózók a szabadfogású Hatos Gábor révén egy bronzot, a cselgáncsozók pedig Mészáros Anettnek köszönhetően egy ezüstérmet szereztek. A vívóknál idén a párbajtőrözők jeleskedtek: Szász Emese ezüst-, Boczkó Gábor pedig bronzérmes lett.

Mindettől függetlenül legeredményesebb olimpiai sportágunk igencsak gödörben van, hiszen a csapatversenyek során a nyolc közé is csak az a két gárda tudott bejutni (női kard, férfi párbajtőr), amelyek számára Londonban nem rendeznek majd versenyeket. De a másik két éremszerző sportágban is visszaestünk tavaly óta, hiszen a birkózók egy éve világbajnoki címet, a cselgáncsozók pedig három érmet szereztek a vb-n. De a legnagyobb visszaesés az öttusázóknál történt, ahol tavaly Marosi Ádám még világbajnok lett, idén viszont még pontszerzőjük sem volt.

Persze azért idén is voltak sportsikereink, szerencsére az Európa-bajnokságokon a megszokott formát mutatták a mieink: összesen tizenkét aranyat és negyvenkét érmet szereztek. Itt az úszók jártak élen, akik a Margitszigeten hatszor állhattak fel a dobogó legfelső fokára, s további hátszer valamelyik alacsonyabb fokára. A kajakozók itt is három arannyal és nyolc éremmel zártak, míg a cselgáncsozók a sportág történetének legeredményesebb kontinensviadalát produkálták Bécsben, ahol két aranyat és összesen hét érmet szereztek. A tizenkettedik arany az ökölvívó Bacskai Balázs nevéhez fűződik. Ők egyébként három érmet szereztek, csakúgy, mint az atléták és a birkózók, kettőt a sportlövők és a rövid pályás gyorskorcsolyázók, egyet-egyet pedig a vívók és a műugrók.

Vancouverben, rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak hála, nem maradtunk pont nélkül (Fotó: Mirkó István)
Vancouverben, rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak hála, nem maradtunk pont nélkül (Fotó: Mirkó István)
KARÁDI ZOLTÁN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik