HIRDETÉS
HIRDETÉS
BALLAI ATTILA
BALLAI ATTILA
2018.10.29 23:10 Frissítve: 2018.10.29 23:10

A világ rendje – Ballai Attila jegyzete

HIRDETÉS


Ha azt mondom, Monspart Sarolta, Jónyer István, dr. Török Ferenc, majd’ mindenki kapásból vágja rá, hát persze, a tájfutó, az asztaliteniszező, az öttusázó. Ha ellenben azt mondom, Varga János, jogos a visszakérdezés: melyik? Mert éppen beszélhetek televíziós műsorvezetőről, rádióbemondóról, festőművészről, mikrobiológusról, gitárosról, levéltárosról, történészről, országgyűlési képviselőről, amerikai polgárháborús katonáról, kanonokról, vagy a sporthoz közelítve számos futballistáról, akár még egy vízipólósról is.

Elsősorban mégis Varga János olimpiai, kétszeres világ- és Európa- bajnok birkózóról, akit a nemzet sportolói Kulcsár Győző megüresedett helyére tegnap maguk mellé emeltek. Méghozzá nem hivatalos értesüléseink szerint meggyőző fölénnyel. Pedig Varga János alakja, személyisége nem csupán közneves tulajdonneve miatt él kevésbé a köztudatban.

A döntéshozók azonban nem napi, hanem örök emberi normák, értékek alapján határoztak. Túlságosan mellé – hála a magyar sport tündökletes múltjának – persze aligha nyúlhattak volna, de Balczó, Portisch, Magyar Zoltán és a többiek amúgy sem adhatnak mást, csak mi lényegük. Ők még bajnokok voltak, nem sztárok, bálványok, nem celebek, ezért egyszer el kellett jönnie a magát sohasem mutogató, másokat nem győzködő, eredményeivel nem kérkedő Varga János idejének is.

Aki egy életen át azzal foglalatoskodik, amihez a legjobban ért, ami iránt a legnagyobb tehetséggel áldották meg, amivel a legtöbb örömet szerezheti embertársainak, a legfénylőbb dicsőséget hazájának, aki nem aprózza szét, nem herdálja el magát, hanem küldetésébe mindig mindenét beleadja, annak valamikor kapnia is kell. Az efféle törvényszerűségek érvényesülését elősegítő lépések zökkentik olykor helyre ezt az egyre eszementebb világot.

A döntés mégsem lehetett könnyű és egyértelmű, elsősorban a Nemzet Sportolója-tagság korlátozott, tizenkettes kontingense miatt. Hiszen így, ha valaki mellett érvelünk, akaratlanul is minden más jelölttel szemben tesszük ezt.  Én szerencsére utólag és szavazati joggal nem rendelkezve, kétszeresen is tét nélkül vethetem fel: minimum elgondolkodtató, hogy labdarúgó személye érdemben szóba sem jött. Ítéleteinkben a jelen olykor képes átírni a múltat is, valószínűleg ezt szenvedik meg egykori, ma még köztünk lévő futballhéroszaink.

Bár néhányuk szerintem méltó lenne a tagságra, mégsem kívánhatom, hogy mihamarabb elnyerjék azt. Felesleges részletezni, miért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.09 23:06:22

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Örüljünk, amíg egy lausanne-i irodában nem kezdenek olyan címmel kommünikét fogalmazni, hogy a „Következő olimpia érdeklődés hiányában elmarad.”

2018.11.08 22:53:24

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Sokoldalúság és sokszínűség, az elődök tisztelete és a hagyományok megteremtése, Az új folytonos keresése. Speidl Zoltán egyike azon BEAC-hősöknek, akiknek az élete, mint cseppben a tenger, megmutatja azt is, hogy miért fontos egy közösséghez, esetünkben éppen a BEAC-hoz tartozni.

2018.11.06 14:39:21

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Helsinki bajnoka mesélt kalandos életéről, unokáiról, a fotózásról, s készülő és elkészült könyveiről.

2018.11.04 00:20:05

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A magyar olimpikonok kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek az 1956-os melbourne-i játékokon, ezt a teljesítményt manapság is repeső szívvel vennénk tudomásul.

2018.11.02 00:10:17

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Magyarországnak 302 olimpiai bajnok sportolója van, 149-en azonban már nem élnek. A halottak napján négyük szellemét megidéztük, s ma remélhetőleg a többi 145 aranyérmes is sokaknak az eszébe jut.

HIRDETÉS
HIRDETÉS