Rg: a testüket is le kellett győzniük a vb-n debütáló magyaroknak

Vágólapra másolva!
2017.08.29. 20:13
null
Kis Alexandra először szerepel felnőtt-vb-n (Fotó: Földi Imre)
Szerdán az olaszországi Pesaróban megkezdődik a 2017-es ritmikusgimnasztika-világbajnokság, melyen a magyar színeket Kis Alexandra, Pigniczki Fanni és a Borsányi Patrícia, Katona Hanna, Kovács Jázmin Napsugár, Margaritisz Lili, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású kéziszercsapat képviseli. A legnagyobb kérdés: ki lesz a sportág új uralkodója, miután az olimpia után lelépett a színről szinte egy teljes tornászgeneráció?

Kicsit olyan ez az egész, mint amikor eltűnt a falkavezér, a fiatalok meg megverekednek azért, hogy ki legyen az új vezető.

Ritmikus gimnasztikában az olimpiai év mindig vízválasztó, az elit mezőny egy része rendre visszavonul, így aztán az ezt követő esztendő az újrarendeződésről szól. Ahogy a házigazda olaszoknak a világbajnoki nevezési listáról az utolsó pillanatban lehúzott olimpikonja, Veronica Bertolini mondta, eddig tudta, kik a referenciapontok, ebben az évben meg ő is csak találgat.

Nincs persze ezzel egyedül.

FEJBEN IS ÖSSZE KELL RAKNI

„Ez a lányok első felnőtt-világbajnoksága, így az első kihívás az volt, hogy a testüket és a megszokást le kellett győzni, s át kellett állítani a fejüket arra, hogy a nyár közepén is gyakorolni kell, kemény felkészülésről beszélhetünk. Ez elég nehezen ment, ám egy rossz szavam sem lehet a lányok edzőtáborban nyújtott teljesítményére, kőkeményen megcsináltak minden feladatot, ami el volt tervezve. A fizikai állapotuk rendben van. A fejükkel kellett egy picit többet foglalkozni, hogy mentálisan is megérjenek erre a feladatra, de abszolút partnerek ebben, úgyhogy remélem, sikerrel veszik az akadályokat.” (Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség technikai igazgatója)

A pesarói világbajnokság egyéni versenyében nincs egyéni olimpiai vagy világbajnok. Az ötkarikás címvédő orosz Margarita Mamun szünetet tart és az esküvőjére készül, csak nézőként látogat a vb-re.

A legutóbbi három egyéni összetett világbajnokságot megnyerő, szintén orosz Jana Kudrjavceva visszavonult állandósult bokaproblémái miatt. Az ukrán világbajnok Hanna Rizatdinovát ebben az egy szezonban egyetlen gyakorlat erejéig láthatta a közönség, és aligha láthatja újra versenykörülmények között.

Maradt egyetlen aktív világbajnokként az orosz szépség Alekszandra Szoldatova, aki viszont olyan mély hullámvölgybe került, hogy nem is nevezték a világbajnokságra, Pesaro helyett Pestszentimrére ment, a Grácia-kupára. Pes, Pes, de egyáltalán nem mindegy...

Sztárok Budapesten a vb előtt: az éremátadó olimpiai bajnok Margarita Mamun szünetelteti pályafutását, míg a dobogó tetején álló Alekszandra Szoldatova rossz formája miatt nem került be az orosz csapatba (Fotó: Morvai Tamás Róbert / Gymnastic Moments)
Sztárok Budapesten a vb előtt: az éremátadó olimpiai bajnok Margarita Mamun szünetelteti pályafutását, míg a dobogó tetején álló Alekszandra Szoldatova rossz formája miatt nem került be az orosz csapatba (Fotó: Morvai Tamás Róbert / Gymnastic Moments)
Az Averina ikrek az összetett bajnoki 
cím nagy esélyesei (Fotó: Kovács Anikó)
Az Averina ikrek az összetett bajnoki cím nagy esélyesei (Fotó: Kovács Anikó)

Ki lehetne még indulni a budapesti Európa-bajnokságból, de ott nem volt egyéni összetett verseny. A világkupa- és GP-versenyek, valamint a világjátékok teljes káoszt mutattak, főleg az utóbbi, melyen debütált a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) pontozókat kontrolláló számítógépes rendszere, amely letiltja a pontszámadást akkor, ha két vagy több bíró részpontszámai irreálisan eltérnek egymástól. Ha megint alkalmazzák, az a Wroclawban történteket vetíti előre: a szokottnál alacsonyabb pontszámokat.

Egy dolog biztos: a sportág első számú nagyhatalma, Oroszország lesz a legeredményesebb nemzet, és az is nagyon valószínű, hogy a sportág új királynője, az összetett egyéni verseny győztese valamelyik Averina iker, Arina vagy Dina lehet.

Az egypetéjű ikrek rendkívüli hasonlósága minden versenyen vicces jeleneteket okoz, Pesaróban a hivatalos fotós a portréképek elkészítése után inkább megkérte őket, hogy tartsák fel a fejük mellé az akkreditációjukat, mert így legalább be lehet őket azonosítani. Már ha nincsenek vicces kedvükben, és nem cserélik el az akkreditációs kártyát egymás között.

A hazai rendezésű Európa-bajnokságon igen jól szereplő magyar válogatott erejét is nagyon nehéz belőni a még formálódó mezőnyben – szerenkénti fináléról nem érdemes álmodni, az viszont még benne is lehet a pakliban, hogy valamelyik versenyzőnk bejut a legjobb 24 közé egyéni összetettben, és ott lehet a fináléban.

A vb-re utazó magyar tornásznők közül egyedül Margaritisz Lili szerepelt már vb-n – 2015-ben, Stuttgartban egyéniben indult, most a kéziszercsapat tagja. Az egyéni versenyben szereplő tornászaink közül Pigniczki Fanni a 10.20-kor, Kis Alexandra a 14.00-kor kezdődő csoportban kezdi meg szereplését szerdán (karikával és labdával), majd csütörtökön buzogánnyal és szalaggal folytatják.

Optimális esetben aztán még az is lehet, hogy pénteken is találkozni fogunk magyar névvel – összetett fináléban azonban 2011 óta nem volt magyar ritmikus gimnasztikázó.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
A PROGRAM
Augusztus 30., szerda

9.00–19.30: Egyéni összetett, selejtező
21.00–22.05: Szerenkénti döntők (karika, labda)
Augusztus 31., csütörtök
9.00–19.30: Egyéni összetett, selejtező
21.00–22.05: Szerenkénti döntők (buzogány, szalag)
Szeptember 1., péntek
15.15–20.55: Egyéni összetett, döntő
Szeptember 2., szombat
15.30–21.00: Együttes kéziszercsapat, összetett verseny és selejtező
Szeptember 3., vasárnap
14.00–15.25: Együttes kéziszercsapat, szerenkénti döntők
15.45–18.00: Gála

NEM ENYHE OROSZ DOMINANCIA
• Egyéni összetettben 2007 óta mindig orosz versenyző győzött a világbajnokságon.
• 2014-ben és 2015-ben az összes egyéni aranyérmet orosz tornásznő szerezte meg.
• Oroszország 2001 óta minden éremtáblázaton az első helyen zárt, ám az összes aranyérmet képtelen „besöpörni.” Az elmúlt években kéziszercsapatban az olaszok, a fehéroroszok, a bolgárok és a spanyolok is szereztek aranyat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik