A sznúkerkirálynő indul a férfi vb-n, O'Sullivan skalpjára pályázik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.03. 17:17
null
Reanne Evans és Ronnie O'Sullivan a Legendák Kupáján (Forrás:facebook.com/reanneevans147)
Még el sem indult a versenyen, mégis hatalmas eredményt ért el Reanne Evans: női bajnokként meghívást kapott a férfiak sznúker-világbajnokságára, ahol az „erősebbik nem” legjobbjai között bizonyíthat.

 

A tízszeres női világbajnokot elbűvölte a meghívás ténye, a selejtezőben három győzelemre lesz szüksége, hogy a világbajnokság a televízió által is közvetített 32-es főtáblájára kvalifikálja magát.

„Én vagyok az élő példa arra, hogy bárki valóra válthatja az álmait, ha elég keményen dolgozik" – mondta a 29 éves Evans, aki 2013-ban első női játékosként jutott be egy pontszerző verseny főtáblájára.

A vb-t április 18 és május 4 között rendezik. Az új lebonyolítási rendszerben 16-an kiemeltek, 128-an a selejtezőben kezdik meg a küzdelmeket.

„Biztosan sokan mondják majd, hogy csak azért hívtak meg, mert nő vagyok. Tettem le annyit már az asztalra, hogy kiérdemeljen ezt. A sok-sok befektetett munka most kifizetődik” – tette hozzá Evans.

Nyolcéves kislánya minden versenyre elkíséri, ez áprilisban sem lesz másképp. „Mindenhova velem jön, nagyon élvezi. Ő az első számú szurkolóm, ami nagyszerű érzés” – mondta.

Evans és kislánya (Forrás:facebook.com/reanneevans147)
Evans és kislánya (Forrás:facebook.com/reanneevans147)

Nem Evans az első nő, aki selejtezhet egy férfiak számára kiírt sznúker vb-re, de ő lehet az első, aki főtáblára is jut. Bár nagyon nehéz dolga lesz, ezt ő maga is elismeri. De ott akár az ötszörös világbajnok Ronnie O'Sullivannel is találkozhat.

KI AZ A REANNE EVaNS?
• Tízszeres női sznúker világbajnok
• Főként jobbkezes, de a ballal is tud játszani
• A jelenlegi szezonban PTC-versenyeken már elindult a férfiak mezőnyében
• Edzője Stephen Feeney, aki korábban Stuart Bingham és Martin Gould karrierjét egyengette
• Legjobbja: 142-es break, versenyen 140

„Az éremnek két oldala van. Természetesen minden sznúker játékos Ronnie-val akar megmérkőzni, de egy ilyen találkozás piszkosul kemény kihívás is. Minden olyan egyszerűnek tűnik, amikor ők csinálják, közben a legkevésbé sem az.”

Hatalmas a különbség a sznúker női és férfi legjobbjainak díjazása között. Evans 2012-ben női világbajnoki címéért 450 fontos jutalmat kapott, míg a férfiak legjobbja, Ronnie O'Sullivan 250 ezer fontot, azaz 555-ször többet. Angliában a mai napig léteznek olyan sznúker klubok, ahova a nők még a lábukat sem tehetik be.

„Ez ijesztő. Ezek a szabályok hosszú idő óta, el kell fogadnunk. Mindig is így volt. Fiatalon, egy-egy frame után távoznom kellett, vagy a sarokban leülnöm, még inni sem kaptam. A mai napi történnek hasonló esetek.”

„Furcsa belegondolni, hogy ha le tudom győzni a férfiakat, miért nem játszhatok ellenük? Ez egy ügyességi sport, nem fizikai. Semmi sem zárja ki, hogy a nők a lehető legmagasabb szinten versenyezzenek. De erre egyelőre kevés esély mutatkozik” – tette hozzá Evans, aki nem zárja ki, hogy 20 éven belül egy nő nyerjen világbajnoki címet a férfiak versenyében.

Reanne Evans (Forrás:facebook.com/reanneevans147)
Reanne Evans (Forrás:facebook.com/reanneevans147)
Reanne Evans (Forrás:facebook.com/reanneevans147)
Reanne Evans (Forrás:facebook.com/reanneevans147)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik