HIRDETÉS
HIRDETÉS
BÁLINT MÁTYÁS
BÁLINT MÁTYÁS
2017.06.10 12:10 Frissítve: 2017.06.10 12:15

A nem létező dzsudóversenyektől a világmozgalomig

Kevés negyvenmillió tagot számláló világszervezet székel egy belvárosi bérház emeletén, a folyosó végén balra, de a Nemzetközi Cselgáncsszövetség éppenséggel ilyen. Az elnök, a Nagyvárad mellől elszármazott, sokáig írónak készülő Vizer László Máriusz innen irányítja az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágat, a dzsúdót, amelynek világbajnokságát Budapesten rendezik a nyáron.

HIRDETÉS
Vizer László Máriusz számára huszonnégy órás elfoglaltságot jelent a sport (Fotó: Szabó Miklós)

 

– A szivar hozzátartozik a személyiségéhez?
– Harminc éve tart formában – felelte Vizer László Máriusz a Nemzeti Sportnak . – Biztos pont.

– És mi a legbiztosabb pont az életében? Mi az, amire azt mondja, „igen, ez én vagyok”?
– Egyelőre a sport. Ameddig csinálom, addig számomra ez a legfontosabb.

– Egész napos elfoglaltságot ad?
– Huszonnégy órásat. Az Európai Cselgáncsszövetség elnöke voltam 2000 és 2007 között, utána a Nemzetközi Cselgáncsszövetségé, és mindig volt min dolgozni, mindig volt min gondolkodni, hogy hogyan lépjünk előre, miként tudnánk újítani, megújulni. Mert ez a fontos a dzsúdó számára. Már amikor európai elnök lettem, szerveztem az európai Grand Prix-versenyeket, de ez nem esett egybe a nemzetközi szövetség stratégiájával. Akkor csak kétévente volt egy világbajnokság meg az olimpia – ennyi volt a teljes dzsúdónaptár. És ragaszkodtak a régi szokásokhoz, nem változtattak semmin, azon is húsz évig töprengtek, hogy engedélyezzék-e, hogy a két versenyző közül az egyik fehér helyett kék dzsudogit viseljen. Most meg évente van vb, Eb, nyolc-tizenegy Grand Prix-verseny, Grand Slamek... Szóval most már szem előtt vagyunk.

– Ez volt a fejlődés kulcsa?
– Igen, amikor 2007-ben átvettem a nemzetközi szövetséget, alig volt pénz a kasszában, de összeállítottunk egy üzleti tervet. El kellett adni egy olyan terméket, amelyhez nem volt referencia, amely nem is létezett – a versenyeinket. De úgy éreztem, ezt a piramist fentről kell elkezdeni építeni, nemzetközi versenyeket, láthatóságot szervezni, és majd ebből indulhat el a fejlődés. Most pedig ott tartunk, hogy a világ dzsúdómozgalmában negyvenmillió tagunk van, és elég nagy üzleti, politikai hálózat épült ki a sportág körül.

– Mit szokott mondani a leendő szponzoroknak, miért érdemes a cselgáncsba fektetniük?
– A benne megjelenő morális értékek, nevelési értékek, a sportértékek miatt.

– Önt is ezek vonzották a tatamira?
– Romániának elég fejlett dzsúdóélete volt a hetvenes-nyolcvanas években, én pedig tizennégy éves koromtól katonai gimnáziumba jártam, ott kerültem kapcsolatba a sportággal. Amikor nagy nehezen megszabadultam a hadseregtől, akkor a cselgáncson keresztül találtam meg az utamat az életben. Közben tizenöt évesen elkezdtem verseket és novellákat írni, és eljött az idő, amikor választanom kellett volna a dzsúdó és az írás között. De nagyjából ekkor megjelent egy novellám, amelyik nem volt kompatibilis a Ceausescu-rendszerrel, és azzal eldőlt a kérdés, hiszen nem írhattam többet.

– Azóta ír még?
– Nem, de foglalkoztat. Tervezek írni egy könyvet az életemről, a tapasztalataimról, a sportról, a benne töltött évtizedekről – hátha tud majd tanulni belőle a következő generáció. Talán meg tudom mutatni az én utamat a Bihar megyei Tenkéről idáig.

– Nem volt egyenes út, ha jól tippelek.
– Nem éppen. 1988-ban disszidáltam Ausztriába Magyarországon keresztül, és mondták is az itteni dzsúdósok, hogy maradjak, de ha már elindult az ember, akkor nyugatra vágyott – akkor nem gondoltam volna, hogy végül tényleg itt fogok letelepedni.

– Miért hagyta el Romániát?
– Megnyertem egy versenyt, amelyet nem lett volna szabad: ki volt adva, hogy veszítenem kell. Dicsőség helyett megaláztatást kaptam, úgyhogy csomagoltam és 24 óra múlva már elhagytam az országot.

– Hirtelen döntésnek tűnik. Mindig ilyen?
– Fiatalon gyorsabban döntöttem, de most is vállalom a felelősséget az elhatározásaimért. Próbálok mindent meggyőződéssel csinálni, hogy azt érezzem, együtt tudok élni a döntésemmel. Nem azért teszek bármit, hogy mindenkinek megfeleljek: csak azoknak, akik a cselgáncs világában megtiszteltek a bizalmukkal, na meg saját magamnak.

– Amikor tíz éve a soproni futballcsapat elnöke lett, elég gyakran változtak az elhatározásai.
– Az csak egy kaland volt számomra a futball világában. Igyekeztem segíteni, amennyit tudtam, de amikor közben elindultam a Nemzetközi Cselgáncs-szövetség elnöki tisztségéért, már végképp nem maradt időm foglalkozni a Sopronnal. Azt mindenesetre megtanultam az esetből, hogy soha többé ne vágjak bele olyan projektbe, amelynél nem tudok főszerepet játszani, amelyet nem tudok saját magam menedzselni. Telefonon nem lehet irányítani egy futballklubot, csak úgy, ha az ember a napi munkából ki tudja venni a részét.

– De mégis az maradt meg mindenkiben, hogy Vizer László Máriusz minden második nap kirúgott egy edzőt.
– Mert tökéletességet vártam el. Minél jobbat akartam a csapatomnak, és ha már tisztességesen megfizettem az edzőket, játékosokat, voltak cserébe elvárásaim is. Nem szeretem a kompromisszumokat, csak ha előre visznek. És ha kölcsönös tiszteleten alapulnak.

– Végül is a dzsúdónak az az egyik alapja.
– Pontosan. Én egy másik világból keveredtem a futballba. Persze tisztelem a focit, és ott is vannak értékes emberek, példaképek, de a cselgáncsban az alapvető értékek talán fontosabbak. A tatamin mindenki egyenlő, itt a pénz sokkal kevesebbet számít, nem véletlen, hogy a világon már kétszáz országban dzsúdóznak, az olimpián a 386 helyet 136 különböző ország versenyzői töltötték be, Rióban 26 nemzet szerzett érmet, a Grand Prix-versenyeken pedig ötven-hatvan ország dzsúdósai is dobogóra állhatnak. Nagyon fontos a sportág univerzalitása, és rengeteget teszünk is érte: 26 ország képes maga finanszírozni a saját cselgáncséletét, a többieknek igyekszünk mindenben segíteni, és visszaforgatni oda a sporttal szerzett bevételeket. A nagy országok pedig szolidárisak a kicsikkel.

– Nyár végén Budapesten rendezik a világbajnokságot – különleges alkalom lesz az ön számára?
– Itthon szervezni egy világbajnokságot nem kis dolog, az pedig, hogy első alkalommal adhat otthont Magyarország a vb-nek, szintén nagy öröm a számomra. Ráadásul ez lesz az első világverseny, amelyen több mint egymillió dollárt osztunk szét pénzdíjként.

– Azért, mert ez egy jól reklámozható összeg?
– És hogy a sportolók élvezzék azt az anyagi megbecsülést, amely kijár nekik, a fiatalok pedig lássák, hogy ezzel a sportággal is megalapozhatják az életüket, hiszen a szülő sokszor ezt is mérlegeli, amikor eldönti, hová vigye sportolni a gyermekét. Persze, a miénk tiszta, hagyományokkal teli sportág, felvetődhet, hogy nem anyagiasodik-e el, de látni kell, hogy a dzsúdósok nem kizárólag fejlett országokból jönnek, sőt. Márpedig egy huszonéves fiatalnak, aki napi két-három edzéssel készül arra, hogy a legjobb legyen, nincs lehetősége dolgozni, sőt a tanulásra is kevés ideje jut. Ezt próbáljuk kompenzálni.

– Egyébként az előbb azt mondta, „itthon”?
– Igen, már Budapest az otthonom. Először 1997-ben nyitottam itt irodát, aztán ingáztam Bécs és Budapest között, végül eldöntöttem, hogy ide költözöm. Pedig Svájcban kellene lennem, oda van bejelentve a cselgáncsszövetség, de így, hogy itt élek, az elnöki iroda itt van. Itt érzem magam a legjobban, természetes, hogy itt élek.

MAJDNEM FORRADALOM

Volt egy pillanat 2015-ben, amikor csaknem a feje tetejére állt a teljes nemzetközi sportélet. A nemzetközi sportszövetségek ernyőszervezetének számító SportAccord elnökeként Vizer László Máriusz kemény szavakkal támadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a szervezet jelen lévő elnökét, Thomas Bachot. Azt állította, a NOB egy lejárt, rossz és átláthatatlan rendszert működtet, amelyen változtatnia kell, mert a végromlás felé halad, hiszen a rendszert nemesi, családi kapcsolatokon alapuló, élethosszig kinevezett tagokból álló elit működteti, nem pedig a professzionalizmus, az eredményesség, az átláthatóság, a fair play és az igazmondás vezérli a szervezetet.

Bár ezeket az állításokat nehéz volna cáfolni, a nemzetközi sportszövetségek (amelyek a SportAccord keretein belül korábban közös, nagy világversenyeket terveztek) saját érdekükben inkább kihátráltak a szervezetből, nem vállalva a konfliktust az olimpiai jogokat birtokló és a pénzosztást felügyelő NOB-bal, úgyhogy Vizer jószerével magára maradt és inkább lemondott a SportAccord elnökségéről.

„Én voltam az első, aki kimondta, hogy valami nincs rendben – emlékezett vissza Vizer László Máriusz. – Persze én nem a sportból élek, tudtam, hogy csak a saját pozíciómat veszíthetem el dzsúdóelnökként. De hiába értett velem egyet mindenki a színfalak mögött, a többi sportvezető számára, a sportágaik számára túl nagy lett volna a kockázat. De legalább elindultak bizonyos változtatások, mostanra pedig már normalizálódott a helyzet és a kapcsolatunk is a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal.”

NS Hosszabbítás: Iváncsik és Gulyás búcsúzik, de marad 

 A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

Közös a pályájuk, közös az utóbbi 17 évük a Veszprémben és a válogatottban, és közösen is vonultak vissza az idény végén szeretett csapatukból. Adta magát, hogy ebből az alkalomból úgy kérjük fel Gulyás Pétert és Iváncsik Gergőt karrierjük értékelésére, egy kis vissza- és előre pillantásra, hogy azonos kérdésekre válaszoljanak.

Hogy a két kiváló kézilabdázót mi kötötte Veszprémhez, miért nem fogadták el számos nagy klub ajánlatát, mi is az a Veszprém-varázs, melyik meccsre, sorozatra emlékeznek vissza a legjobb szívvel, melyek a közelebbi és távolabbi céljaik? Kiderül Simon József interjújából a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…
…miért nyilatkozta azt Kubala Lászlóról Aranylabdával elismert spanyol csapattársa, Luis Suárez, hogy „Mindenki rajongott érte, nők, férfiak, gyerekek, idősek. A világ a lába előtt hevert. Imádták.” Bodnár Zalán sorozatának utolsó fejezete;
…mivel tűntek ki az 1956-os forradalom napjai alatt a Testnevelési Főiskola hallgatói és oktatói? Hogyan alakult a sorsa az 1956-os melbourne-i olimpia megnyerése után a magyar kardvívócsapat három Amerikába emigráló tagjának, Keresztes Attilának, Hámori Jenőnek és Magay Dánielnek? Szabó Gábor és Berta Mihály tárja fel a múltat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.14 00:09:01

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A tét, a kockázat felvállalása mutatta meg Panenka lelkierejét, szakmai nagyságát, s hozta meg hírnevét, mint ahogy Kariusnak is az lett a keresztje, hogy a fél világ látta a szerencsétlenkedését.

2018.12.13 12:24:34

Egyéb egyéni M. D.

Nem csak Phil Taylor hiányzik majd nagyon az Ally Pallyből • Új lebonyolítási rendszer, rekordszámú résztvevő.

2018.12.10 23:12:57

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. Nálunk sem a hazai futball sajátosságaihoz igazodó, sem a profi világban másutt működő nyugdíjrendszer nem létezik.

2018.12.07 14:36:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Év végén is pörög az ingatlanpiac, ám a vásárlással még nincs elkésve. Íme a legfontosabb tippek! (x)

2018.12.03 21:22:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A pályázat beadásának határideje: 2018. december 15., szombat éjfél.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS