Rg-vk: a „minden mindegy″ döntőbe vitte Vass Dórát

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.03.15. 21:51
null
Vass Dóra a szalaggyakorlatát már élvezte – be is került a döntőbe (Fotó: Kovács Anikó)
A rendkívül tehetséges, első felnőtt idényét kezdő orosz Alekszandra Szoldatova győzelmével zárult a debreceni Főnix Csarnokban a ritmikusgimnasztika-világkupa idénynyitó egyéni összetett versenye. Szoldatova megelőzte az ukránok világbajnokát, összetett vb-ezüstérmesét, Hanna Rizatdinovát, illetve honfitársát, Jelizaveta Nazarenkovát. A magyar egyéni versenyzők közül Vass Dóra végzett a legjobban, összetettben tizedik lett, és szalaggal bekerült a vasárnapi szerenkénti fináléba.

Az biztos volt a debreceni ritmikusgimnasztika-világkupa második napján, hogy a megszokottnál sokkal szorosabb verseny alakul ki az érmekért, miután az első öt helyezett négy tizeden belül volt két szer után. A tornászok többsége még csak szokja új gyakorlatait, így abban is biztosak lehettünk, hogy a legkevesebbet rontó lesz az évad első összetett bajnoka a vk-sorozatban.

Az évad első magyar szerenkénti döntőse pedig Vass Dóra lesz, ráadásul nem is a házigazdai joggal élve, hanem saját erőből, miután szalaggal bravúrral befért a nyolcas fináléba. A gyakorlatok és a pontszámok is jobbak voltak, mint az ezt megelőző versenyeken, Tartuban és Moszkvában – még úgy is, hogy a magyar bajnoknő első napja nem úgy sikerült, ahogy várta.

„Kicsit nagyobb volt a görcs, mint kellett volna, túl nagy a teljesítménykényszer – nem is annyira az edzőim részéről, inkább én izgultam túl a dolgot. A negyedik gyakorlatnál, szalaggal már úgy mentem be, hogy minden mindegy, csak élvezzem – mert a tegnapi minden volt, csak élvezet nem. Ma úgy jöttem ide, hogy jól akarom magam érezni a szőnyegen, mert itt van több ezer ember″ – értékelt az első számú magyar rg-s, aki összetettben tizedikként végzett.

„A gyakorlataimon már nem hiszem, hogy változtatunk, ezt az évet így csináljuk végig. Egyedül az utolsó karika dobáson vacillálok egy kicsit, mert az háromból három versenyen nem sikerült, hiába megy edzésen teljesen jól″ – tette hozzá.

Az aranyérmes Szoldatovának (középen) óriási siker, 
hogy megverte a világ egyik legjobb összetett tornászának 
számító Rizatdinovát (Fotó: Kovács Anikó)
Az aranyérmes Szoldatovának (középen) óriási siker, hogy megverte a világ egyik legjobb összetett tornászának számító Rizatdinovát (Fotó: Kovács Anikó)

A háromezresre duzzadt közönségtől a legnagyobb ovációt a négy magyar indulón kívül a mezőny egyetlen világbajnoka, az ukrán Hanna Rizatdinova gyűjtötte be, de a szurkolói támogatás önmagában nem volt elég az orosz „B-válogatott″ Alekszandra Szoldatova ellen, aki megelőzte, a harmadik pedig a szintén orosz Jelizaveta Nazarenkova lett. A pénteki nap után még vezető fehérorosz Kacjarina Halkina nem volt olyan meggyőző, így a negyedik helyre szorult, az ötödik az izraeli Neta Rivkin, az azeri Marina Durunda pedig éremesélyesként úgy elrontotta szalaggyakorlatát, hogy a dobogóról le-, az első ötből pedig kimaradt.

Ha már itt tartunk, a Debrecenben szerepelt oroszok versenyzőknek a legkegyetlenebb a helyzetük: mindketten világklasszis képességűek, Nazarenkova „csak″ tökéletesen képzett, Szoldatovában a sztársághoz szükséges plusz is megvan, mégis csak akkor indulhatnak nagy versenyen, ha a világ- és Európa-bajnok orosz éltornászok pihennek. Ha nem kerülnek a belső trónharcban az első három helyre, akkor évi kétezer óra edzés ide, klasszis képességek oda, az olimpiát, Eb-t és vb-t csak tévén nézik.

Miközben jobbak, mint szinte mindenki más a mezőnyben.

A pénteken igen sokat hibázó magyar együttes kéziszercsapat szombaton javított és megelőzte a brazilokat, illetve a finneket, ám összetettben így is hatodik lett – a két fináléban a hat induló miatt fix volt a helye.

Sokkal jobbak voltunk mint pénteken. A szombati versenynapon nem volt ejtés, kisebb hibák ugyan voltak, de elégedett vagyok. A pénteki teljesítmény számomra nem volt elfogadható, de remek csapat vagyunk, és hajt bennünket a csapatszellem és izgatottan készülünk a vasárnapi fináléra” – nyilatkozta Horváth Csinszka, az együttes kéziszercsapat csapatkapitánya.

Az MTK-kupa junior kvalifikációjában Kis Alexandra harmadik szerenkénti döntőjét is kivívta szalaggal – ahogy ezzel a szerrel, úgy buzogánnyal is az orosz Julija Bravikova került elsőként a fináléba. A junior csapatversenyben a Kis Alexandra, Pigniczki Fanni, Szakály Borbála, Váray Míra összeállítású magyar csapat a hatodik lett – csak sportági nagyhatalmak (az 1. Oroszország, a 2. Fehéroroszország, a 3. Azerbajdzsán, az 5. Ukrajna), illetve a kiválóan dolgozó, meglepetésre a 4. helyre bejövő románok előzték meg. Váray Míra karikával és szalaggal, Kis Alexandra pedig buzogánnyal kilencedikként, a házigazda jogán indulhat pluszban a fináléban.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGKUPA, DEBRECEN
Egyéni összetett.
1. Szoldatova (orosz) 70.750, 2. Rizatdinova (ukrán) 70.333, 3. Nazarenkova (orosz) 69.983, 4. Halkina (fehérorosz) 69.650, 5. Rivkin (izraeli) 68.167, 6. Durunda (azeri) 67.517, 7. Csaropa (fehérorosz) 66.850, 8. Vladinova (bolgár) 65.717, 9. Mazur (ukrán) 65.117, 10. Vass Dóra (magyar) 64.950, ...21. Böröcz Bianka (magyar) 57.533, ...Kécza Daniella (magyar, versenyen kívül) 52.033, ...Soós Viktória (magyar, versenyen kívül) 50.817
Buzogány, kvalifikáció. A szerenkénti döntőbe jutottak. 1. Szoldatova (orosz) 18.133, 2. Rizatdinova (ukrán) 17.833, 3. Nazarenkova (orosz) 17.767, 4. Rivkin (izraeli) 17.700, 5. Durunda (azeri) 17.567, 6. Csaropa (fehérorosz) 17.133, 7. Halkina (fehérorosz) 17.100, 8. Bezzoubenko (kanadai) 16.900, ...22. Böröcz Bianka (magyar) 14.817, ...Soós Viktória (magyar, versenyen kívül) 13.033, ...Kécza Daniella (magyar, versenyen kívül) 12.067
Szalag, kvalifikáció. A szerenkénti döntőbe jutottak. 1. Szoldatova (orosz) 17.567, 2. Rizatdinova (ukrán) 17.550, 3. Halkina (fehérorosz) 17.367, 4. Nazarenkova (orosz) 17.283, 5. Csaropa (fehérorosz) 16.750, 6. Volkova (finn) 16.417, 7. Niftaliyeva (azeri) 16.300, 8. Vass Dóra (magyar) 16.267, ...23. Böröcz Bianka (magyar) 14.183, ...Soós Viktória (magyar, versenyen kívül) 13.083, ...Kécza Daniella (magyar, versenyen kívül) 13.000
Együttes kéziszercsapat, összetett. 1. Azerbajdzsán 34.483, 2. Kína 34.450, 3. Izrael 32.933, ...6. Magyarország (Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Kiss Barbara, Ludányi Laura, Raub Nóra, Wehovszky Vivien) 30.450
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik