A horvát K-1-legenda padlót fogott, de győzött

Vágólapra másolva!
2012.10.14. 17:06
null
Mirko Cro Cop győzelemmel tért vissza a világbajnokság mezőnyébe (Fotó: http://www.vecernji.hr)
Két év után Tokióban ma ismét K–1 világbajnoki meccseket rendeztek. A vasárnapi középdöntő legnagyobb sztárja, a holland színekben négyszeres világbajnok Ernesto Hoost csak a szorító mellett szakkommentátorként foglalt helyet. A ringben viszonylag ismeretlen harcosok küzdöttek, de így is láthattunk parázs meccseket. A tizenhatos torna legnagyobb sztárja, a horvát Mirko Filipovic „Cro Cop” azt követően győzött, hogy padlóra került az amerikai Randy Blake ellen, sikerével máris történelmet írt.

A K-1 világbajnokság (World Grand Prix) tizenhatos tokiói középdöntőjét az ausztrál Ben Edwards és a román Raul Catinas találkozója nyitotta. A látható súlyfelesleggel küzdő kezdő Edwards kezdetben egyenesekkel próbált támadni, miközben a jó erőben lévő, de ellenfelénél jóval könnyebb Catinas lábra és testre mért alacsony rúgásokkal (úgynevezett low kickkel) próbálta távol tartani az ausztrált, ami csak egy ideig sikerült neki.

A folytatásban ugyanis Edwards harca színesebbé vált, ő is elkezdte használni a lábát, fölénybe került, a második menetben pedig egy jobbhorognak köszönhetően padlóra küldte a románt, és K. O.-val győzött is (ennek a meccsnek már a videofelvétele is elérhető). Ellenfele a december 26-i New York-i nyolcas döntő első fordulójában a litván Arnold Obrotovot pontozással legyőző Jarrell Miller lesz. A 24 esztendős Miller brooklyni születésű, vagyis New Yorkban majd abszolút hazai ringben küzdhet.

EDWARDS–CATINAS

Érdekes meccsnek ígérkezett a K–1-világbajnokságokon már korábban is feltűnt egyiptomi Hesdy Gerges és az ukrán Szerhij Lascsenko mérkőzése, ugyanis két különböző stílus találkozott. A torna szakkommentátora, Ernesto Hoost szerint a korábban általa is képviselt, sok alacsony rúgásra, illetve azokból következő kombinációkra építő, Gerges által képvisel „régi stílus” találkozott Lascsenko elsősorban az ütőerőre támaszkodó harcmodorával. A meccs elején az ukrán került minimális fölénybe néhány csapottal és egyenessel, ám miután Gerges fel tudta venni a kellő távolságot, megváltozott a meccs képe.

Az egyiptomi előbb jól mozgott el Lascsenko támadásai elől, majd rúgásokkal megbontotta az ukrán védekezését, fejre és testre is talált, jól kombinálta az alacsony és a magas rúgásokat (high kick), amelyeknek köszönhetően egyhangú pontozásos győzelmet aratott. Gerges decemberben az azeri Zabit Samedov ellen lép ringbe, aki első menetes K. O.-val intézte el a hozzá hasonlóan a K–1 világában eddig ismeretlennek számító amerikai Xavier Vigneyt.

A suriname-i Ismael Londt és az indiai Singh Jaideep csatája az első menet tapogatózása után a második menetben egy hatalmas adok-kapokba csapott át. Jaideep beszorította ellenfelét a sarokba, és egy térdrúgás, ütés kombinációval földre is küldte. Ezután viszont Londt vette át az irányítást, alacsony rúgásokkal előkészített balegyeneseivel többször is megrendítette Jaideepot. Az indiainak ugyan még volt egy-két villanása, de nem tudta visszavenni az irányítást, és vereséget szenvedett.

Ernesto Hoost Londt győzelme kapcsán megjegyezte, hogy Suriname közvetve már hét világbajnoki címmel büszkélkedhet, hiszen ő is a dél-amerikai országból származik, igaz, már holland színekben nyert négy világbajnokságot, míg Remy Bonjasky ugyanezen az úton három bajnoki címet szerzett. Londt folytathatja a sort, ehhez New Yorkban az első fordulóban Uehara Makotót kell majd legyőznie, aki ma japán házi rangadón győzött pontozással Hiromi Amada ellen.

Az elmúlt években magyarországi gálán is ringbe lépő Catalin Morosanu, a román tank – ahogy Hoost nevezte, az első menettől kezdve uralta a lengyel Paul Slowinski elleni mérkőzést köszönhetően jobb egyenes, bal csapott kombinációinak. A lengyel lábbal volt veszélyesebb, de csak nagyon ritkán tudott támadni, kétszer is padlózott, így sima vereséget szenvedett.

A végére maradt az amerikai Randy Blake és a horvát legenda, a Hoost által korábban világbajnoki döntőben legyőzött volt rendőr, Mirko Filipovic „Cro Cop” összecsapása.

A különböző K–1-es internetes fórumokon szinte egész nap mindenki „crocopozott”, vagyis túlzás nélkül állítható, hogy a K–1-be kilenc év után idén visszatért klasszis fellépését övezte a legnagyobb várakozás. Cro Cop pedig nem okozott csalódást. A gyorsasága ugyan megkopott, de két meneten keresztül így is ő üldözte a nálánál 13 évvel fiatalabb amerikai Randy Blake-et, aki túlzottan is tartott a nagy hírű ellenféltől. Cro Cop távolról indított ütéseivel és rúgásaival többször elérte az amerikait, akit egy-egy vehemensebb támadás alkalmával a kötelekhez is tudott szorítani.

A harmadik menetben változott valamelyest a meccs képe, ugyanis Blake próbált kezdeményezni, ám Cro Cop többször keresztbe tudta verni ezeket a kísérleteket. A mérkőzést mégis kis híján megfordította Blkae, egy meglehetősen érdekes jelenet után.

Egy állj utáni pacsit követően ugyanis Blake jobbal egyből ütött, Cro Cop pedig padlózott. A számolás után azonban Blake még egyszer már nem tudta leküldeni a nagyon meglepett horvátot, így jöhetett a pontozás. Egy döntetlen mellett ketten Cro Copnak adták a meccset, aki így 13 év után vehet részt ismét nyolcas vb-döntőben. Már ezzel történelmet írt, ugyanis ilyen hosszú idő után még senki sem tudott visszatérni a legjobbak közé.

Más kérdés, hogy valóban a legjobbak lesznek-e ott a december 26-i New York-i fináléban, hiszen a szakág legnagyobb klasszisai – a címvédő Alistair Overeem, Semmy Schilt, Remy Bonjasky és Badr Hari – különböző okok miatt nem kaptak meghívót az idei világbajnoki tornára. Ez a mai középdöntő színvonalán is látszott, ennek ellenére a lábmunkájával kitűnő Gerges, a nagy ütő Morosanu, vagy éppen a legrutinosabb Cro Cop azért még produkálhat jó meccseket. Utóbbi kettő egyébként éppen egymással találkozik majd a New York-i döntő első fordulójában.

MIRKO FILIPOVIC CRO COP–RANDY BLAKE

WGP 2012, A KÖZÉPDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
(október 14., Tokió)
Ben Edwards (ausztrál)–Raul Catinas (román) KO, 2. menet
Jarrell Miller (amerikai)–Arnold Oborotov (litván) pontozásos győzelem
Zabit Szamedov (azeri)–Xavier Vigney (amerikai) KO, 1. menet
Hesdy Gerges (egyiptomi)–Szerhij Lascsenko (ukrán) p.gy.
Ismael Londt (suriname-i) – Singh Jaideep (indiai) p.gy.
Uehara Makoto (japán)–Hiromi Amada (japán) p.gy.
Catalin Morosanu (román) –Paul Slowinski (lengyel) p.gy.
Mirko Filipovic (horvát)–Randy Blake (amerikai) p.gy.
Az elöl állók továbbjutottak. A győztesek kvalifikálták magukat a december 26-i New York-i fináléra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik