Wales Dublinban, Anglia Edinburgh-ben nyert

Vágólapra másolva!
2012.02.05. 20:16
null
Az angolok egy blokkolt labdából szerzett céllal kerekedtek a mezőnyben többet mutató skótok fölé (Fotó: Reuters)
Címkék
A rögbi Hat Nemzet-kupa (a nemhivatalos sportági Európa-bajnokság) idei kiírásának első fordulójában a címvédő angol együttes megfiatalított csapattal tudott nyerni Skóciában. A francia válogatott takarékos üzemmódban is biztosan nyert Párizsban a tisztességgel helytálló olaszokkal szemben, míg a forduló rangadóján Wales 51 ezer néző előtt nyert Dublinban az írek ellen. A jogelődnek tekintett Négy-, majd Öt Nemzet-kupát beszámítva az idei sorozat már a 118. megmérettetése a kontinens elitjének.

 

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2012-es Hat Nemzet-kupát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Franciaország–Olaszország

Az olaszok a párizsi Stade de France stadionban majd' nyolcvanezer néző előtt fizikai erőre és szimpla egyéni betörésekre építő taktikájukkal sokáig egyenrangú partnerei voltak a házigazdáknak, sőt, mezőnyfölényre is szert tettek. A franciák labda nélkül nehezen kezdeményeztek akciókat, viszont amikor lehetőségük adódott, abból jó százalékkal vittek célt. Előbb a 21. percben gyors passzjáték után voltak eredményesek, majd a szünet előtt saját célterületüknél szerezték meg a labdát az olasz zárt tolongás után, így a félidőre kilencpontos előnnyel vonulhattak. A honosított ausztrál rúgójátékos, Kristopher Burton büntetőjével kerültek közelebb ellenfelükhöz az olaszok a szünet után, ám erre Dimitri Yachvili révén szintén egy hárompontossal gyorsan megfeleltek a vendéglátók. A legnagyobb izgalmat mégis az jelentette, hogy tucatnyi galamb kedvére csemegézett a pályán, és csak arra a röpke időre reppentek szét és kerestek nyugalmasabb helyet a pályán, amikor éppen átrobogott rajtuk a mezőny. Az 54. percben érdekes célt vitt Vincent Clerc – nem mellékesen 160. válogatottbeli pontját, ezen belül a 32. célját szerezte a nemzeti együttesben –, hiszen a francia akció előtt társai háromszor is lábbal szöktették magukat, amúgy labdarúgók módjára. De azért ott sem az egyszerűt választották: volt benne okszival és térddel továbbtett labda. A cél felpörgette végre az addig keveset mutató franciákat, akik elővették félelmetes passzjátékukat. A súlypont végképp átkerült az olaszok térfelére, a vendégek csak védekeztek. Csupán a cserék törték meg a francia lendületet, de a mérkőzés érdemi részének lezárásaként a 72. percben az első félidőben láthatatlan, ám a másodikban óriásit játszó újonc – nagy területen futott, bátran és lendületesen tört át a védőfalon, testcselei, lefordulásai, irányváltásai élményszámba mentek – Wesley Fofana megszerezte a negyedik hazai célt is.

Hiába védekeztek jól az olaszok, a franciák két cél vittek a szünetig
Hiába védekeztek jól az olaszok, a franciák két cél vittek a szünetig

Skócia–Anglia

A sorozat legpatinásabb párharca mindig független az éppen aktuális erőviszonyoktól. Ezúttal a hazai pálya és 67 ezer néző jelentette előny mellett Edinburgh-ban azt is a skótok javára írhattuk, hogy megfiatalított angol válogatott vette fel velük a küzdelmet. Az új-zélandi vb-t követően új angol szövetségi kapitány látott munkához, igaz, átmeneti jelleggel, kizárólag az idei Hat Nemzetre. Stuart Lancaster kézenfekvő megoldás volt a posztra, tekintve, hogy a szövetség utánpótlás igazgatója, nem mellékesen ő irányítja a B-válogatottat is (Saxsons). A fiatalítás tehát az ő közvetítésével eleve adta magát, és ő nem is okozott csalódást. A kezdőben több olyan játékos kapott szerepet, akik eddig egyszer sem játszottak a válogatottban, vagy mindössze néhányszor, a kispadon viszont öt újonc foglalt helyet. A Skóciában pályára lépő angol válogatott magját az a Saracens adta, amely bajnoki címvédő a Premiershipben, illetve tavasszal egyedül képviselheti Angliát a sportági BL (Heineken-kupa) egyenes kieséses szakaszában.

Indulattól sem mentes mezőnyjátékot követően az angol csapatkapitány, Chris Robshaw – ez volt a második fellépése a válogatottban – vált főszereplővé, a 17. percben némi nyak-, illetve meztépést követően utóbbiban cserére szorult. Előbbit meghagyták neki... A paprikás hangulat végig jellemezte a találkozót, amely nagy küzdelmet, ám csupán közepes színvonalat hozott. Az újonc rúgójátékosnak, Owen Farrellnek ami nem ment a félpályáról, összejött a 22-es vonalról: Anglia egy büntetővel jutott vezetéshez. Erre azonban a skótok rutinos rúgója, Dan Parks két büntetővel válaszolt a szünetig.

Szomorú skót drukker: talán majd legközelebb
Szomorú skót drukker: talán majd legközelebb

A fordulást követően 24 mp alatt célhoz jutott a vendégcsapat, akkor Parks felszabadításnak szánt labdáját blokkolta le Charlie Hodgson, a rutinos játékos a pattogó labdára már a skót célterületen belül csapott le. Meddő skót mezőnyfölényt követően a friss, fiatalos, éppen ezért lendületes angolok vették át a játék irányítását, de a céltól mindkét együttes messze volt. A skótoknak a 207 cm magas tolongás ember, Richie Gray bátor és váratlan betörése adott erőt a hajrára. Az akkor már cserékkel frissített házigazdák többször jártak célközelben – egyszer a videobíróra is szükség volt –, de hiába a mezőnyfölény és a sok akció, ha mindehhez rengeteg technikai hiba, eladott labda párosult, így nemhogy a fordítás, még az egyenlítést sem jött össze. Pedig a mérkőzésben a skót győzelem is kifejezetten benne volt.

Írország–Wales

A végső győzelemre is esélyesnek tartott walesiek nagy lépést tettek a végső siker felé, hiszen Dublinban aratott győzelmüket követően lépéselőnyhöz jutottak. A favoritok közül az angolokkal idegenben, a franciákkal otthon mérkőzhetnek meg. Jonathan Davies gyors céllal bosszantott az íreket, akik még a szünet előtt szintén célig jutottak. A második félidőben hasonlóan alakult a leosztás, a walesi célra – ismét Davies jutott célterületre – az írek megfeleltek. A hajrá azonban a walesieké volt, George North a 76. percben szerzett célt, de az idegenbeli győzelemhez kellett Leigh Halfpenny büntetője is, aki a 80. percben a házigazdák egypontos előnyéből kétpontos vendégvezetést varázsolt.

RÖGBI HAT NEMZET-KUPA, 2012
1. FORDULÓ
Franciaország–Olaszország 30–12 (15–6)
Skócia–Anglia 6–10 (6–3)
Írország–Wales 21–23 (10–5)
2. FORDULÓ
Franciaország–Írország február 11.
Olaszország–Anglia február 11.
Wales–Skócia február 12.
3. FORDULÓ
Írország–Olaszország február 25.
Anglia–Wales február 25.
Skócia–Franciaország február 26.
4. FORDULÓ
Írország–Skócia március 10.
Wales–Olaszország március 10.
Franciaország–Anglia március 11.
5. FORDULÓ
Wales–Franciaország március 17.
Anglia–Írország március 17.
Olaszország–Skócia március 17.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik