MTI 2019.12.12 20:38 Frissítve: 2019.12.12 21:44

Utánpótlás: a jövő sportolóit segítik az akadémiák – Szabó Tünde

Szabó Tünde szerint a jövő nagy sportolóit, a 15-19 éves tehetségeket segítik az akkreditált sportakadémiák.

Szabó Tünde az akkreditált sportakadémiákról beszélt (Fotó: Kuklis István/Délmagyarország)

A sportért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: ezek az intézmények átfogóan gondoskodnak fiatal sportolóik felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat és állapotfelmérésüket, illetve sportpszichológiai ellátásukat. Egyúttal segítséget nyújtanak a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában, ezzel egyengetve sportolói életpályájukat és biztosítva a minőségi utánpótlás-nevelést.

Kifejtette: a sportszervezetek által létrehozható sportakadémiák a jövőben egységes szabályozás és minőségbiztosítási feltételek alapján lesznek minősítve, ezzel garantálható, hogy az akadémiák azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek. Az államilag elismert sportakadémiák I., II. és III. kategóriájú sportakadémiaként működnek. A legmagasabb szintű (I. kategóriájú) sportakadémiák azok, amelyek saját iskolát és kollégiumot is fenntartanak majd.

Működésükhöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémia céljaira fordíthatják. Elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.

Szabó Tünde úgy fogalmazott: az elmúlt években különböző sportági akadémiák sokszínű világa alakult ki Magyarországon, ezek nagyon különböző anyagi erőforrásokkal és feltételekkel rendelkeznek, és általában sportklubokhoz kötődnek, azok utánpótláscsapatait fogják össze. A komoly hagyományokkal rendelkező sportklubokhoz kötődés értéket képvisel, ezért sportklubhoz nem kötődő akadémia csak kivételesen támogatható. Fontos, hogy az akadémiák sportklubjaikon keresztül folyamatos kapcsolatban legyenek a sportági szakszövetséggel.

Kitért rá: az akkreditált sportakadémiákat felállító sportszervezettel a minisztérium több éves keretmegállapodást köt, ez a sportszervezet írásbeli kezdeményezésére indul. A sportért felelős miniszter kézilabdában legfeljebb 6, kosárlabdában maximum 4, labdarúgásban legfeljebb 10 keretmegállapodást köthet. A rendelet alapján kötött keretmegállapodások egységesítik az akadémiák tárgyi, technikai és szakemberi feltételeit és a finanszírozáshoz szükséges összeget.

A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz, és a szabályozás garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni, tette hozzá Szabó Tünde.

2020.03.13 22:39:21

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen hozadéka bizonyára lesz megpróbáltatásainknak: a lényeges élesen elválik a lényegtelentől.

2019.12.23 12:43:39

Egyéb csapat PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA (videó), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

NS-KARÁCSONY. Sike Renáta, Lékai Máté és Siklósi Gergely hamar csapattá formálódott a sütő mellett.

2019.10.11 14:28:54

Egyéb csapat nemzetisport.hu

STADIONAVATÁS, 50 ÉVES SZÜLETÉSNAP. A főváros első rögbistadionját adják át szombaton a Kincsem Parkban.

2019.09.19 21:45:26

Egyéb csapat MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nyolc év alatt a listavezető Oscar-díjátadó az elsőről a 12. helyre csúszott vissza, annyi sportesemény »kúszott be« elé. Ilyen érdeklődés láttán pedig ki csodálkozik azon, hogy a nagy cégek »zsebből« kifizetnek alsó hangon ötmillió dollárt egy 30 másodperces Super Bowl-reklámért?!

2019.08.21 23:30:55

Egyéb csapat N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A ma 80 éves Hencsei Pál tegye, amit tett eddig is! Derűvel, méltósággal, bölcsen, a sport szeretetével együtt járó gyermeki áhítatát őrizve közben.