Új-Zéland lesz a franciák ellenfele a döntőben

Vágólapra másolva!
2011.10.16. 12:12
null
Az All Blacks védekezésével nem tudtak mit kezdeni az ausztrálok (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Új-Zélandon zajló rögbi-világbajnokság második elődöntőjében a házigazda All Blacks első félidőben nyújtott kiváló játékának köszönhetően tizennégy ponttal nyert Ausztrália ellen, így a favorit ott lesz a jövő vasárnapi fináléban, ahol majd Franciaországgal kell megküzdenie. Hogy a történelem igenis ismétli önmagát, arra bizonyságul most annyit jegyeznénk meg: az 1987-es, első sportági vb-n, amely szintén az óceániai országban volt, a döntőben Új-Zéland–Franciaország összecsapást rendeztek, míg a bronzéremért Wales és Ausztrália csatázott egymással. Az All Blacks akkor szerezte mind ez idáig egyetlen vb-aranyérmét, Wales pedig az egyetlen vb-érmét.

Amint arra számítani lehetett, ellenállhatatlanul kezdett az All Blacks, ennek eredményeként Ma'a Nonu a 6. percben rögtön célt vitt a jobb szélen. Piri Weepu ugyan elrontotta a jutalomrúgást – és utána nem sokkal egy ziccerrel egyenértékű büntetőt –, de ez sem szegte kedvét a házigazdáknak, akik támadásban maradtak. Ezt a nyomást a védekezésre kényszerített ausztrálok nehezen viselték, David Pocock rövid időn belül már másodszor szabálytalankodott büntetőt érően – utóbb Aaron Cruden tört át bátran és szemfülesen a védővonalon –, a másodikból Weepu már eredményes tudott lenni, így az új-zélandiak előnye a 13. percben 8–0-ra nőtt.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es rögbi-világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Digby Ioane nagyszerű egyéni betörése kellett ahhoz, hogy feléledjenek az ausztrál remények. Bár végül hárman nagy nehezen a célterület előtt megállították, és a célt is megúszták a hazaiak – mindössze centik hiányoztak hozzá –, a sokadik hullám végén Richie McCaw szabálytalankodása büntetőt ért, amelyet James O'Connor váltott pontra a 16. percben.

Kiegyenlítetté vált a mezőnyjáték – az új-zélandiak bátran indították a védővonal mögé belőtt keresztlabdákkal a szélsőket –, Aaron Cruden dropjára Quade Cooper válaszolt szintén droppal. Utóbbi egy ígéretesen induló, de kifáradó akciót zárt le. Az ausztrálok „tízesét" végig nagy ellenszenv kísérte, tekintve, hogy új-zélandi születésű.

Az első felvonás (14–6) zárásaként és a második nyitányaként Weepu egy-egy büntetőt értékesített. A folytatásban már nem volt ilyen sikeres, később le is cserélték az elfáradt rúgójátékost. Helyette Cruden rúghatott, de ő sem járt sikerrel.

Támadóbb szelleműbb ausztrál csapatot láthattunk ekkor a pályán, mint az első felvonásban, de célközelig nem nagyon értek. Fáradtságos munkával mindössze annyit értek el, hogy a labdát megtartották, így az All Blacks sem tudott támadni.

Új-Zéland az idő múlásával olyan nagy energiát már nem is fektetett a célszerzésbe, megelégedett az akciózással, és ha lehetősége nyílt rá, akkor rúgásokból próbált meg pontot szerezni.

A sérülés miatt visszaálló Weepu – mindkét oldalon rengeteg volt a vérző sérülés miatti csere – a 73. percben sikeres büntetővel zárta le a találkozót, és állította be a végeredményt.

A hajrára érkező Sonny Bill Williams sárga lapja miatt az utolsó percekre létszámban megfogyatkoztak a házigazdák, az ausztrálok ezen felbuzdulva célközelbe értek, de nem tudtak szépíteni, maradt a tizennégy pontos különbség (20–6) – és az új-zélandi döntőbe jutás.

Nemcsak az új-zélandi játékosok, a katonazenekar tagjai is eljárták a hakát
Nemcsak az új-zélandi játékosok, a katonazenekar tagjai is eljárták a hakát
ÚJ-ZÉLAND, RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Új-Zéland–Ausztrália 20–6 (14–6)
A DÖNTŐBEN
Új-Zéland–Franciaország október 23., 10 óra (Tv: Digi Sport Plus)
A 3. helyért
Ausztrália–Wales október 21., 9.30 (Tv: Digi Sport)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik