Szex, skótduda, medúza - a legfurcsább sérülések III.

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.11.22. 16:42
Szomorú, ha megsérül egy futballista, hiszen ha amatőr, megfosztatik szórakozásától, ha pedig profi, elveszíti munkaeszközét, mint Karl Marx szerint a munkásosztály. Nem mindenkinek adatik meg, hogy hatalmas ütközetekben essen el hősi sérültként, sokan nagyon is prózai körülmények között iratkoznak fel a maródiak listájára. Egy korábbi sportlegünkben egy jó adag furcsa sérülést csokorba kötöttünk már, majd tovább írtuk a mesét . Minisorozatunk harmadik, befejező részét olvashatják most, amelyben a korábbiaktól eltérően nem csak labdarúgókkal foglalkozunk.

BABB ÉS A KAPUFABABB ÉS A KAPUFA

LABDARÚGÓK FURCSA SÉRÜLÉSEI

Nemrégiben a német védő, Jérome Boateng szenvedett bizarr sérülést, amikor repülőgépen utazván egy utaskísérő nekitolta az italos kocsit, ezért az amúgy is sérült futballista újabb heteket hagyott ki. Az egykoron munka közben saját játékostársával összeverekedő David Batty éppen Achilles- vagy más források szerint bokasérüléséből lábadozott, amikor hároméves kislánya elgázolta háromkerekűjével, hosszabb kényszerpihenőt okozva atyjának.

A Kidderminster Harriers exkapitánya, Sean Flynn eltörte orrát, felrepesztette száját és megzúzta egy lábujját, amikor orra esett kisfia játékautóján. Rafael van der Vaart 2007-ben egyéves kisfiát emelte meg olyan pechesen, hogy belesérült, legalábbis saját állítása szerint.

A korábbi dán menőnek, Allan Nielsennek tulajdon sarja sértette meg szemét, a marokkói Jusszef Csippónak csapattársai oltották ki kis híján szeme világát gólöröm címén. Liverpoolban Fábio Aurélio a kertben játszadozott utódaival, amikor műtétre szoruló térdsérülést szenvedett. Több hónapra kidőlt a családfő.

2006-ban Oliver (Sir) Kahnnak cserekapusa, Michael Rensing okozott sérülést egy bajnoki előtt, amikor szemen lőtte labdával bemelegítés ürügyén. Rensing elő is lépett kezdővé, de később őt is megviccelte a sors: lehajolt egy cipőfűzésre, de mire felegyenesedett, súlyos hátsérülést szenvedett.

Az angol válogatott Alan Mullery fogmosás közben játszotta el ugyanezt a hatvanas években. Ódon Championship Manager-fanoknak, az argentin játékosok fényképét gyakran böngészőknek és Milan Baros-fanoknak ismerős lehet Julio Arca: a ballábas játékost 2004-ben egy medúza tette harcképtelenné. Egy tengerparti Sunderland-edzést próbált meg némi lubickolással elviselhetőbbé tenni a dél-amerikai, de a medúzacsípést követően allergiás tünetek kapták el, kórházban kötött ki végül. Azt a pletykát, hogy a rivális Newcastle-nek szurkolt volna a medúza, később többen is cáfolták.

A Club América menőjét, Juan Carlos Silvát az idén lőtték fenékbe autótolvajok (még mindig jobban járt, mint klubtársa, Salvador Cabanas), az észt Mart Poom 2000-ben, amikor a Derbyt szolgálta, egy Iron Maiden elleni gálameccsen sérült meg ott, ahol pedig csak simogatni illene férfiembert.

Ha már altájakon járunk: a brazil Cicero Ramalho alighanem fejjel lefelé olvasta a térképet, amikor a számára felírt végbélkúpot szájon át vette be. Olyan beteg lett tőle, hogy három napig nyomhatta az ágyat. Illik ide némileg, hogy a francia Florent Malouda a 2006-os világbajnokságon a „kékek” nyitó meccsét fájó aranyere miatt kényszerült kihagyni, majd rendre begyulladó bölcsességfoga okán bajlódott folyamatosan izomsérülésekkel.

Az ír Phil Babb közkedvelt volt fénykorában a Liverpoolban lelkes védőmunkája miatt, kis híján ez lett a veszte ékességének: egy páros lábbal végrehajtott önfeláldozó becsúszás során a kapufánál a széttett lábak miatt fedezetlenül hagyott kis fa kegyetlenül eltalálta a nagyot. Együttérzésből a kézenfekvő poénoktól most eltekintenénk.

2006-ban a sunderlandes Kevin Kyle olyan forró ételt adott gyermeke szájába, hogy amikor a felbőszült csemete kiköpte azt, a bébiétel összeégette Kyleherezacskóját. A kétbalkezes atya kórházba került, majd pár napig úgy járt csapattársai legnagyobb örömére, mint egy cowboy, aki alól frissiben kilőtték a lovat.

Amikor Ronaldo 2009-ben hazagördült Brazíliába, a Corinthianshoz, debütáló mérkőzése után lefelé menet egy túl kíváncsi riporter mikrofonnal súlyosabban megsértette az ék egyik szemét. Szerencsére a csatár egy csinosabb monoklival megúszta, és csak azért nem kergette meg a riportert, mert úgysem érte volna utol.

Az olasz védőfejedelem, Alessandro Nesta keze 2005-ben playstationözés közben sérült meg (ínszakadás), a szép nevű lengyel kapus, Wojciech Szczesny az Arsenalnál a tornateremben esett el úgy, hogy eltört mindkét keze. Nani a dél-afrikai világbajnokságról azért maradt le a rossz nyelvek szerint, mert akrobatikus gólörömét gyakorolta egy tréningen, de fájdalmasan belesült a gyakorlatba.

Erről tudna mesélni az argentin Fabián Espíndola is, aki az MLS-ben hálóba talált a Real Salt Lake színeiben az LA Galaxy ellen, és egy hátraszaltóval ünnepelt, de eltörte lábát földre érkezéskor. Hogy még kínosabb legyen a napja, arról a játékvezető tett: nem adta meg a találatot.

Espíndola honfitársa, az egykori világklasszisjelölt karmester, Andrés D’Alessandro még riveresként egy (érvényes) gólja után át akarta ugrani a reklámtáblát, de az aprócska játékos nem tudta abszolválni végül a műveletet, mehetett is a legközelebbi gipszelőbe. Az egyik legismertebb dél-afrikai futballista, Lucas Radebe jóval prózaiabb környezetben vágta haza térdét – csak leszaladt a szeméttel.

ESPÍNDOLA SZALTÓJA

Mégis cserélt volna Antonio Chimentivel, aki 2010 tavaszán egy potya gól miatti dührohamában akkorát vágott egy asztalra, hogy eltört a keze. A 2000 körül még igen ígéretesnek számító portugál szűrő, Delfim az Olympique Marseille játékosaként a csapatbuszon ülve törte el csípőcsontját, ráadásul ezt csupán akkor fedezte fel, amikor próbált a célnál felállni az ülésről, de csak nem akart sikerülni a mozdulat.

Az 1950-es világbajnokságon a hazaiak, a brazilok a jugoszlávokkal játszottak, s amikor a felek kibaktattak kezdéshez, az európai csapatból Rajko Mitics beütötte a fejét egy vasrúdba az öltözőfolyosón, és elveszítette eszméletét. A walesi játékvezetőt, Benjamin Griffitht ez nem hatotta meg, s jelt adott a mérkőzés elkezdésére. A hazaiak már a második percben a kapuba találtak, Mitics pedig csak a 20. percben szállhatott harcba.

Nézzünk egy eleddig nem boncolgatott magyar esetet is: Menyhárt Attilát még kecskeméti profiként 2009-ben kellett megműteni azért, mert hatéves rottweilere kiharapott egy darabot a középpályás bal lábfejéből. Akár a pórul járt Menyhárt fülét is leharaphatta volna az eb, elvégre Tysonnak hívták…

Azt gondolja a nyájas olvasó, hogy csak a futballisták lehetnek ilyen ügyetlenek/balszerencsések? Ugyan!

ÜGYETLENEK ÉS SZERENCSÉTLENEK A FUTBALLPÁLYÁN TÚL

A baseballos Jay Glenallen Hill híres pókfóbiás volt, és éppen erre fizetett rá: azt álmodta egy verejtékes éjjelen, hogy ellepték testét a soklábúak. Rémületében leugrott az ágyról, egyenesen rá egy üvegasztalra.

A szintén baseballozó, háromszoros All-Star résztvevő Denny McLain ki tudja, miről álmodott éppen, de az tény, hogy amikor felébredt, nagyon elcsodálkozott azon, hogy négy lábujja is kificamodott. A krikettes Chris Lewis (mint tudjuk, a krikett tulajdonképpen kesztyű nélküli baseball, csak mindenki fehér mezt visel, növelve a zavart abban a játékmenetben, amelyet amúgy sem ért senki) kopaszra borotválta fejét egy Nyugat-Indiákon tett túra előtt, és mivel nem viselt fejfedőt minden óvás ellenére sem, napszúrása miatt kihagyta a legfontosabb mérkőzést.

1997-ben Gus Frerotte, a Washington Redskins irányítója egy sikeres akció utáni touchdownöröm közben megfejelte a pálya végi párnázott falat, de úgy, hogy nyakficamot szenvedett, és helikopterrel szállították kórházba (hiába, a „Bang your head!” csak metálos körökben hangzik jól).

2006-ban a NASCAR-versenyző Jimmie Johnson szégyenszemre leesett egy golfkocsiról egy éles kanyarban, és eltörte kezét (bizonyára váratlanul érte, hogy jobbra is lehet kanyarodni), egy esztendő múltán a golfozó Sam Torrance a többnapos Ryder-kupa egyik éjszakáján alvajárás közben esett rá olyan pechesen egy jukkára, hogy eltörte lábujját.

A brit kerekes, Mark Cavendish 2008-ban kipróbált egy Snowboard-videójátékot, de leesett a deszkáról, és „hazavágta” vádliját. A kosaras Lionel Simmons tetrisezés közben szedett össze csuklósérülést (egy Nintendo Game Boy volt a társtettes), ami matt két fellépést ki kellett hagynia, míg a baseballozó Joel Zumaya karja 2006-ban a Guitar Hero áldozata lett.

A horvát Goran Ivanisevic és az ausztrál Mark Philippoussis 2003-ban egy torontói tornán alkottak párost (teniszben). Mérkőzésükön egy könnyű labdát a horvát fejjel(!), a hagyományosabb felfogást kultiváló Philippoussis rakettel óhajtott átjuttatni az ellen térfelére – látván a közeledő ütközést, igyekeztek elkerülni a tragédiát, de közben egymást fejelték meg, és mindketten úgy eldőltek, mint különben Déva vára sem.

A horvát fejét össze kellett ölteni, társa agyrázkódást szenvedett. Érdekes módon többé nem álltak össze párosozni… Ivanisevic egy más alkalommal képes volt edzés közben eltörni néhány ujját, amikor nekiszaladt a pálya melletti ütőtartó alkalmatosságnak.

A „bázislabdázókat” (megfigyelték a kedves olvasók, hogy minden tizedik magyarra jut egy baseballütő, de baseball-labda száz darab ha van az országban?) képviselve a cikkünkbe férkőzött John Smoltz, aki megégette magát vasalás közben (a saját magán lévő inget vasalta…), kollégája, Wade Boggs meghúzta hátát (hétmeccses kihagyás), miközben felhúzott egy pár cowboy csizmát, Sammy Sosának pedig súlyosan begörcsölt a háta, két akkorát tüsszentett egymás után hirtelen.

Kis híján felterjesztette magát a Darwin-díjra Adam Eaton, aki gyomron szúrta magát egy hámozókéssel, miközben megpróbált kicsomagolni egy DVD-t. „Hülye egy film volt" – vélekedett Eaton. Ő nem különben.

A heveny és önveszélyes műszaki érdeklődéssel megáldott Mark Smith egy szállodai szobában nekiállt megpreparálni egy bedöglött légkondicionálót, de csúnyán megvágta közben kezét.

Bret Barberie kihagyott egy összecsapást, mert a nachoskészítés csúcspontján csiliszószt dörzsölt a szemébe (dörzsölt játékos), de mindez piskóta ahhoz képest, hogy Clarence „Climax” Blethen, a Red Sox 30 esztendős újonca zsebében felejtette műfogsorát mérkőzés közben, és amikor becsúszott a második bázisra, fenéken harapta saját magát! Többszörösen is sorstársa, Ken Griffey Jr. protektora elmozdult a nadrágban kijelölt helyéről, és viselője egyik heréjét egy olyan helyre tolta, ahová az gazdája szerint egyáltalán nem kívánkozott.

Brian Anderson 2001-ben megvágta középső ujját, miközben ki akart nyitni egy üveg kölnit, majd megégette arcát vasalás közben (talán csörgött a telefon?). Oddibe McDowell vajat akart kenni, de elszabta (a kezét is), Ricky Bones a klubházban tévézett, majd amikor elunta és felállt volna, meghúzódott a háta.

A 13-szoros All Star George Brett éppen egy izgalmas pillanatot akart elkapni a tv-ben, és kifutott a konyhából, de közben eltörte lábujját, akkorát rúgott egy „rosszul helyezkedő” székbe. 2009-ben az év újonca volt Chris Coghlan, majd az év bohóca: egy borotvahabból készült lepénnyel törölte viccből arcon csapattársát, Wes Helmset, de miközben körülötte ugrált, kiment a térde. Több hónapra.

Rick Honeycutt (a képen) és Greg Harris a kispadon szotyolapöckölés közben szenvedett csuklósérülést, Phil Niekro veszte egy túl kemény kézfogás lett, Milton Bradley játékvezető-üldözés közben ínszalag-szakadásban dőlt ki, Dick Allen betolt egy autót, de a fényszóró súlyosan összeégette tenyerét, Roger Metzger egy láncfűrésszel került túl közeli érintkezésbe, amit pár ujja bánt, Matt Wise egy salátakeverővel műtötte le kis híján középső ujját, míg Jeff Kent teherautó-mosás közben lett „csuklósérült”. Steve Sparks össze akarta tépni telefonkönyvét (válla kificamodott), Grant Balfour birkózott egy jót edzőjével (másfél hónap kihagyás), Rich Harden pedig felhúzta az ébresztőórát (kiment a válla).

Úgy vélik, ez állati? Inkább ezek: Nolan Ryant megharapta egy prérifarkas, Clint Barmes pedig egy szarvast vitt fel a lépcsőn (hova és minek vajon?), amikor eltörte saját kulcscsontját. Néhány jószág halála után is veszélyes, mint láthattuk, lásd még Terry Mulholland esetét, aki egy hotelszobába érve az ágyra vetette magát holtfáradtan, aztán villámgyorsan felpattant, mert egy kósza libatoll alsó köldöke, azaz keményebbik vége megkarcolta jobb szemét.

Az amerikai futballos Chris Hanson saját bal lábába állított egy baltát, amelyet edzője egy fatönkkel egyetemben motivációs célból tartott az öltözőben. Az igazi favágó védő tudvalévőleg senkit sem kímél! Nem tudni, Hanson komolyan vagy csak viccből csűrte lábon magát, mert viccnek kifejezetten durva volt: több hónapos kiesés lett a vége. „Másik szlogent kell találnom a »Mindig aprítsd a fát!« helyett – töprengett el Hanson mestere, Jack Del Rio a baleset után. – Azt hiszen, már megértették az üzenetet.”

Sok golfozó a „fore” szót nyögi ütés közben, a szintén amerikai futballos Derrick Mason viszont alighanem egy másik négybetűs, de szintén f-fel kezdődő szót alliterálhatott egy jótékonysági golfversenyen, amikor ütött egy olyan szépet, hogy eltörött csuklója.

A jégkorongozó Jaromír Jágr egy New York Rangers–New Jersey Devils rangadón szerette volna megbúbolni Scott Gomezt, de inkább kificamította saját bal vállát. Később sokszor feleleveníthették ezt, lévén nemsokára csapattársak lettek, és éppen vállvetve küzdöttek, immáron egy célért.

Az NFL-rúgó Bill Gramatica, mondhatni, egyéni sportágat űz, de így is sérülést okozott önmagának: sikeresen behúzott egy extrapontot, és örömében akkorát ugrott, hogy földre érve elszakadt térdszalagja. Térdszalagrend rulez!

A Phoenix Suns kosarasa, Kevin Johnson sorsát csapattársa, a felejthetetlen Charles Barkley pecsételte meg: miután Johnson mérkőzésnyerő kosarat szórt, az örömittas óriás úgy megölelte, hogy szegény Johnsonnak kiment a válla. A baseballos Kendry Morales tózse örömködés közben törte el bal bokáját, alighanem némi csapattársi segítséggel, az amerikai futballos Ted Ginn Jr. bal lába bánta azt, hogy 93 yardos touchdownja után spontán örömgúla keletkezett fölötte.

TOVÁBBI HIHETETLEN SÉRÜLÉSEK: A BŐRDUDÁSTÓL A ZUHANYZÓS SZEXIG

Azt gondolják, ennél több ökörséget nem lehet elkövetni? A válasz, akárcsak a honi politikában: dehogynem!

Glenn Healy, a Toronto Maple Leafs egykori hokikapusa skótdudásként fellépett zenei gálákon is. Egy szezon után otthon csinosítgatta kedvenc eszközét (mármint a hangszert), és egy roppant mély vágást ejtett a kezén, amikor ki akarta cserélni a bőrt a dudán. Hiába, no, nehéz ellenállni egy új, feszesebb dudának! És mit meg nem tesz a férfiember egy jó bőrért…

A Cleveland Cavaliers kosárlabdázója, Drew Gooden (ma is aktív a Milwaukee Bucks színeiben) elfertőződött szőrtüszői miatt volt kénytelen háromnapos antibiotikumos gyógykezelésre vonulni. A sokszor rettentő arcszőrzetet és kacsafrizurát viselő sztárnak a lábán keletkeztek a piciny gyulladások.

Kevin Mitchell, 1989 legjobb „bázislabdázója” kétszer is elképesztő sérülést szenvedett: egyszer hányás közben húzódott meg súlyosan mértékben hasfala, másszor betett a mikrosütőbe egy fánkot, de annyira túlsütötte, hogy amikor beleharapott, letört egy foga. Jó néhány napig edzés helyett foggyökérkezelésre járt szegény.

Vince Coleman egészen bizarr módon szerzett térd- és lábsérüléseket: baseballmeccs előtt bekapta lábát a gyepet védő ponyvát feltekerő gép. Jó fél percig tartotta fogva a masina szegény Colemant, aki aztán pár hétig maródiskodhatott. Golfütőről volt már szó korábban is, és természetesen Coleman sem szabadult ettől az eszköztől: a baleset után nyolc évvel, 1993-ban a klubházban addig emberkedett egy golfütővel, amíg le nem terítette vele egyik csapattársát, Dwight Goodent.

A Boston Celtics kosarasa, Tony Allen sípszó után, tehát már csak l’art pour l’art húzott be egy kosarat az Indiana Pacers elleni derbin. Vesztére macsóskodott, mert úgy ért földet az amúgy semmire sem jó kosár után, hogy elszakadt az első és a hátsó térszalagja is. Sokáig még az is kétséges volt, hogy folytathatja-e profi karrierjét.

TONY ALLEN SÉRÜLÉSE

Folytassuk a sort személyes kedvencemmel, Marty Cordovával, aki egy horrorfilmet is megihletett: a tehetséges baseballozó (1995-ben az Amerikai Ligában az év újonca volt) egy alkalommal elaludt szoláriumozás közben, és mire felébredt, nem a kívánt aranybarna, hanem rózsaszín és vörös lett bőre. Orvosai eltiltották egy kis időre attól, hogy a napra menjen, így aztán kiesett jó néhány napra a kenyérkeresetből.

És hogy a szerző gondoskodjon egy kis szexről így hétfő estére, búcsúzóul: az Excelsior támadója, Eldridge Rojer 2008-ban zuhanyzás közben próbálta meg élvezni a barátnője által elérhető földi örömöket és fordítva, de alighanem kettőt lapoztak a Kámaszútrában, mert a holland labdarúgó térdszalagszakadást szenvedett.

Tíz hónapot kellett kihagynia (így legalább maradt ideje… sok mindenre). Sajnos Rojerék nem adtak tájékoztatást arról, hogy mely pozitúra hordoz magában ilyen veszélyeket.

A játékos nem tudott a baleset után megmozdulni, partnere hívta a mentőket, és letakarta a futballistát egy törölközővel. Amikor Rojer csapattársai megtudták, mi történt, azt tették, amit a rendes barátok tesznek ilyenkor: azonnal értesítették a sajtót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik