H. Á. 2019.08.13 12:32 Frissítve: 2019.08.13 14:15

Rögbi: brutális szerelés, egyből pirossal állította ki a bíró az új-zélandit

Rögbiben az azonnali kiállítás meglehetősen ritkának számít. A napokban zajló, a déli félteke legjobbjai számára kiírt Rugby Championship keretén belül rendezett Ausztrália–Új-Zéland mérkőzésen mégis előkerült a játékvezető zsebéből a piros lap.

 

Barrett (balra) reklamáció nélkül elfogadta a döntést (Fotó: rugby365.com)

Történt ugyanis, hogy a szünet előtt kevesebb mint egy perccel, egy ausztrál támadás során tolongás alakult ki, s Scott Barrett, az új-zélandiak második soros védője, vállal és könyökkel nekiment az éppen a földre dőlő, ausztrál Michael Hooper tarkójának, amit Jérome Garces játékvezető ki is szúrt és pillanatokon belül videós visszanézést kért.

Ezt követően aztán – az európai labdarúgásban látott jelenetekhez képest meglehetősen szokatlanul – a tv-közvetítésbe bekapcsolt mikrofonján keresztül részletesen elmagyarázta a vétkes játékosnak, hogy mi és miért fog történni, majd a rögtönzött szabálymagyarázat után felmutatta a piros lapot Barrettnek, akit később három hétre szóló eltiltással büntettek.

Ami még nagyon szokatlan az európai futballhoz szokott szemnek az alábbi videón: egyetlen játékos sem reklamál, vagy próbálja meggyőzni a bírót döntése megváltoztatásáról, szó nélkül elfogadja a játékvezetői döntést.

A találkozót egyébként 47–26-ra az egy félidőt emberelőnyben játszó Ausztrália nyerte, amely még soha nem szerzett ennyi pontot Új-Zéland ellen.

Aki egyébként azt hinné, hogy a szemre durvának tűnő rögbiben gyakran fordul elő, hogy a játékvezető azonnal a piros laphoz nyúl, annak csalódnia kell: például az 1987 óta létező rögbivilágkupa története során az eddig lejátszott 329 mérkőzésen eddig csupán 17 alkalommal került elő a piros lap. Összehasonlításként: a labdarúgó-világbajnokságok történetének eddigi 900 mérkőzésén 179 alkalommal villant a piros lap.

BARRETT SZABÁLYTALANSÁGA ÉS A KIÁLLÍTÁS

2019.08.21 23:30:55

Egyéb csapat N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A ma 80 éves Hencsei Pál tegye, amit tett eddig is! Derűvel, méltósággal, bölcsen, a sport szeretetével együtt járó gyermeki áhítatát őrizve közben.

2019.07.19 18:56:11

Egyéb csapat VINCZE SZABOLCS

Hogyan jutott el válogatottunk a nullától az olimpiai kvalifikáció lehetőségéig?

2019.07.08 19:47:52

Egyéb csapat S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A rentabilitás megköveteli, hogy a sportesemények minél inkább globalizált látványossággá váljanak, s a szurkolók/fogyasztók a világ minél több tájáról érkezzenek.

2019.05.29 08:49:00

Egyéb csapat K. E.

Olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónk és Péterffy Lili énekesnő a szakítás mellett döntöttek.