Megbonthatatlan tizenkét szeletes torta

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.04.12. 18:58
Címkék
A magyar női juniorválogatott az első naptól kezdve határozottan játszva, mindössze négy játszmát veszítve első helyen végzett selejtezőcsoportjában, ezzel közvetlenül kijutott a szeptemberi Európa-bajnokságra.
Magyar öröm – joggal ünnepelnek a juniorok (Fotó: www.hunvolley.hu)
Magyar öröm – joggal ünnepelnek a juniorok (Fotó: www.hunvolley.hu)
Magyar öröm – joggal ünnepelnek a juniorok (Fotó: www.hunvolley.hu)
Magyar öröm – joggal ünnepelnek a juniorok (Fotó: www.hunvolley.hu)
Magyar öröm – joggal ünnepelnek a juniorok (Fotó: www.hunvolley.hu)

 A magyar röplabda súlyos anyagi és szakmai állapotában valóságos felüdülés, amikor jó hírről számolhatunk be. Nos, a lengyelországi Krosnóban az elmúlt héten Európa-bajnoki selejtezőt játszó hölgyek tettek róla, hogy ezúttal a sportág jó oldala domborodjon ki: Szabados István együttese az első napon a házigazdától elszenvedett 3:2-es vereség után sorozatban aratta győzelmeit, és a cseheket és lengyeleket jobb játszmaaránnyal megelőzve a csoport élén végzett, azaz egyenes ágon kijutott a szeptemberi, szerbiai kontinensviadalra.

 TRAGÉDIA UTÁN, NÉZŐK NÉLKÜL
 A lengyel elnököt szállító repülőgép szombat reggeli, 96 áldozatot követelő katasztrófája sötét árnyékot vetett a krosnói torna utolsó két napjára. A tragédia miatt  (kiderült, a lengyelek egyik játékosának keresztapja is a lezuhanó gépen ült) ugyan nem szakadt félbe a viadal, de következményeként nem engedtek be nézőket az eseményre, nem volt show-ba oltott játékosbemutató, nem hangzottak el a himnuszok, és nem volt pacsizás.
Érdekesség, hogy a csapat lényegében megegyezik a tavalyi ifi Eb-n hetedik helyen végző válogatottal: a 12 játékosból tízen ezúttal is a fedélzeten voltak, ráadásul a vasasos (amúgy kulcsember) Dékány Bernadett is csak sérülése miatt nem tarthatott a többiekkel. A két „újonc" Dzunics Anna és Lévai Vivien volt – utóbbi foglalta el a liberóposztot, míg a korábbi liberó, Molcsányi Rita Dékány helyett bombázta a rivális térfelét.

„Ennek a csapatnak a legnagyobb fegyvere a hihetetlen összetartó erő – mondta Szabados István szövetségi edző, aki 24 évesen, 2006-ban kezdett dolgozni a korosztállyal. – A játékosok szeretik egymást, a pályán és azon kívül is képesek küzdeni a másikért. Ez egy tizenkét szeletes torta, s ha valaki éppen a kulacsot viszi,  abban a pillanatban ugyanolyan fontos láncszeme  az együttesnek, mint bárki más."

A fent említett szerkezeti átalakítás legfeljebb kisebb döccenőket okozott, ami máris nagy taktikai érettségről tanúskodik, holott 18 vagy annál fiatalabb ifjú hölgyek alkotják a sikercsapatot.

„Nekünk nincsenek sztárjaink, de ha kell, mindig előtűnik valaki, aki lendületet, hitet ad a többieknek. Tavaly is kevesen hittek bennünk, most is, de bizonyították a lányok, hogy van bennük spiritusz" – tette hozzá a fiatal szakvezető.

S hogy van kurázsi a lányokban, bizonyítják az egyéni díjak is: Molcsányi Rita lett a legjobb nyitásfogadó, Porubek Lilla pedig a legtöbb pontot szerezte.

A KERET ÉS A TÖBBI RÉSZTVEVŐ ORSZÁG
A magyar csapat kerete:
Tálas Zsuzsanna, Vacsi Evelin, Dzunic Anna, Papp Dóra (MÁV Előre SC), Miklai Zsanett (Euroaszfalt-NRK-Nyíregyháza), Lévai Vivien, Porubek Lilla, Horváth Gabriella, Soós Ivett, Lutter Liza (Vasas Duna Autó Óbuda), Pallag Ágnes, Molcsányi Rita (Békéscsabai RSE)
Szövetségi edző: Szabados István. Edző: Horváth András

Már Európa-bajnoki résztvevő:
Szerbia (rendező), Olaszország (címvédő), Oroszország, Törökország, MAGYARORSZÁG, Németország, Belgium, Szlovénia
Négy csapat a júliusi pótselejtezőn vívhatja ki az indulási jogot

A kontinensviadalt a szerbiai Nis és Zrenjanin rendezi szeptember 3. és 12. között. Az eredeti időpontot (szeptember 10–19.) február végén módosította az európai szövetség.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik