Kanada elkapta Tongát, céltalan skót siker a grúzok ellen

Vágólapra másolva!
2011.09.14. 14:08
null
Skócia szerzett cél nélkül nyert Grúzia ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Új-Zélandon zajló rögbi-világbajnokság második fordulójában a tornán először lépett pályára Kanada, Grúzia és Szamoa. Kanada győzelme Tonga ellen meglepetés, Szamoa pontokban gazdag sikere Namíbia ellen viszont papírforma, ellenben a skótok igencsak megszenvedtek a brusztolós grúzokkal az egyetlen célt sem hozó összecsapáson, amelyre a mostani vb eddig lejátszott találkozóin még nem akadt példa.

 

Az első fordulóban a házigazdaként abszolút favorit Új-Zéland ellen becsülettel helytálló, tisztességes vereséget szenvedő és még célig is jutó Tongától elvárható volt, hogy szerdán javítson Kanada ellen. Az észak-amerikaiak viszont másként gondolták.

A két együttest mindössze két hely választja el egymástól az aktuális világranglistán – Tonga a 12., míg Kanada a 14. –, ám a papírforma küzdelmes, de biztos óceániai győzelmet ígért. Nos, a küzdelemre nem is volt panasz, de az esélyek felborultak. Hiába vitt a tongai Siale Pitau egymaga két célt, a hajrát erővel jobban bíró Kanada a záró fertályórában két céllal fordított. A találkozó első célja is az övék volt ugyanis. Tonga megszerezte első pontját a vb-n, de ez csupán a mai találkozóért járó vesztesbónusz volt – ez a hét pontnál kisebb különbségű vereségért járt a vesztes félnek –, aligha erre számítottak előzetesen.

A skótoknak jelenleg eleve nincs a nemzetközi elithez mérhető együttesük, örülnek, ha a középmezőnnyel szemben tartják állásaikat. Ez világosan meglátszott az első fordulóban Románia, ezúttal pedig Grúzia ellen. Ettől függetlenül a belépő legalább érdekesre sikerült (34–23-as győzelem, összesen hat cél), a folytatás ötlettelenre. A védekezésben különösen is jeleskedő grúzok egyetlen célt sem engedélyeztek a skótoknak, így Dan Parks büntetőkből és egy dropból szedte össze csapata pontjait. Persze, a támadásban kevésbé erős grúzok ellen a skót győzelmet még úgy sem fenyegette veszély, hogy a szakadó esőben Parks három büntetőt hagyott ki.

Namíbia ismét bátran felvállalta a dicsérendő ki-ki csatát egy nálánál előrébb rangsorolt válogatott ellen, amit a jó erőkből álló Szamoa szépen meg is köszönt, majd pakolt be öt célt ellenfelének. A népes Tuilagi família szülőhazáját erősítő tagja, Alesana három célt vitt. És ha nincs Paul Williams tízperces kiállítása a második félidő elején, alighanem több is összejött volna Szamoának.

ÚJ-ZÉLAND, RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Tonga–Kanada 20–25 (7–10)
B-CSOPORT
Skócia–Grúzia 15–6 (9–3)
D-CSOPORT
Szamoa–Namíbia 49–12 (25–0)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik