Jágr, Favre, Rutenka és a többiek - árulók II.

M. A.M. A.
Vágólapra másolva!
2012.02.02. 18:20
Címkék
A múlt héten a futballvilág legnagyobb árulóival foglalkoztunk, most pedig a többi csapatsport júdásai kerülnek terítékre. Olyan nevekkel találkozhatunk, mint Jaromír Jágr, Brett Favre vagy éppen Karl Malone, de Európában is akadtak, akik könnyű szívvel átpártoltak a nagy riválishoz.

Ha egy játékos épp a legnagyobb riválishoz áll át, annak többnyire súlyos oka van. Ez a legtöbb esetben a pénz és/vagy a siker, márpedig a tengerentúli profi ligákban mindkettő igen csábító lehet. A bérek között a fizetési sapka ellenére óriási különbségek vannak, a bajnoki cím pedig általában a sportág csúcsát jelenti (NBA, NHL, NFL, MLB). Ennek tudatában talán nem meglepő, hogy a legnagyobbak is képesek voltak semmibe venni korábbi klubjuk szurkolóinak érzéseit, és saját érdekeiket szem előtt tartva eligazoltak – olykor a legutáltabb vetélytárshoz.

Van, aki szereti még Jágrt Pittsburghben – és vannak, akik nem (Fotók: Action Images)
Van, aki szereti még Jágrt Pittsburghben – és vannak, akik nem (Fotók: Action Images)

 

ADDIG JÁGR A KOR(C)S(OLYÁZ)Ó CSEH A TENGERENTÚLRA, MÍG ÁRULÓ NEM LESZ

Jaromír Jágr hamar a Pittsburgh-szurkolók kedvence lett, amin nem csodálkozhatunk, hiszen első két NHL-es idényében bajnoki címekhez segítette a Pingvineket. Ezután még éveken át ontotta a gólokat a csapat színeiben, majd a Washington Capitalsbe távozott. A fővárosi időszak után – kis európai kiruccanást közbeékelve – a New York Rangers alkalmazásába állt, majd három évet lehúzott az Avangard Omszk KHL-es együttesében. Oroszországból aztán tavaly visszatért az NHL-be, mégpedig a Pittsburgh ősi ellenfelének számító Philadelphia Flyersbe. A legtöbb Penguins-drukker szemében természetesen azonnal áruló lett, bár szerinte erről a korábbi klubja tehet.

„Az újságírók kezdtek arról írni, hogy visszatérhetek Pittsburghbe, de a klub vezetői addig semmi érdeklődést sem mutattak irántam. Akkor aztán szembesültek vele, hogy a szurkolók szeretnének újra a csapatban látni. Elém tettek egy szerződést, amiről tudták, hogy a legrosszabb, vagy a legrosszabbak egyike. Tudták azt is, hogy máshonnan is van ajánlatom, ezért nem az övékét fogadom el. A végén ezért úgy tűnt, hogy ők akartak engem, de én elutasítottam őket, így a szurkolók idiótának és árulónak néztek.”

Emlékeztették rá, hogy még oroszországi évei alatt tett egy kijelentést, amely szerint a minimálbérért is hajlandó lenne játszani korábbi csapattársa, a ma már a Penguins résztulajdonosaként tevékenykedő Mario Lemieux klubjában.

„Valóban. Mit mondhatnék? Szerintem hülyeség párhuzamot vonni az akkori mondataim és a mostani szituáció között. Olyan ez, mint amikor az esküvő előtt megígéred a menyasszonyodnak, hogy sosem hagyod el, de aztán néhány hónap múlva történik valami, és elválsz tőle.”

A cseh klasszisnak egyébként társa is akadt a Penguins elárulásában, ugyanis Max Talbot szintén a Philadelphiához írt alá 2011 nyarán. December végén a két játékos góllal tért vissza korábbi sikerei színhelyére, győzelemre vezetve a Flyerst. Jágr pedig megtapasztalhatta, hogy van azért még olyan pittsburghi szurkoló, aki szereti őt a történtek ellenére is.

Philadelphiában ekkor már tudhatták, mit éreznek a pittsburghiek, ugyanis tíz évvel korábban az ő ászuk is egy riválishoz, nevezetesen a New York Rangershez pártolt át. Eric Lindrosról van szó, akinek az ezredfordulón megromlott a viszonya a Flyersszel – sokadik agyrázkódása után a klub orvosi stábját hibáztatta, amiért nem vették észre, hogy egy korábbi ütéstől nem százszázalékos. Lindros a Toronto Maple Leafsben szerette volna folytatni, a Philadelphia azonban ehhez nem járult hozzá, így a teljes 2000–2001-es szezont kihagyta. Az olimpiai bajnok támadónak egyébként már az NHL-es karrierje sem kezdődött egyszerűen, hiszen a Québec Nordiques draftolta 1991-ben, ám ő nem volt hajlandó a kelet-kanadai csapatban játszani, így került Philadelphiába.

LEVEZETÉSKÉNT MÉG LEHÚZOTT 10 ÉVET A NAGY RIVÁLISNÁL

Chris Chelios detroitiként ismét felemelhette a Stanley-kupát
Chris Chelios detroitiként ismét felemelhette a Stanley-kupát

Az öreg megbolondult. Ez a gondolat fogalmazódhatott meg a Chicago Blackhawks híveiben, amikor Chris Chelios kilenc év után, 37 évesen elhagyta őket, ráadásul a rivális Detroit kedvéért. Azt gondolhatták, egy-két évig erősíti majd a Red Wingset, ám nagyot tévedtek. A görög felmenőkkel büszkélkedő hátvéd 2010-ben, 48 évesen hagyott fel végleg a játékkal.

Chicagói évei alatt eredménytelenül üldözte a Stanley-kupát, amelyet 1986-ban még a Montreal Canadiens hokisaként felemelhetett. Egy házzal odébb, Detroitban azonban kétszer is újra a csúcsra ért. Chicagói árulását súlyosbítja, hogy a város szülöttjeként volt hozzá mersze.

Marián Hossa mindenáron bajnok akart lenni, ennek érdekében pedig nem átallott az előző évtized végén szezononként csapatot váltani. A 2007–2008-as idényben pittsburghiként bukott el a nagydöntőben a Detroittal szemben. Nem volt mit tennie, átigazolt az amerikai autógyártás fellegvárába, ám hiába jutott döntőbe a Red Wings, nem tudta megvédeni a címét. Persze, hogy a Pittsburgh taszította le a trónról. A hetedik, mindent eldöntő meccs után egyből megkérdezték, megbánta a váltást.

„Megbánni? Nem, nem bántam meg. Máshogy alakulhattak volna a dolgok, ha hosszabbítok a Pittsburghgel. Valószínűleg nem igazoltak volna más játékosokat, így más csapatuk lenne most” – válaszolta az újabb elvesztett finálé után.

Egyéves szerződése letelte után Detroitból is továbbállt a szlovák szélső, a Chicago 12 esztendőre 62.8 millió dollárt ígért neki. Ez a húzása már sikeresnek bizonyult, hiszen rögtön az első évében Stanley-kupát nyert vele a Blackhawks.


KÉZFOGÁS? MAJD MÁSKOR

A jégről térjünk át a parkettre, ugyanis az NBA történetében is akadtak júdások. A Féreg, azaz Dennis Rodman ebből a felsorolásból sem hiányozhat természetesen. Minden idők egyik legjobb lepattanózója részese volt a Detroit duplázásának, sorozatban a harmadik bajnoki cím azonban nem jött össze a Pistonsnak, mivel 1991-ben a sikerkorszakát megkezdő Chicago Bulls megállította. Méghozzá nem is akárhogy, hanem söpréssel, a negyedik mérkőzés pedig úgy ért véget, hogy Rodman és néhány társa még azelőtt az öltözőbe vonult, hogy letelt volna a játékidő. Ekkor tehát nem fogott kezet Michael Jordanékkel, hat évvel később viszont megtörtént ez is, ugyanis a Bullshoz szerződött, amellyel három bajnoki aranygyűrűt nyert meg.

Rodman (jobbra) kezdetben a Detroittal, később Pippen csapattársaként a Chicagóval tört a csúcsra
Rodman (jobbra) kezdetben a Detroittal, később Pippen csapattársaként a Chicagóval tört a csúcsra

 

Bár ez a veszély nem sokunkat fenyegeti, nem árt vigyázni, ha Carlos Boozerrel üzletelünk. A 30 éves, NSZK-ban született amerikai kosaras szava minden, csak nem szent. A 2003–2004-es szezon után akkori csapatának, a Cleveland Cavaliersnek – amely 2002-ben draftolta – két lehetősége volt: vagy engedi Boozernek, hogy szabadügynökké váljon, vagy kitölteti vele még egy évig élő szerződését 695 ezer dollár ellenében.

A Cavs bejelentette, hogy megegyezett a játékossal és annak ügynökével, egy új, hatéves szerződésben, amely 39 millió dollárt garantált volna Boozernek, és azt követően írták volna alá a felek, hogy a még élő régi kontraktust felbontja a klub. Az ügymenet ez utóbbi része meg is valósult, az így szabaddá váló Boozer azonban nem sokkal később elfogadta a Utah Jazz hatéves, 70 millió dolláros ajánlatát, amivel a Cleveland nem tudott és nem is akart versenyezni.

„Nem volt semmiféle megegyezés. Sajnálatos, hogy a média így tálalta az ügyet – próbálta tisztára mosni magát a ma már a Chicagót erősítő játékos. – Nem vagyok az a fajta fickó, aki szavát adja, aztán megszegi azt.”

Alapvetően a Cleveland Cavaliers–Miami Heat és az Orlando Magic–Los Angeles Lakers párharcot sem sorolhatjuk a sportvilág legnagyobb rivalizálásai közé, így igazából nem nevezhetjük árulónak azokat, akik egyik csapatból a másikba igazolnak át. Az Egyesült Államokban azonban LeBron Jamest és Shaquille O'Nealt is júdásnak tartják. Mindketten az első NBA-csapatukat – előbbi a Clevelandet, utóbbi az Orlandót – hagyták ott néhány évnyi sikertelen próbálkozás után, hogy új állomáshelyükön végre bezsebeljék a bajnoki címet. O’Nealnek ez a Lakersszel háromszor sikerült, majd Miamiban is felért egyszer a csúcsra, James pedig első évében még elbukott a Heattel a nagydöntőben, de jó esélye van rá, hogy a következő esztendőkben akár többször is az ujjára húzza az aranygyűrűt. Azon igazából már meg sem lepődtünk, hogy O'Neal később megfordult a Lakers ősi riválisánál, a Boston Celticsnél is, ahol viszont már nem sok sikerélményben volt része.

ÉS AKKOR A NAGY KEDVENCEK ALÁÍRTAK A LAKERSHEZ

Ha az ő döntésük érthető, akkor Karl Malone-é és Gary Paytoné még inkább az volt, hiszen hiába voltak koruk meghatározó klasszisai, bajnokságot egyszer sem tudtak nyerni a Utah Jazz-zel és a Seattle SuperSonicsszal, amelyet 18, illetve 13 éven át szolgáltak, és ahol imádták őket. 2003-ban aztán mindketten (Payton rövid Milwaukee-beli kitérő után) a nagy nyugati ellenlábashoz, a Los Angeles Lakershez írtak alá, hogy Shaquille O’Neal és Kobe Bryant oldalán végre elérjék azt, amiért egész pályafutások során dolgoztak. Ehhez közel kerültek, de hiába jutottak be a nagydöntőbe, ott a Detroit 4–1-re lenyomta őket. A sérülésektől sújtott Malone karrierje ezzel véget ért, Payton viszont tovább próbálkozott, és 2006-ban, immár a Miami irányítójaként, beteljesült az álma.

Amerikából ugorjunk át Európába, ahol igazán merész húzásokra is akad példa. Itt vannak például azok a játékosok, akik az Olympiakoszban és a Panathinaikoszban is megfordultak. A profi görög kosárliga 1992-es megalakulása óta Vaszilisz Szpanulisz volt a 14. személy, akinek volt bátorsága a két ősi rivális között klubot cserélni. Az Európa-bajnok játékos 2010-ben még a Pana, egy év múlva viszont már a piros-fehérek színeiben ünnepelhetett bajnoki címet.

Az árulók sorát a két görög óriásklub újkori történetében az ukrán Olekszandr Volkov nyitotta 1994-ben, azt követően, hogy a zöldek nem tartottak igényt a további szolgálataira. Ezen a nyáron a nyolcvanas évek nagy jugoszláv válogatottjának egyik tagja, Zsarko Paszpalj is árulóvá vált, csak ő fordított utat járt be. Bár nem közvetlenül igazolt egyik klubból a másikba, egy másik délszláv klasszis, Dino Radja is eljátszotta a Panathinaikosz-fanatikusok bizalmát, miután egyéves zadari hazaruccanás után az Olympiakoszba szerződött.

ITT IS, OTT IS
KORÁBBI PANATHINAIKOSZ-JÁTÉKOSOK AZ OLYMPIAKOSZBAN
játékos Panathinaikosz Olympiakosz
Arijan Komazec 1992–1993 1998–1999
Olekszandr Volkov 1993–1994 1994–1995
Nikosz Ekonomu 1991–1999 2000–2001
Dino Radja 1997–1999 2000–2001
Andreas Glyniadakisz 1997–2001 2009–2011
Nikosz Budurisz 1998–2000 2000–2003
Damir Mulaomerovic 2001–2002 2006–2007
Vaszilisz Szpanulisz 2005–2006; 2007–2010 2010–2013
KORÁBBI OLYMPIAKOSZ-JÁTÉKOSOK A PANATHINAIKOSZBAN
játékos Olympiakosz Panathinaikosz
Zsarko Paszpalj 1991–1994 1994–95
Demetrisz Papanikolau 1995–2002 2003–2007
Johnny Rogers 1997–1999 1999–2002
Patrick Femerling 2000–2002 2004–2006
Andrija Zizic 2005–2007 2007–2008
Jan Vujukasz 2008–2009 2010–2012

A Pana-szurkolók kettős érzésekkel gondolhatnak a litván Ramunas Siskauskasra, aki egy évet töltött csak az athéni zöld-fehérek kötelékében, akikkel Euroligát, bajnokságot és Görög Kupát nyert. A nagy triplázás után azonban továbbállt, és bár nem az Olympiakoszba vezetett az útja, azzal sem aratott osztatlan elismerést, hogy azt a CSZKA Moszkvát választotta, amelyet az Euroliga döntőjében legyőztek. A következő évben az orosz csapat vele már megnyerte a legfontosabb európai kupasorozat fináléját (a Maccabi Tel-Aviv ellen), 2009-ben viszont a Panathinaikosztól ismét kikapott a címmérkőzésen.

A Real Madrid–Barcelona ellentét természetesen nemcsak a futballpályán és -stadionokban érezteti hatását, hanem a kosárcsarnokokban is. Az utóbbi évek legismertebb spanyolországi júdása a szerbek világbajnok irányítója, Alekszandar Djordjevics volt, aki 1997 és 1999 között a katalánokat, 1999 és 2002 között pedig a Real Madridot erősítette.


SIKERESEN SZORÍTOTTAK AZ ÁRULÓ ELLEN

Brett Favre-ot 2009-ig „csak” mint minden idők egyik legjobb irányítóját tartották számon az NFL-ben, akkor viszont az egyik legnagyobb áruló címet is kiérdemelte. A Green Bay Packersben 16 idényen át dobálta a tojáslabdát, legtöbbször jó helyre. A klub legendájává nőtte ki magát, 1997 januárjában megnyerte a Super Bowlt a Sajtfejűekkel, akiktől 2007-ben búcsúzott el. Hogy aztán 2009-ben – egy New York Jetsben eltöltött szezon és második visszavonulása után – a legnagyobb ellenfelüknél, a Minnesota Vikingsszel próbáljon meg bajnokságot nyerni. A vérig sértett Green Bay-hívek nem kevés kárörömet érezhettek, amikor a Nemzeti főcsoport fináléjában kikaptak a későbbi győztes New Orleans Saintstől.

Favre kedvencből közellenséggé vált a Green Bay-drukkerek körében
Favre kedvencből közellenséggé vált a Green Bay-drukkerek körében

 

Kisebb csoda lett volna, ha Terrell Owens az NFL fenegyerekeként nem követ el égbekiáltó hűtlenséget. A jeles eseményre 2006-ig kellett várni. Az elkívánkozó klasszis elkapót – aki nem arról volt híres, hogy csendben, békében válik meg csapataitól – március 14-én engedte útjára a Philadelphia Eagles, négy nappal később pedig már a Philly legnagyobb ellenségénél, a Dallas Cowboysnál mutatták be. Első philadelphiai visszatérésekor kapott hideget, meleget, ráadásul a texasi csapattal 38–24-re kikapott korábbi csapatától.


MILYEN VÁLOGATOTT LEGYEK MA?

Aki csak a 2000-es évek közepe óta követi figyelemmel a kézilabda történéseit, akár azt is gondolhatná, hogy Iker Romero ősbarcásként vált meg tavaly a gránátvörös-kékektől, és távozott a Füchse Berlinhez. Ez azonban koránt sincs így. Az átlövő-irányító 2001 és 2003 között a feltörekvő Ciudad Real soraiban szórta a gólokat, ám az azóta már Atlético Madrid néven futó gárda 2004-ben már nem vele nyerte meg története első spanyol bajnoki címét, Romero ugyanis 2003-ben a nagy ellenlábas Barcelonába igazolt. Akkoriban a világ egyik legjobb játékosának számított, és mint ilyet, a földkerekség leggazdagabb klubja, a Ciudad Real megpróbálta visszaszerezni. Romero pedig bele is ment az üzletbe, 2005-ben már elígérkezett korábbi klubjához, csakhogy ezután a Barcával megnyerte a Bajnokok Ligáját, és ezután már sem a katalán egyletnek, sem a játékosnak nem volt kedve a váltáshoz. Hosszas huzavona után végül a Barcelonának sikerült kivásárolnia őt az „előszerződéséből”, így maradhatott a Földközi-tenger partján.

Rutenka, itt éppen szlovén válogatottként
Rutenka, itt éppen szlovén válogatottként

Siarhei Rutenkát sem kell félteni, ha váltásról van szó, és az esetében nem csak klubszinten kell gondolkoznunk. A fehérorosz klasszis Minszkből a Velenje és a Celje „érintésével” a Ciudad Realba jutott, ahonnan a Romero által kitaposott úton Barcelonába állt tovább. Szép teljesítmény, mondhatnánk, ő azonban azt is igyekezett megelőzni, hogy valamelyik válogatottra ráunjon. Természetesen fehéroroszként kezdte, a 2006-os Eb-n viszont már szlovén színekben lett gólkirály. Ezután szüneteltette a szlovén válogatottban való szereplését, és 2010 elején már mindenki elkönyvelte, hogy a spanyol nemzeti csapatban keseríti tovább az ellenfelek életét. Ekkor azonban meglepetésre visszatáncolt ettől a lehetőségtől, és bejelentette, hogy újra Fehéroroszországot kívánja képviselni. A 2013-as vb előselejtezőjében szülőhazája válogatottja már az ő vezetésével nyerte meg csoportját.

Nenad Perunicsics szintén megjárta a hadak útját. A Pick-Szegeddel Magyar Kupát nyerő korábbi montenegrói nehéztüzér legélesebb klubváltására 2001-ben került sor, amikor négyévnyi kieli szolgálat után a Magdeburghoz írt alá.

A horvát válogatott Blazenko Lackovic szintén a Bundesligán belül pártolt át egy nagy riválishoz, jelesül a Flensburgot hagyta ott a másik északnémet nagycsapat, a Hamburg kedvéért.

HAZAI VIZEKEN

A hazai vizekre evezve is rengeteg témába vágó esetről lehetne írni, mi most csak a legnagyobb riválisok között klubot váltókkal foglalkozunk, említés szintjén.

 

Férfi kézilabdában évek, sőt már évtizedek óta a Veszprém és a Szeged között folyik a legnagyobb rivalizálás. Mindkét csapat igazolt nem egy olyan játékost, aki korábban a nagy ellenlábast erősítette, bár inkább a Szeged–Veszprém útirány volt a jellemzőbb. Oszlánczi András és Mezei Richárd a szegediek első bajnoki címe után szerződött a bakonyiakhoz – utóbbi aztán néhány év múlva visszatért –, Buday Dániel, Eklemovics Nikola és Ilyés Ferenc pedig a 2000-es években vedlett át szegediből veszprémivé. Több korábbi Tisza-parti kedvenc – például Fekete Róbert és Bartók Csaba – külföldi kitérő után írt alá a magyar rekordbajnokhoz.

 

Előbb Szeged, aztán Veszprém: Bartalos Zoltán, Sándor István, Oszlánczi András, Mezei Richárd, Buday Dániel, Eklemovics Nikola, Ilyés Ferenc, Laluska Balázs, Fekete Róbert, Bartók Csaba. Előbb Veszprém, aztán Szeged: Perger Zsolt, Bendó Csaba, Ambrus József, Tatai Péter.

 

Női vonalon sokszínűbbek, változatosabbak voltak az elmúlt 20 év bajnoki küzdelmei, így itt nem beszélhetünk a férfiaknál jelenlévő kétpólusúságról. Ettől függetlenül persze itt is voltak nagy visszhangot kiváltó klubcserék.

1993 nyarán Mátéfi Eszter és Szántó Anna Debrecenből költözött Győrbe, az előző évtizedben viszont a Rába-parti városból indult meg igen jelentős vándorlás Dunaújvárosba. Pálinger Katalin volt az első fecske (az ő pótlására Sirina Irina érkezett, aki később szintén a Dunaferrben találta magát), majd követte Pigniczki Krisztina, Kindl Gabriella, Lovász Zsuzsanna, Borbás Rita, Mehlmann Ibolya, Mörtel Renáta, de a tragikus sorsú Kulcsár Anita is dunaferres lett székesfehérvári korszaka után. A győriek „visszavágásképp” 2006-ban megszerezték Radulovics Bojanát, aki pályafutása legszebb éveit Dunaújvárosban töltötte.

A 2007–2008-as szezon előtt egy érdekes cserét hajtott végre a két honi zöld-fehér élcsapat: a Ferencvárostól az ETO-hoz került Katarina Mraviková, Győrből pedig a Népligetbe tette át a székhelyét Kovacsicz Mónika.

 

Ami férfi kézilabdában Veszprém–Szeged, az női kosárlabdában Pécs–Sopron. A két város fanatikus szurkolói nem szívelik egymást, ez azonban jó néhány játékost nem akadályozott meg abban, hogy megforduljon mindkét helyen. Ilyen volt többek között Károlyi Andrea, Béres Tímea, Krivacsevics Tijana, Albena Branzova, Vajda Anna, Török Szilvia, Daliborka Vilipics, Kocsis Boglárka, Donkó Orsolya, Lívia Anitics, Ambrus Erzsébet, Krinjics Sara és Fegyverneky Zsófia is.

 

A férfiaknál az egyik legérdekesebb eset Kálmán Lászlóé, akinek a neve egybeforrt a Falcóval, ám talán sokan nem tudják róla, hogy korábban a megyei ellenlábasnál, Körmenden játszott, amely a szülővárosa.

A jelenleg alacsonyabb osztályban játékvezetőként tevékenykedő Gráczer Zsolt játékosként Körmendről indult, majd éveken át a Falcóban játszott.
Samir Mujanovic, a horvát-bosnyák erőcsatár Szombathelyen játszott először, de Körmenden lett nagy ikon. Ma már 46 éves, a civil életben egy darabig dolgozott Király Gábor sportcentrumában is.
Emmanuel Diesnek amerikaiként nem sok fogalma lehet a Körmend–Falco ellentétről – vagy csak szimplán nem érdekelte –, először ugyanis az 1999–2000-es szezonban Körmenden játszott 3 meccset, majd a 2009–2010-es idényben 17 meccsen lépett pályára a Falcóban, végül a 2010–2011-es szezonban ismét Körmenden tűnt fel 27 meccs erejéig. A center jelenleg a román élvonalban játszik.
A fehérorosz center, Mikalaj Alekszejev a 2006–2007-es szezonban igazolt Szombathelyre, 17 meccset játszott. A következő évadban (2007–2008) 19 meccsen erősítette a sárga-feketéket, 2009–2010-ben, egy ukrán kitérő után viszont Körmendre került, ahol 28 meccset játszott. Tavaly ismét a Falcót erősítette, 30 meccs erejéig. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy amikor a Falco bajnok lett (2007–2008), éppen Körmenden, a döntő utolsó mérkőzésén 31 pontot dobott a Körmendnek. Jelenleg Romániában, a marosvásárhelyi BC Tirgu Muresnél az a Szrecsko Szekulovics az edzője, akivel bajnok lett Szombathelyen.

 

Férfi vízilabdában a legutóbbi nagyobb felzúdulást Kis Gábor klubváltásai okozták. Olimpiai bajnok centerünk 2008-ban az Egerből a Vasasba igazolt, ahonnan két év múlva – Hosnyánszky Norbert társaságában – visszaigazolt a hevesi alakulathoz. Ma már a Szolnokot erősíti.

Kásás Tamás még nem volt háromszoros olimpiai aranyérmes – sőt egyszeres sem –, amikor 1995-ben fradistából újpesti lett. Azóta megjárta a Vasast, és több olasz egyesületet is (Possilipo, Savona, Pro Recco).

Varga Dániel és Varga Dénes az Újpest híveit szomorította, amikor a Vasashoz távozott.

 

Jégkorongban a kilencvenes évek közepén az Újpest, Ferencváros duótól átvette a vezető szerepet a Dunaferr és az Alba Volán. A fehérváriak idővel túlnőttek megyei riválisukon

– és a többi magyar csapaton is –, többek között azért is, mert egyre több korábbi újvárosi húzóember engedett a szomszédvár hívószavának. Így került rövidebb kitérő után a Volánhoz Ladányi Balázs, Tokaji Viktor és Horváth András is, de Szuper Levente is egykori dunaferresként írt alá 2008-ban a legerősebb magyar alakulathoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik