HIRDETÉS
MTI 2015.12.09 18:29 Frissítve: 2015.12.09 18:34

Évforduló: 55 éves jubileumát ünnepelte az Alba Volán SC

A helyi utánpótlásra építkezést emelte ki legfőbb jellemzőként az Alba Volán SC elmúlt 55 évéből a klub társelnöke a jubileum alkalmából tartott ünnepségen szerdán Székesfehérváron.

 
Tóth István felidézte, az egyesület hőskora 1960-ban kezdődött, ekkor sok szakosztályban amatőr módon, de szervezett keretek között kezdett működni. Aztán 1973–74 körül indult meg a profi klub szervezése, amelyet komoly eredmények is kísértek: röplabdában férfi és női dobogós helyezések, illetve jégkorongban az első bajnoki cím. Hozzátette, a rendszerváltás idején új helyzet állt elő, ekkor döntöttek amellett, hogy a sok különböző szakág helyett az öttusára és a jégkorongra koncentrálnak.

Martinek János, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára köszöntőjében kiemelte, 40 éve tagja az Alba Volán SC az öttusaszövetségnek, és a sportág egyik legnagyobb utánpótlásbázisa Székesfehérváron található. Arról is beszélt, rangos versenyek színhelye is a város, legutóbb Európa-bajnokságot rendeztek, két év múlva pedig junior-világbajnokságnak adhat otthont Székesfehérvár.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere úgy fogalmazott: e klubnak köszönheti a város egyetlen olimpiai bajnokát, Vörös Zsuzsannát. Azt mondta, az Alba Volán SC a legfontosabb dolgot abban nyújtja a városnak, hogy utánpótlást biztosít és a gyermekekkel foglalkozik, eredményeket ad, amelyekkel a közösséget építi, valamint élményekkel gazdagítja az itt élőket.

Balsay István, a város korábbi polgármestere a rendszerváltás utáni időszakra emlékezett, amikor a képviselő-testület egyik első intézkedése egy sportkoncepció kidolgozása volt, amelyben hangsúlyosan szerepelt az utánpótlás-nevelés. Kiemelte, a klub és a város a nehéz helyzetekben is kitartott amellett, hogy képezzen: életre, tisztességre, becsületre neveljen és tömegeket mozgósítson a sport szeretete, valamint a sportos életmód felé.

Az ünnepségen felolvasták Warvasovszky Tihamér, korábbi polgármester köszöntőlevelét, amelyben arról írt: az Alba Volán SC az 55 év alatt bizonyította, hogyan lehet megszerettetni a sportot egy várossal, és mennyire fontos a sport egy város életében.

Az ünnepség zárásaként emléklapokat adtak át a klubtörténet legjelentősebb alakjainak, valamint két öttusázó személyében díjazták az év legjobb Volán-sportolóit. A nőknél a már olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta, a férfiaknál pedig Demeter Bence kapta az elismerést.

2018.12.16 23:52:27

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bár üdvös, hogy a kiemelt sportágak az utóbbi években virágzásnak indultak, de a vadhajtásokat folyamatosan nyesegetni kell.

2018.08.26 00:18:54

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A közösségi média mindennapjaink, „mindenperceink” része, ezzel nincs mit tenni. Belépett az életünkbe – ám arra érdemes ügyelni, hogy ne a valós, jelen idejű életünk helyébe lépjen.

2018.08.15 22:11:42

Egyéb csapat DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A srác arcán olyan őszinte boldogságot láttam, mintha az ismerőse a vb- vagy a BL-döntőben bizonyult volna eredményesnek. S bizony, én is büszke voltam magamra, hogy negyvennyolc évem, deresedő halántékom dacára amatőr »teljesítményemmel« ekkora örömöt tudok neki szerezni.

2018.05.10 23:29:24

Egyéb csapat BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az más kérdés, hogy a híres öntudatunk, büszkeségünk néha gátja annak, hogy elfogadjuk a segítséget, befogadjuk az újat és a jót, mert egyébként mi általában mindent jobban tudunk.

2018.05.04 22:35:02

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ahogyan Csank János futballtréner kevésbé fennkölten, de tökéletes sportos logikával megállapította: ne csak azt vegyük észre, ha kapjuk a lesgólt, hanem azt is, ha rúgjuk.