WTCR: Michelisz nyert, és az összetett élére állt Ningpóban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 09:13
null
Michelisz 16 ponttal vezeti az összetettet (Fotó: fiawtcr.com)
Michelisz Norbert nyert a túraautó-világkupa (WTCR) kínai versenyhétvégéjének vasárnapi első versenyén, ám az Andy Priaulx-lal történt incidense miatt vizsgálják a magyar versenyzőt. A második csapattársa, Gabriele Taquini lett, míg a dobogó alsó fokára Yvan Muller állhatott fel. Tassi Attila a hatodik helyen szelte át a célvonalat.

 

A második időmérőn is Yvan Muller sajátította ki a pole pozíciót Ningpóban, míg a vk-éllovast, Esteban Guerrierit 9 pontra megközelítő Michelisz Norbert a 10. helyen zárt, vagyis a fordított rajtrácsos versenyen ő indulhatott volna az élről. Ám a kvalifikációt követően büntetéssel sújtották – a hazai pilótát, Ma Csing-huát feltartó, majd a harmadik helyen végző – Néstor Girolamit, így a magyar egy helyet előrébb lépett az összesített listán, vagyis a 2. helyről várhatta a piros lámpák kialvását.

A hyundaios helyett Andy Priaulx örökölte meg a 10. helyet, és így a pole pozíciót is az első vasárnapi versenyre. A második sorban Thed Björk és Augusto Farfus foglalhatott helyet, a vk-éllovas Guerrieri az ötödik pozícióból startolhatott, míg Tassi a 16. helyről célozhatta be a pontszerzést.

A rajt előtti pillanatokban Muller jelentette, hogy csepegni kezdett az eső, azonban az első pár kanyarban még simán eljött a mezőny: Priaulx megtartotta az első helyét, Michelisznek védekeznie kellett, de besorolt a brit mögé, harmadikként pedig Björk fordult. Guerrieri indulása azonban nem sikerült jól, egy pozíciót rontott, majd a Björk által kiforgatott Farfusszal ütközött össze, amiért a mezőny végére esett vissza, és hiába tért vissza a bokszutcába, ahol sokáig szerelték a Hondát.

Hátrébb Ma is belekeveredett egy balesetbe, ami a hazai pilóta versenyének a végét jelentette, az incidenseket követően pedig be is küldték a biztonsági autót is. Az első ötös sorrendjét ekkor Priaulx, Michelisz, Gabriele Tarquini, Nicky Catsburg és Björk egészítette ki, míg Tassi sokat lépett előre, a 9. pozícióból várhatta az újraindítást, amire a 6. körben került sor.

Priaulx ezúttal sem hibázott, magabiztosan jött el, ám Michelisz gyorsan besorolt szorosan mögé, mint ahogyan Björk is nagyon közel volt Catsburg autójához, utóbbi kettős mögött pedig kisebb vonat alakult ki. A svéd viszont nem előre, hanem hátrafelé lépdelt: Daniel Haglöf és Muller is elment mellette, még hátrébb Girolami ütközött, amiért sárga zászló is lendült az első szektorban.

Tassi pedig nagy csatát vívott Jean-Karl Vernayvel, kettejük párharcában végül a francia kerekedett felül, ám Tom Coronel kiállásával így is megtartotta a 9. helyet. A másik magyar pilóta, Michelisz eközben továbbra is nagyon szorosan követte a vezető Priaulx-t, a hyundaios többször meg is mutatta magát a britnek, így Tarquini is felzárkózott rájuk.

Michelisz a 11. körben nemegyszer támadást indított, a 12. körben azonban az egyik kísérletnél eltalálta hátulról a britet, aki kiforgott, és eltalálta a magyar pilótát is. Az vezetést Tarquini vette át, és bár Michelisz megtartotta a második pozíciót, a Hyundai sérült, nem mellesleg az esetet is vizsgálni kezdték.

Nem sokkal később viszont Tarquini elengedte csapattársát, így Michelisz állt az élre, míg hátrébb Catsburg csúszott ki és tért vissza nem éppen körültekintően a nyomvonalra, aminek eredményeként Haglöföt is letolta a pályáról.

Az élen már nem változott a helyzet: Michelisz szelte át elsőként a célvonalat, és mivel Guerrieri pont nélkül zárt, ezért átvette a vezetést az összetettben. A második csapattársa, Tarquini lett, míg harmadikként Mullert intette le a kockás zászló. Tassi remek versenyt futott, és végül a 6. lett.

A harmadik versenyt 9 óra 50 perckor rendezik meg, akkor Michelisz a 9. helyről várhatja a piros lámpák kialvását.

FRISSÍTÉS: nem sokkal 18 óra előtt tették közzé a hivatalos eredményeket, Micheliszék esetét pedig versenybalesetnek minősítették, így a magyar megtarthatta a győzelmét, illetve 16 pontos előnyét is az összetettben.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
KÍNA, 2. VERSENY

1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai)
2. Gabriele Tarquini (olasz, Hyundai)
3. Yvan Muller (francia, Lynk & Co)
4. Thed Björk (svéd, Lynk & Co)
5. Daniel Haglöf (svéd, Cupra)
6. Tassi Attila (magyar, Honda)

A vk élmezőnye 20 futam után: 1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 247, 2. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) 231 pont, 3. Yvan Muller (francia, Lynk & Co) 205, 4. Thed Björk (svéd, Lynk&Co) 198, 5. Mikel Azcona (spanyol, Cupra) 188, 6. Néstor Girolami (argentin, Honda) 178 ...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik