WTCC: baj van, Michelisz elszállt? Csak a 11. helyről indulhat a „vb-döntőben”

Vágólapra másolva!
2017.12.01. 13:10
null
Michelisz Norbertre nem mosolygott Fortuna az időmérőn (Fotó: AFP)
Minden fontos esemény ugyanazon a napon zajlik az idényzáró katari túraautó-vb-futamon: az időmérő edzésen túl van a mezőny – a vb-címért harcoló Michelisz Norbert fékproblémák miatt mindkét futamon csak a 11. helyről rajtolhat.

A katari versenypályán először láttuk világosban a túraautó-világbajnokság versenyzőit, s a nagy kérdés az volt, vajon ugyanazok lesznek-e az erőviszonyok a napsütésben, jóval melegebb aszfalton, mint előző este a hűvösben. A magyar drukkerek reménykedtek benne, hogy igen, hiszen előző nap Michelisz Norbert mindkét szabadedzésen a leggyorsabb volt, a másodikat ráadásul körrekorddal nyerte meg.

Nos, az időmérés jól kezdődött, a Honda gyári csapat magyar pilótája az első helyen jutott tovább a Q1-ből, természetesen a nyakán ott loholt két Volvo, jelesül Yvan Muller és Nicky Catsburg. Ami a közvetlen rivális Thed Björköt illeti, ő a hatodik helyen jutott tovább.

Aztán...

MICHELISZ NORBERT
„A gyors körömben, a hetes, nyolcas kanyarban éreztem, hogy valami gond van a fékkel, így a gyors körből lassú lett, bejöttem a boxba, de már nem volt esély kimenni újra.
A tizenegyedik hely nem az a pozíció, ahonnan indulni akartam, de azért vagyok itt, hogy harcoljak és harcolni is fogok”

Aztán valami olyasmi történt, amire senki sem számított. Már az gyanús volt, hogy Michelisz túl sokáig készülődött az utolsó menetre a Q2-ben, aztán csak azt lehetett látni, hogy az autó körül szorgos hangyaként szaladgálnak a szerelők, hogy kimehessen. De valami gond lehetett. Egyre jobban rohantak, egyre reménytelenebbnek tűnt a helyzet. Michelisz kivárt, hogy hátha, ült még egy ideig a Civicben, aztán csalódottan kiszállt...

Utóbb kiderült, a fékkel voltak gondok, így a magyar pilóta a tizenegyedik helyről várja mindkét versenyfutam startját. Nos, egyvalami biztos: nem lesz könnyű dolga mindkétszer a „darálóból indulva”.

Közben a paddockban keltett némi indulatot, hogy Yvan Muller nagyon kiakadt a magyar szurkolókra. A tavaly visszavonuló négyszeres világbajnok ugye azért tért vissza erre az utolsó hétvégére, hogy segítsen világbajnoki címet szerezni Thed Björknek, ezzel azonban nyilván a magyar szurkolók célpontja lett.

A Michelisz-drukkerek, ugye, még élénken emlékeznek arra, hogy tavaly az idényzárón direkt elengedte Monteirót, így megfosztva a magyart az év végi harmadik helytől. A szurkolók üzenetei egy ponton eldurvultak, és ezt már Muller sem kezelte olyan higgadtan, ahogy az ilyen eseteket szokta.

„Tudom kezelni, hogy a szurkolók célpontja lettem, hiszen a drukkerek néha túlságosan szenvedélyesek. De amikor személyessé válnak az üzenetek, és azt írják, hogy meg fognak ölni, a feleségemet megerőszakolják és megölik a lányomat... Nos, szerintem ezzel túl messzire mentek. Ez csak egy sport, és a végén csak egy játék, szeretném, ha ezt Norbi is hallaná, és apaként biztos vagyok benne, hogy megérti majd és segít tenni ellene.”

Nos, Michelisznek ezen a délutánon (és estén) kicsit fontosabb dolga is akadt, mint ezzel foglalkozni, hiszen éppen élete első világbajnoki címéért szállt harcba, s ha őszinték akarunk lenni, bár megértjük Muller kiakadását (valóban szörnyű, és elítélendő, ha valakinek a családját fenyegetik), eléggé szokatlan, hogy egy profi sportoló szurkolói kommenteket olvas.

A Q3-ban Björk végül a negyedik helyen végzett, amivel tovább két pontot gyűjtött, így előnye már 8.5 pont a magyar pilótával szemben a világbajnoki pontversenyben.A pole-t Michelisz csapattársa, az argentin Esteban Guerreri szerezte meg, ami jelzi, hogy Michelisz autójában is megvolt a potenciál egy jó eredmény elérésére.

Apró öröm az ürömben: miután Rob Huff nem szerezte meg a pole pozíciót, így Michelisz Norbert lett az idény edzéskirálya.

TÚRAAUTÓ-VB, KATAR

AZ IDŐMÉRŐ EREDMÉNYE
1. Esteban Guerreri (argentin, Honda Civic) 2:00.893
2. Nicky Catsburg (holland, Volvo S60) 2:01.307
3. Rob Huff (brit, Citroën) 2:01.311
4. Thed Björk (svéd, Volvo S60) 2:01.557
5. Yvan Muller (franci, Volvo S60) 2:01.893
...
11. Michelisz Norbert (magyar, Honda Civic) 2:03.554
...
15. Szabó Zsolt (magyar, Zengő Honda) 2:05.300
16. Nagy Dániel (magyar, Zengő Honda) 2:05.343

Az állás a 19. futam előtt: 1. Thed Björk (svéd, Volvo S60) 257.5 pont, 2. Michelisz Norbert (magyar, Honda Civic) 249, 3. Bennani (marokkói, Citroën C-Elysée) 216, …17. Nagy Dániel (magyar, Honda Civic) 1, 18. Szabó Zsolt Dávid (magyar, Honda Civic) 1

Katarban maximum 60 pont szerezhető a pilóták versenyében: az időmérő edzésen a Q3-ba jutó öt versenyző kap pontot (5-4-3-2-1), majd a nyitó versenyen a top tíz szerez pontot (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1), csakúgy, mint a főversenyen (30-23-19-16-13-10-7-4-2-1).

KATARI VERSENY TOVÁBBI PROGRAMJA
PÉNTEK
13.40–14.00: csapatidőfutam (MAC3)
19.20: 1. futam (10 kör)
20.35: 2. futam (12 kör)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik