Videó: a kerítésbe repült a NASCAR-autó Daytonában; több tucat sérült!

Vágólapra másolva!
2013.02.24. 01:53
null
Kyle Larson autója a levegőbe emelkedett, és a kerítésnek csapódott (Fotó: Reuters)
Nem múlt el nagy baleset nélkül a híres szezonnyitó daytonai NASCAR-verseny másodosztályú (Nationwide-) futama magyar idő szerint szombat este. Már az utolsó körben, az utolsó métereknél jártak, amikor egy ütközést követően Kyle Larson autója a levegőbe emelkedett, és a kerítésnek csapódott. Más versenyzők sem úszták meg, ráadásul az első híradások szerint hat néző megsérült, később már 15, majd 28 sérültről írtak. A pilóták mindazonáltal sértetlenek maradtak a befutóbeli tömegkarambolban.

A futamot a 120-ból mindössze három kört vezető Tony Stewart (a videón piros kocsiban és 33-as rajtszámmal) nyerte meg, aki a harmadik helyen haladt a tömegbukást előidéző megcsúszás pillanatában, ám sikeresen elmenekült a veszélyes zónából. Stewart az összes kategóriát figyelembe véve 19. alkalommal nyert a daytonai katlanban.

A 20 éves Kyle Larson autójából kiszakadt a motor, és – a motorházzal, a kerekekkel és a felfüggesztéssel, úgy egyáltalán: a kasztni első harmadával együtt – a védőkerítést átszakítva a tribünön kötött ki, a nézők sérüléseit a roncsból származó szétrepülő törmelékek okozták.

A szemtanúk egyike, akinek fivére súlyos lábsérülést szenvedett, háborús övezetként írta le a kocsi darabjai és a törmelékek okozta pusztítást: „A motorból áradó füst mindent beborított körülöttünk. Az autó kerítésbe csapódása után kerekek, különböző alkatrészek, fémdarabok repkedtek a fejünk fölött. Az öcsém lábát is egy fémszilánk vágta szét, levette az övét, úgy szorította el a vérzést. A baleset után egy motort és egy kereket vettem észre a nézőtéren. Az emberek sírtak körülöttünk..."

Nem ez volt az egyetlen súlyos baleset a versenyen: öt körrel a leintés előtt 13 autó keveredett bukásba; itt az egyik versenyző, Michael Annett járt pórul, s kórházban kötött ki végül.

A legfrissebb híradások szerint a második tömegkarambol során legalább huszonnyolcan szenvedtek sérülést a lelátón (az AP amerikai hírügynökség 33-ról tud); körülbelül húsz ember került kórházba, de már egyikük állapota sem életveszélyes. Hangsúlyozzuk: a „legfrissebb híradások szerint" és „már", korábban ugyanis három életveszélyes sérültről számoltak be, de 24 órán belül mind a három állapota stabilizálódott. E három szerencsétlenül járt néző között volt egy 14 éves fiú, valamint egy férfi, utóbbi életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, ám sikeresen megműtötték – jelentette az ESPN.com.

Ezen a pályán rendezik meg vasárnap 55. alkalommal a híres Daytona 500 autóversenyt, amelyen – a viadal történetében első nőként – Danica Patrick indulhat a pole-ból. A szervezők azt mondták: a hatalmas baleset ellenére a verseny nincs veszélyben, a munkások a rajtig helyreállítják a pályát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik