Videó: ha ilyen helyen tanulsz vezetni, nem lesznek gondjaid!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.21. 11:54
null
Akár ilyen helyeken is gyakorolhatunk (Fotó: lapland-ice-driving.com)
Nem akármilyen téli sportért rajonganak az északi országok lakói: a leghidegebb évszakban a befagyott tavakon való autózásra nyílik lehetőség, ahol a legbátrabbak különleges autócsodákon tapasztalhatják meg, milyen a havas-jeges utakon való vezetés. Ráadásul a legtöbb helyen minden egyes tudásszintnek megfelelő pályát alakítottak ki, így kedvünkre válogathatunk – sőt, néhány Formula–1-es pálya pontos másán is száguldozhatunk. Adja magát a kérdés: esetleg ez a gyakorlat vezetett az északi autóversenyzők remekléséhez?

Finnországba, Svédországba vagy akár Norvégiába is utazhatunk, mindhárom országban átélhetjük ezt a különleges élményt – persze gondolhatjuk, hogy ez nem olcsó mulatság, bizony nem árt, ha vastag pénztárcával érkezünk.

Svédországban legolcsóbban úgy úszhatjuk meg a történetet, ha saját autónkat vezetjük, ebben az esetben körülbelül 90 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Azonban más a helyzet, ha a szolgáltató által felkínált járművek közül választunk: egy Subaruval történő jeges ralizásért már nagyjából 250 ezer forinttól „szabadulhatunk meg”.

Felvetődik a kérdés, hogy a fagyos terepen való vezetés mennyiben járul hozzá az északi országok pilótáinak sikerességéhez. Ha belegondolunk, az autóversenyzés egyik legerősebb bázisa éppen Finnország – a Formula–1-ben a nemzet három pilótája (Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen) négy világbajnoki címet tudhat magáénak, a jelenlegi mezőnyben két finn – Räikkönen és Valtteri Bottas – is szerepel.

Éppen Bottas mondta tavaly a CNN-nek: „Ha ilyen helyen tanulsz vezetni, sehol máshol nem lesznek problémáid.” Ráadásul, ha a ralira gondolunk, még nagyobb az északi előny: a svédek, a norvégok és a finnek 10 versenyzője összesen tizenhét világbajnoki címet szerzett eddig. Lehet, hogy ez a kulcsa a sikeres autóversenyzői karriernek?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik