Tereprali-vk: Kutyagolás kutya melegben – gyalog és autóval

TÓTH ANITA (Akaba)TÓTH ANITA (Akaba)
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 18:30
null
Szalay Balázs és Bunkoczi László szerdán már megnézte magának a „terepet” (Fotó: Baja Jordan)
Három kilométeres szakasszal melegített a világkupa mezőnye a sivatagi nagy menetre, amely űrbéli tájon zajlik majd Jordániában.

Nincs is jobb edzés, mint pontban délben gyalogolni a forró homokban. A versenyzők mégsem panaszkodtak. Bokáig izzadva sétáltak egymás mellett Akaba belvárosában a házak közötti, betonnal körbevett, hatalmas homokos területen, látszólag céltalanul… Pedig volt céljuk, nagyon is fontos, bejárták a jordániai világkupa-futam szuperspeciál szakaszát. Három kilométer hosszú pálya, nem múlik rajta semmi, de beleszámít a versenybe, úgyhogy már csak a presztízs okán is jól kell menni rajta, no meg itt azért vannak nézők is, nem úgy mint a sivatagban, úgyhogy az ugratón bizony el kell ugrani, a kanyart bizony látványosan kell venni.

Úgyhogy baktattak rendületlenül a pilóták és navigátorok, és megbeszélték, hogy délután, az autóban sem lesz sokkal hidegebb. Persze nem is számíthattak másra, hiszen ez egy sivatagi viadal, amit úgy hirdetnek, hogy Baja a Marson, méghozzá azért, mert pénteken és szombaton űrbéli tájon zajlik majd a küzdelem.

Szalay Balázs és Bunkoczi László szerdán már megnézte magának a „terepet”, igaz, egy kirándulás keretében, amely a lélegzetelállító rózsaszín városból, vagyis Petrából vezetett a Wadi Rumba, ahol majd a küzdelmek is zajlanak. Igaz, akkor még nem tudták, hogy merre vezet az útvonal, de legalább a „pálya” jellegéről képet kaptak. Az pedig nem mutatott mást, csak homokot mindenfelé, a látképet pedig gyönyörű formájú, vöröses sziklák tarkították.

De visszatérve a bemelegítő, három kilométeres szakaszra: a világkupa-elsőségért harcoló lengyel Jakub Przygonski volt rajta a leggyorsabb, megelőzve minis márkatársát, az argentin Orlando Terranovát, az Opel Dakar Team párosa pedig kalandos szakasz után a 10. helyet szerezte meg.

„Jó kis szakasz lett volna, de egy kicsit elnéztük a tankolást: a lehető legkönnyebb autóval akartuk teljesíteni ezt a rövid, ámde nagyon kanyargós szakaszt, így kevés üzemanyagot tankoltunk, és ez a kanyarokban gondot okozott, konkrétan mintha megállt volna az autó. Szerencse, hogy ezen a szakaszon semmi sem múlik, az igazi küzdelem pénteken kezdődik a sivatagban, egy kétszázhúsz és egy nyolcvan kilométeres szakasszal” – mondta Szalay, aki este még részt vett az ünnepélyes rajtceremónián is, amelyet a híres üdülőváros főterén, a Vörös-tenger partján tartottak meg.

BAJA JORDAN, VK-FUTAM, AKABA
Abszolút sorrend a szuperspeciál után:
1. Jakub Przygonski, Timo Gottschalk (lengyel, német, Mini All4) 2:50.6, 2. Terranova, Graue (argentin, Mini All4) 3.6 mp h., 3. Seaidan, Fiuza (szaúd-arábiai, portugál, Mini All4) 5.8 mp h., …10. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 34.4 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik