T. A. 2020.04.09 09:03 Frissítve: 2020.04.09 09:37

Tereprali: Szalay Balázs néhány hét alatt elveszítette a támogatóit

A mindig optimista pilóta szerint az autósportot a többinél is jobban érinti majd a mostani helyzet – innen nem lesz könnyű felállni.

 

Szalay Balázsék elvesztették az összes szponzorukat (Fotó: Opel Dakar Team)

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős volt az utolsó, aki a hazai autós párosok közül nemzetközi versenyen indult, ennek egyik oka nyilván az, hogy a katari világkupa-futamot (amelyen a páros értékes vk-pontokkal gazdagodott) az utolsók között még megrendezték február végén. A versenyautó azóta is úton van hazafelé, mert előbb a genovai, majd a marseille-i kikötőben nem fogadták a kompot, végül Rotterdamban kikötött ugyan, de még mindig kérdés, miként kerül haza a konténer.

Mégsem ez a legnagyobb problémája pillanatnyilag Szalay Balázsnak, hiszen egyrészt sorra mondják le a nemzetközi viadalokat (ahogy a többi sportágban is), úgyhogy egyelőre sajnos esély sincs a versenyzésre, másrészt néhány hét leforgása alatt a csapat elveszítette az összes támogatóját. Szalay szerint a 2008-as válság semmi volt ehhez képest – pedig akkor is az autóipar (és ennek következményeként az autósport) veszítette a legnagyobbat.

Az autósportot talán a többinél is jobban érinti a mostani helyzet, hiszen leállt az autóipar, az alkatrészgyártás, ezt pedig a sport is nagyon megérzi majd – még a nagyobb kategóriák is. Ami minket illet, néhány hét leforgása alatt egymás után veszítettük el a támogatóinkat, még az Opelt is, amellyel lejárt a szerződésünk, és tizenhat év után nem tudtuk meghosszabbítani. Őszintén megmondom, a mai napon egyetlen szponzorunk sincs” – mondta az eddig 14 Dakar ralin induló Szalay Balázs.

A pilóta elmondta, bár ő alapvetően optimista, most mégis úgy látja, nagy valószínűséggel a gyári csapatok nagy része kiszáll majd az autósport minden szakágából – legalább egy-két évre –, egyszerűen azért, mert nem lesz más választásuk, és nagyon, nagyon lassan költözik majd újra élet a sportágába.

Nagyon nehéz lesz innen felállni, én sem tudom, hogy milyen versenyre tudunk majd egyáltalán elmenni az idén és jövőre – tette hozzá Szalay. – Nemrég még az olasz világkupafutamot és a jövő januári Dakar-indulást tervezgettük, most meg egészen más problémáink vannak. Egyvalami azonban biztos: a csapatot szeretném egyben tartani, hiszen nagyon sok mindenen átmentünk együtt az utóbbi több mint húsz évben…”

2020.05.20 09:23:18

Egyéb autó-motor K. J.

Id. Reisz János, a motoros legenda még 85 évesen is 200 kilométer per órás sebességgel száguldott.

2020.03.16 21:54:16

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Hyundaijal hosszabbító magyar versenyző egyelőre nem tudja, mikor kezdődhet el az idei WTCR-sorozat.

2020.03.08 21:58:19

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT (Katar)

Albert Arenas tökéletes utolsó köre a Moto3-ban, könnyes pillanatok a Moto2-ben.

2020.01.01 19:24:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Michelisz Norbert a szimulátoros versenyektől a túraautó-világkupa bajnoki címéig.

2019.12.23 13:21:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

NS-KARÁCSONY. Az első, ahol felvetődik a kérdés: vajon ha eljön az ideje, engedjék motorra ülni a gyereket?