Támad a két trónkövetelő, Coma és al-Attijah

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2011.01.04. 22:49
null
Coma fő célja a végső győzelem (Fotó: Action Images)
Címkék
A trónkövetelők, Marc Coma és Nasszer al-Attijah legyőzték a címvédőket a Dakar-rali eddigi leghosszabb szakaszán, az összetettben azonban továbbra is a regnáló uralkodók – Cyril Despres, illetve Carlos Sainz – vezetnek.

 

Az a fránya navigáció! Ez volt az első olyan nap az idei Dakaron, amelyen igazán fejtörést okozott a versenyzőknek az itiner, s egy meglepő fordulattal az tévedt el, aki szinte sohasem szokott, vagy legalábbis nagyon ritkán: Cyril Despres. A verseny francia éllovasa rajtolt az élről, ami azt jelenti, hogy neki még egyedül kellett boldogulnia, nem voltak előtte nyomok. Az első tíz kilométeren nagyon óvatos volt, utána azonban elkezdett felszabadultabban motorozni, s azonnal el is keveredett. Fontos perceket veszített, amelyekből valamennyit visszahozott a szakasz végéig, de a szakaszt „legkedvesebb ellensége", Marc Coma nyerte meg, aki így az összetettben is 14 másodpercre (!) megközelítette őt.

„Igazi Dakar-szakasz volt: az első részén nehéz navigációs feladattal, aztán meg lehetett egy kicsit élvezni. Előnybe kerültem azáltal, hogy Cyril eltévedt, s elégedett vagyok az eredménnyel is. A szakaszgyőzelem fontos az ember lelkének, de persze a fő cél a végső győzelem" – mondta Marc Coma, aki mögött a portugál Paulo Goncalves ért célba a szakaszon. A portugál pilóta negyedszer indul a sivatagi show-n, s eddigi legjobbja az összetett tizedik hely volt 2009-ből, vagyis előzetesen aligha várta tőle bárki is, hogy ennyire elöl lesz. Úgy tűnik azonban igazak a BMW-ről szóló pozitív hírek, Goncalves pedig parádésan uralja a német motorkerékpárt. 

A helyiek kedvence, Chaleco López reggel támadást indított az éllovasok ellen, csakhogy egy szikla elvágta az olajcsövet, ami miatt a chilei versenyző körülbelül tíz percet veszített, így a hetedik pozícióba csúszott vissza az összetettben.

Az autósoknál továbbra is lépéselőnyben a ralisok, s az is kikristályosodott: ha nem történik valami nagy csoda a Carlos Sainz, Nasszer al-Attijah, Stéphane Peterhansel trió küzd majd az idei elsőségért. Legalábbis erre utal, hogy 500 versenykilométer megtétele után egy percen belül értek célba ők hárman.

Ezúttal a katari polihisztor (az olimpiákon például skeet-lövészetben indul és ér el remek eredményeket) volt a leggyorsabb, bár ettől egyáltalán nem lett jobb a kedve. A technikai probléma (amely azután jelentkezett először, hogy a motorja vizet szívott az első szakaszon) ugyanis továbbra is fennáll, kedden a 200. kilométer után jelentkezett.

„Addigra már másfél perces előnyt kovácsoltunk Carlos Sainz-cal szemben, ami a végére a harmadára apadt. Csalódott vagyok és a szakaszgyőzelem sem vigasztal. Ráadásul szerdán bemegyünk a sivatagba, ahol a motorgond, ha nem oldjuk meg, még nagyobb hátrányt jelent. Egyszerűen muszáj megoldanunk ezt a problémát" – mondta al-Attijah.

Sainz többé kevésbé elégedett volt a látottakkal, azt mondta, nem volt könnyű első rajtolóként a szakasz első fele, utána azonban sikerült valamit visszahozni a hátrányból a kevésbé navigáció-igényes részen.

Ami Peterhanselt illeti, azt mondta: nem történt tragédia, a szakasz elején egy kicsit bizonytalankodott a navigációs szakaszon, de egyébként minden rendben volt. S egyébként is, az igazi verseny még csak most kezdődik – a sivatagban.

A kamionosoknál Vlagyimir Csagin, vagy ahogy előszeretettel nevezik, a Dakar cárja az előző napi technikai gondok után megmutatta, ki a legény a gáton, s úgy elverte közvetlen riválisait, mint szódás a lovát – és természetesen visszavette az összetettbeli vezetést.

DAKAR-RALI 

3. SZAKASZ, SAN MIGUEL DE TUCUMÁN–SAN SALVADOR DE JUJUY

Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 3:42:20, 2. Sainz, Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 25 másodperc hátrány, 3. Peterhansel, Cottret (francia, BMW X3) 59 mp h. Motorosok: 1. Marc Coma (spanyol, KTM) 4:18:55, 2. Despres (francia, KTM) 2:21 p h., 3. Goncalves (portugál, BMW) 3:36 p h. Kamionosok: 1. Csagin, Szavosztyin, Sajszultanov (orosz, Kamaz) 2:57:36, 2. Kabirov, Beljajev, Mokejev (orosz, Kamaz) 6:45 p h., 3. Loprais, Holan, Kalina (cseh, Tatra) 6:50 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz 9:12:05, 2. al-Attijah, Gottschalk 3:34 p h., 3. Peterhansel, Cottret 4:19 p h. Motorosok: 1. Cyril Despres 9:38:58, 2. Coma 14 mp h., 3. Faria (portugál, KTM) 9:38 p h. Kamionosok: 1. Csagin, Szavosztyin, Sajszultanov 9:38:58, 2. Kabirov, Beljajev, Mokejev 6:23 p h., 3. Loprais, Holan, Kalina 6:37 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik