Szalay Balázsék az első perui napon is jól szerepeltek

TÓTH ANITA jelenti a DakarrólTÓTH ANITA jelenti a Dakarról
Vágólapra másolva!
2012.01.13. 00:20
null
Az argentin Eduardo Alan számára kék foltokat is hozott a Dakar mai szakasza (Fotó: Reuters)
Címkék
Az első perui nap. Hát könnyű nem volt, az biztos. Sőt, nagyon is távol állt a könnyűtől. Aki azt hitte, hogy a Dakar-rali utolsó napjai már csak afféle levezetésként szolgálnak majd a mezőnynek, az nagyobbat nem is tévedhetett volna. Sőt, a hírek szerint most jön még csak a neheze, vagy legalábbis két nagyon nehéz nap. Igaz, melyik könnyű a Dakaron...?!

Stresszes napon van túl a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is, ez azonban nem akadályozhatta meg abban, hogy megszerezze a 17. helyet, és egyre előrébb tornázza magát az összetettben. Az Opel Dakar Team párosa extra feladatként azzal a tudattal állt oda a két részből álló, összesen 534 kilométernyi szelektív szakasz rajtjához, hogy tudta, nem számíthat a Darázsi Zsolt vezette versenykamionra. Ugyanis amint arról beszámoltunk, az MAN kuplungja tönkrement, a trió ott ragadt a dűnék között és még a szervizkamionnak is vissza kellett fordulnia, hogy kimenekítse, hiszen a mezőny elhagyta Chilét és Peruban folytatta a száguldást.

Így azután a csapatnak a Hungarian Dakar Team nyújtott segítő kezet – elhoztak néhány pótalkatrészt Arequipába és a csapat egyik szerelőjét, Szabolcsi Palit, hogy legalább ő átnézhesse este az Opel Antarát, hiszen a mezőnyre további két pokoli szakasz vár a szóbeszéd szerint. (Jó hír, hogy a kamionok már úton vannak és péntekre remélhetőleg elérik a következő tábort.)

De nézzük, mi történt a csütörtöki szakaszon!

„Vízválasztó nap volt a mai. Az előzetesen kiadott útvonaltervben nem nagyon volt dűne, aztán csak előkerültek valahonnan azok az óriási, nagyon puha homokhegyek. Amikor megláttuk, azonnal megálltam, hogy leengedjük a kerekeket. Hárman megelőztek, de ők utána ott ástak, amikor mi vígan elmentünk mellettük” – mondta Szalay, aki még azt is hozzátette, ezek után beértek egy mély homokos részre, ahol három Buggy ásott. Azokat szlalomozva kerülte ki a páros, az egyiktől csak néhány centire volt, de a magyar pilóta tudta, ha elveszi a gázt, akkor jöhet az ásás. Nem jött – szerencsére.

„A második szakasznak volt egy sziklás része, amelyen sokszor kétesélyes volt, hogy az autó leesik a szakadékba, vagy fent marad az úton. Laci a vége felé már nem is mondta, hogy balra menjünk vagy jobbra, hanem csak azt, hogy türelmesen, türelmesen, türelmesen. Igaz, volt alapunk az óvatosságra, mert a végén csak ráugrattunk egy köves dombra és eltörtük az egyik rugót. Összességében azonban elégedett vagyok a nappal, hiszen az volt a cél, hogy végigmenjünk, és végigmentünk. Persze, nem mondom, hogy nem volt stresszes...”

Az élmezőnyben Stéphane Peterhansel újabb szakaszgyőzelmet könyvelhetett el, amely nagy lépést jelentett számára a végső győzelem felé. Már csak azért is, mert Robby Gordont (akit kizártak ugyan, de fellebbezett és folytatta, azzal a feltett szándékkal, hogy borsot tör a francia orra alá) technikai gondok hátráltatták. Nem is apróságok! Több mint másfél órát vesztegelt a két szakasz közti közúti részen. Nos ezek után Mr. Dakart aligha veszélyezteti bárki, hiszen közvetlenül mögötte csapattársa, Nani Roma áll az összetettben, ő pedig tutira nem fogja támadni.

A motorosoknál Cyril Despres-nek jött ki jobban a lépés a macska-egér ütközetben, de alig több, mint két perccel vezet Marc Coma előtt és holnap ő rajtol elsőként, vagyis neki kell megtalálnia az utat. Szóval, ha van egy kis szerencséje, Coma ismét vissza tud zárkózni rá. És így menne ez az idők végezetéig, ha három nap múlva nem lenne vége a versenynek.

De vége lesz. S most következik a nagy hajrá!

DAKAR-RALI
Arica–Arequipa (össztáv: 705 km, szelektív szakasz: 534 km)
Autósok
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 3:56:53
2. Roma, Périn (spanyol, francia, Mini) 3:44 perc hátrány
3. Leal dos Santos, Fiuza (portugál, Mini) 8:56 p h.
…17. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Antara) 1:06:47 ó h.
Az összetettben
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret 32:38:05
2. Roma, Périn 22:49 p h.
3. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota Landcruiser) 1:11:01 ó h.
…23. Szalay, Bunkoczi 14:06:49 ó h.
Motorosok
1. Cyril Despres (francia, KTM) 4:03:37
2. Farres (spanyol, KTM) 1:39 p h.
3. Coma (spanyol, KTM) 2:01 p h.
Az összetettben
1. Cyril Despres 37:11:16
2. Coma 2:22 p h.
3. Rodrigues (portugál, Yamaha) 1:08:40 ó h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik