Super Racing Fesztivál: egy hétvégén a Hungaroringen a WTCR és az ETRC mezőnye

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 18:28
null
Kiss Norberttel és Michelisz Norberttel összesen öt magyar versenyzőnek szurkolhatunk a hétvégén (Fotó: Kiss Norbert Facebook-oldala)
Ugyanazon hétvégén, de sajnos helyszíni nézők nélkül rendezik meg a Super Racing Fesztivált, azaz a túraautó-világkupa (WTCR) és a kamion Európa-bajnokság (ETRC) közös versenyhétvégéjét a Hungaroringen. Az esemény előtt összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

 

FÉLÉVES CSÚSZÁS NÉZŐK NÉLKÜL

Hatalmas hír volt a magyar autósport szerelmeseinek az év elején, amikor bejelentették: áprilisban egy hétvégén csap össze a WTCR és az ETRC mezőnye a Hungaroringen a Super Racing Fesztiválon. Csakhogy a koronavírus-járvány ezt az eseményt is átírta, s kétségessé vált, hogy 2020-ban láthatjuk-e egyáltalán a két sorozat versenyzőit a Hungaroringen.

Bár az előzetes tervekhez képest hat hónappal később, végül is szurkolhatunk a magyar versenypályán (többek között) Michelisz Norbertnek és Kiss Norbertnek – igaz, csak a televízió képernyőin keresztül, a WTCR-ben ugyanis továbbra sem lehetnek nézők a lelátókon, így zárt kapuk mögött rendezik meg a hétvége eseményeit.

WTCR – A VILÁGKUPA ÉLMEZŐNYE
1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 113 pont
2. Tom Coronel (holland, Audi) 92 pont
3. Gilles Magnus (belga, Audi) 82 pont
...
13. Tassi Attila (magyar, Honda) 43 pont
14. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 39 pont

...
18. Boldizs Bence (magyar, Cupra) 14 pont
...
20. Kismarty-Lechner Gábor (magyar, Cupra) 8 pont

Televíziós közvetítés azonban az összes versenyről lesz – a megszokottak szerint az Eurosport, illetve a Sport TV valamelyik csatornáján is nyomon lehet követni az eseményeket. A WTCR szabadedzéseit továbbra is a sorozat hivatalos Facebook-oldalán lehet megtekinteni. Továbbá a Nemzeti Sport Online is részletesen beszámol a hétvége legfontosabb történéseiről.

A KEZDÉS UTÁN ÍGY ÁLLNAK A MAGYAROK

A bajnoki címvédő Michelisz Norbert számára eddig nem alakul jól az idény a WTCR-ben – három forduló hét futama után a bajnokság 14. helyén áll 39 ponttal, a hátránya 74 egység a listavezető Yann Ehrlacher-hoz képest. Ráadásul a hyundaios csapatok kihagytak egy teljes versenyhétvégét még Németországban, mivel nem értettek egyet a sorozatban alkalmazott és a Hyundait gyakran nehezen érintő esélykiegyenlítő rendszerekkel.

Emiatt nehéz helyzetbe került Michelisz a címvédést illetően, hiszen a koronavírus-járvány miatt a WTCR-ben is rövidebb lett a szezon a tervezettnél, és a hungaroringi hétvégével együtt csupán három forduló kilenc versenye maradt még a számára, hogy a lehető legtöbb pontot szerezze.

„Messze állunk attól, hogy könnyedén azt mondjuk, ott leszünk a Q2-ben, vagy hogy erős időmérőre és versenyekre számítunk. De azt legalább elmondhatjuk, hogy jó autónk van, akár száraz, akár nedves körülményekre készülve – mondta Michelisz, majd kitért a bajnoki címért folyó csatára is. – Innentől nagyon fontos, hogy ne hibázzunk. Az, hogy a győzelemért harcolhatunk, nagy fegyvertény. Én csinálom a magam dolgát, és reménykedem abban, hogy a többiek hibáznak.”

ETRC – AZ EB ÉLMEZŐNYE
1. Sascha Lenz (német, SL Trucksport) 41 pont
2. Kiss Norbert (magyar, Révész Truck Racing Team) 37 pont
3. Adam Lacko (cseh, Buggyra Racing) 35 pont
4. Jochen Hahn (német, Hahn Racing) 33 pont
5. Steffi Halm (német, Team Schwabentruck) 20 pont

A bajnoki pontversenyben Michelisz előtt épp egy másik magyar pilóta, Tassi Attila áll, aki rögtön az idény első versenyén dobogóra állhatott Zolderben. A bravúrt azóta a nürburgringi második futamon is megismételte, idén azonban a Hungaroringen a honfitársai támogatása nélkül kell versenyeznie a szép eredményekért. 2017-ben például még a TCR International Series mezőnyének a tagjaként mindkét hazai futamát megnyerte.

„Nem sok másik nemzetnek van annyi kilátogató nézője és szurkolója, mint nekünk, magyaroknak – fogalmazott a Honda fiatal versenyzője. – Persze Norbi volt az, aki elhelyezte Magyarországot a térképen ilyen tekintetben. Ebben az évben négyen is itt vagyunk a mezőnyben, és reménykedem abban, hogy a képernyőkön keresztül csak még büszkébbé tehetjük a rajongókat.”

A Zengő Motorsport a tavalyi kihagyás után 2020-ban visszatért a WTCR-be, ráadásul idén három autóval száll harcba a pontokért. Az istálló legeredményesebb versenyzője eddig Mikel Azcona, de Boldizs Bence és Kismarty-Lechner Gábor révén immár négyfős a magyar „képviselet” a sorozatban.

Kiss Norbert átveheti a vezetést az Eb pontversenyében a Hungaroringen (Fotó: Kiss Norbert Facebook-oldala)
Kiss Norbert átveheti a vezetést az Eb pontversenyében a Hungaroringen (Fotó: Kiss Norbert Facebook-oldala)

 

A kamionosoknál igencsak lerövidült az idény a járvány miatt: a jelenlegi tervek szerint három fordulót rendeznek összesen, a hungaroringi a második lesz a sorban. Az első versenyek után az idényt új csapatnál megkezdő Kiss Norbert a bajnokság második helyén áll, a hátránya csupán négy pont az összetettet vezető Sascha Lenz mögött. A német versenyző ráadásul nem vesz részt a magyarországi hétvégén, ami növeli Kiss esélyeit.

Az ETRC mezőnye egyébként már megkezdte a pályán zajló felkészülést a Super Racing Fesztiválon. Péntek délután két szabadedzést rendeztek a Hungaroringen, Kiss az elsőt a második, a másodikat pedig a harmadik pozícióban zárta.

A HÉTVÉGE PROGRAMJA

OKTÓBER 16., PÉNTEK
14.00: ETRC – 1. szabadedzés
15.15: ETRC – 2. szabadedzés

OKTÓBER 17., SZOMBAT
9.30:
WTCR – 1. szabadedzés
10.30: ETRC – 1. időmérő
12.45: ETRC – 1. verseny (Tv: Sport2)
13.30: WTCR – 2. szabadedzés
14.40: ETRC – 2. verseny (Tv: Sport2)
15.30: WTCR – időmérő (Tv: Sport2)

OKTÓBER 18., VASÁRNAP
9.15:
WTCR – 1. verseny (Tv: Sport1, Eurosport2)
10.00: ETRC – 2. időmérő
12.15: WTCR – 2. verseny (Tv: Sport2, Eurosport2)
13.05: ETRC – 3. verseny (Tv: Sport2)
15.05: ETRC – 4. verseny (Tv: Sport2)
16.15: WTCR – 3. verseny (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik