Salakmotor: korábbi Európa-bajnok is indul Debrecenben

Vágólapra másolva!
2020.08.17. 11:59
A Speedwolf Debrecen szervezi az augusztus 20-án, 15 órától kezdődő 45. Debrecen Nagydíjat, Magyarország legnagyobb hagyománnyal bíró és legtöbb nézőt vonzó salakmotorversenyét. Az egyesület hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartott, melynek keretében a 30 éve párosban világbajnoki bronzérmet szerzett Adorján-Tihanyi páros is tett egy tiszteletkört a nemrég felújított pályán.

Tihanyi Sándor (Fotó: Matey István/Hajdú-bihari Napló)
Tihanyi Sándor (Fotó: Matey István/Hajdú-bihari Napló)
Tihanyi Sándor (Fotó: Matey István/Hajdú-bihari Napló)
Tihanyi Sándor (Fotó: Matey István/Hajdú-bihari Napló)
Tihanyi Sándor (Fotó: Matey István/Hajdú-bihari Napló)

 

Az esemény kapcsán Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy a városnak nagyon fontos a salakmotorsport, és augusztus 20-ai nemzetközi verseny szerves része a cívisvárosi programkavalkádnak. – Egy sportág támogatásában az infrastruktúrán kívül a szakmai fejlődés elősegítése is elengedhetetlen, rendkívül fontosnak tartom, hogy az utánpótlásra is fordítsunk megfelelő energiát. Az önkormányzat segíti az egyesület munkáját, a vadonatúj, világviszonylatban a legjobbnak tartott légpalánk telepítését is a város vállalta magára. Senki nincs könnyű helyzetben a koronavírus-járvány miatt, ez látható a versenynaptáron is, hiszen számos viadalt el kellett halasztani, vagy véglegesen törölni. Így külön öröm számomra, hogy a Debrecen Nagydíjat meg lehet tartani, és együtt tudunk majd szurkolni a versenyzőknek. Bízunk benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, és sokan látogatnak majd ki a versenyre. Még azt elárulhatom, hogy egy névadóra készülünk, amikor ennek meglesznek a konkrét feltételei, akkor a Gázvezeték utcai stadion neve meg fog változni – mondta a város első embere.

Baráth Norbert, a Speedwolf Debrecen ügyvezetője is bízik a szépszámú közönségben. – Alig van Európa-szerte ilyen tradicionális meghívásos verseny, úgyhogy igazi különlegességnek
számít ez a nagydíj. 1990-ben nyert világbajnoki bronzérmet a Tihanyi Sándor és Adorján Zoltán alkotta páros, erre emlékezve a két egykori kiváló versenyző nyitja majd meg a délutánt egy örömmotorozással. Ennek kapcsán is készültünk egy kis meglepetéssel, hiszen a „salakmotorozás professzorának” nevezett, négyszeres egyéni világbajnok Hans Nielsen elfogadta a meghívásunkat, és huszadikán a dánok élő legendája fogja leinteni az egykori bronzérmesek futamát. Érdekesség, hogy 30 éve éppen Nielsen nyerte maximális pontszámmal a Debrecen Nagydíjat. Rajta kívül több sztár is tiszteletét teszi majd a nagydíjon: starthoz áll majd a Grand Prix meghatározó alakja, az Európa-bajnok Matej Zagar, a kétszeres csapatvilágbajnok és GP-t nyerő dán Bjarne Pedersen, illetve a napokban junior Európa Kupát nyerő cseh Jan Kvech. Nagyon örülünk, hogy sikerült ilyen világsztárokat szerződtetni a startlistánkra.

Adorján Zoltán köszönetét fejezte ki a szervezők felé, hogy megemlékeznek a világbajnoki érmük okán, szerinte ez olyan elismerés, amit ritkán kap az ember. Az egykori versenyző a közönségnek is hálás, hogy ennyi időn keresztül kitartottak a salakmotorozás mellett. Tihanyi Sándor elmondta, Hans Nielsen a példaképe volt, úgyhogy óriási élmény lesz neki az újbóli találkozás.

A Debrecen Nagydíj egyik főtámogatója a Schaeffler Magyarország. A cég ügyvezetője Szabó Péter maga is már gyerekkora óta nagy salakmotor-rajongó, ezért is érezte fontosnak, hogy beálljon a rendezvény mögé. A patrónus elmondta, ennek a régiónak nagy szüksége van az autó-motor sportra, ráadásul a salakmotornak különösen nagy hagyományai vannak Debrecenben. Szabó Péter bízik benne, hogy sikeres nagydíj lesz a huszadikai, és sokan néző látogat majd ki a stadionba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik