Sainz egyeduralmának vége: al-Attijah állt az élre az autósoknál

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2011.01.10. 21:29
null
al-Attijah és Sainz a forró pokolban: a katari előzni tudott (Fotó: Reuters)
Egy nap a forró pokolban. Így foglalhatnánk össze röviden a Dakar-rali hétfői napját, amelyen több mint ötszáz kilométert tett meg a mezőny a végeláthatatlan dűnék között, s bizony a gyári versenyzők is szenvedtek, az amatőrök meg aztán még jobban.

Az autósoknál fordulatot hozott az Antofagasta-Copiapo szelektív: az első naptól kezdve vezető Carlos Sainzot nemcsak a szakaszon, az összetettben is megelőzte csapattársa, Nasszer al-Attijah. Nem is volt jó kedve a Matadornak a célban...

„Az utolsó dűnéken kétszer is elakadtunk, veszítettünk vagy öt percet" – dohogott a kétszeres ralivilágbajnok és mérgesen nézegette az autója elejét.

„Sokáig együtt mentünk Carlosszal, az utolsó dűnés részen azonban el tudtunk szakadni tőle és szinte szárnyaltunk. Már a korábbiakban is ez volt a kedvenc részem, most is nagyon élveztem. Nagyon boldog vagyok. Vezetünk, most már észnél kell lenni" – mondta a katari al-Attijah izzadtan, fáradtan, de fülig érő szájjal. (Megjegyzendő: a sportlövészetben olimpián is induló al-Attijah életrajza már így is tananyag az iskolákban, ha pedig megnyeri a Dakart, tán még szobrot is emelnek neki...)

A motorosoknál az összetett éllovas Marc Coma nyerte meg a szakaszt, igaz, miután utolérte őket, végig együtt motorozott két riválisával, Cyril Despres-vel és Chaleco López-Contardóval. Taktikája jónak bizonyult, mert így nem tévesztette szem elől őket, viszont abban biztos lehetett, hogy majd' két percet hozzáadhat az előnyéhez.

„Az előző napi gondok után felüdülést jelentett a mai, bár ez is elég nehéz volt. Együtt motoroztunk hárman, és a végén sikerült nyernem – nagyon örülök" – mondta Coma, akinek legkedvesebb ellensége, Cyril Despres már nem volt ennyire boldog attól, hogy együtt motoroztak.

Egészen konkrétan azt említette a navigációval kapcsolatban, hogy olyan ez, mint egy kerékpárverseny, vannak, akik „ráragadnak" a hátsó kerekedre és ez ellen nem tehetsz semmit sem. Nyilván Comára utalt, de hát Istenem, ilyen az élet, hasonló helyzetben talán ő is így cselekedett volna. Amúgy a gyors részeken Chaleco López ment elöl, a dűnék között pedig Despres vezette a hármast. Némi vigaszt talán az jelenthetett számára, hogy a végén egy kicsit el tudott szakadni a többiektől és legalább ő haladhatott át elsőként a célvonalon, még ha nem is az övé lett végül a legjobb időeredmény.

32. DAKAR-RALI

Antofagasta–Copiapo (összekötő szakasz: 268 km, szelektív szakasz: 508 km).

Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 5:16:30, 2. Sainz, Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touraeg) 6:36 perc hátrány, 3. de Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen Race Touareg) 17:22 p h. Motorosok: 1. Marc Coma (spanyol, KTM) 6:05:02, 2. Despres (francia, KTM) 1:55 p h., 3. López-Contardo (chilei, Aprilia) 4:21 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk 28:39:50, 2. Sainz, Cruz 5:14 p h., 3. de Villiers, Von Zitzewitz 48:45 p h. Motorosok: 1. Marc Coma 32:18:52, 2. Despres 9:19 p h., 3. López-Contardo 22:48

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik