T. A. 2020.09.20 21:37 Frissítve: 2020.09.20 21:46

Ralikrossz: négy futam, négy elődöntő Szabó mérlege a vb-n

Két fegyelmezett, acélos svéd pilóta győzelmét hozta a ralikrossz-világbajnokság rigai hétvégéje – Szabó Krisztián értékes pontokkal gazdagodott.

Négy elődöntő Szabó Krisztián mérlege a vb-n

 

Két elképesztően fegyelmezett pilóta küzdelmét láthatták a tévénézők a lett világbajnoki futamon, amelyből szombaton Johan Kristoffersson, vasárnap pedig Mattias Ekström került ki győztesen. Hat verseny után a két acélos svéd közül Kristoffersson áll az élen az összetettben.

A rendkívül látványos és élvezetes ütközetek mellett a magyar szurkolók azért a fél szemüket mindig Szabó Krisztiánon, a mezőny egyetlen magyar versenyzőjén tartották, aki adott is okot arra, hogy figyeljenek rá. Egyrészt szorgalmasan gyűjtögette a pontokat, másrészt volt olyan kvalifikációs futam, amelyben másodikként végzett Niclas Grönholm mögött, harmadrészt (ez már kevésbé jó hír) vasárnap kigyulladt az autója, és füstben ugyan még vezetett, de amikor a lába mellett lángok csaptak ki, már ő is úgy döntött, ideje félreállni.

„Az első napon eleinte nem találtam a tempót, a második kvalifikációs futamban azonban nagyon is ráleltem, meg is lett az eredménye, második lettem Grönholm mögött – mosolygott Szabó. – A harmadik futam rajtja utáni kakaskodásában összeakadtam a vébépontversenyt vezető Kristoffersonnal és én húztam a rövidebbet, lassú defektet kaptam. Az elődöntőbe így is bejutottam, negyediknek jöttem el a rajttól, de egy lassúbb pilóta haladt előttem, így rögtön kimentem a jokerkörre, de még így is előttem maradt, úgyhogy nem jutottam a döntőbe.”

Szabó vasárnapja saját megítélése szerint közepesen indult az első futammal, a Q2-ben rá akart tenni egy lapáttal, ám a harmadik körben elkezdett füstölni a Hyundai, majd lángra is kapott.

„Egy kört mentem a füstben, alig kaptam levegőt, de nem akartam kiállni, ám egyszer csak elkezdett égni belülről a műszerfal, éppen a lábam mellett, akkor már én is éreztem, hogy nincs esély a folytatásra. Szerencsére nem voltak nagy lángok, a sportbírók hamar el is oltották, de a srácoknak így is volt melójuk bőven, hogy a Q3-ra összerakják, amit kellett. Abban a futamban ötödik lettem, így továbbjutottam, de csak a hatodik helyen. A középdöntőben ott rajtoltam, ott is értem célba, nem volt esély az előzésre” – mondta Szabó.

Szabó a hatból eddig négy futamon állt rajthoz, mind a négyszer ott volt az elődöntőben, amivel alapvetően elégedett lehet. Ami viszont szomorú, hogy a következő versenyt biztosan ki kell hagynia, és egyelőre az is bizonytalan, hogy a további két hétvége bármelyikén ott lehet-e.

RALIKROSSZ-VB, 5 ÉS 6. FUTAM, RIGA
1. verseny:
1. Johan Kristoffersson (svéd, VW Polo), 2. Ekström (svéd, Audi S1), 3. T. Hansen (svéd, Peugeot 208), ...7. Szabó Krisztián (magyar, Hyundai i20)
2. verseny: 1. Mattias Ekström, 2. Kristoffersson, 3. Larsson (svéd, Audi S1), ...11. Szabó Krisztián
A vb állása: 1. Johan Kristoffersson 166 pont, 2. Ekström 149, 3. N. Grönholm (finn, Hyundai i20) 117, ...11. Szabó Krisztián 41

2020.10.16 16:53:52

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Az, hogy ebből a kis faluból kilépve értem el sikert, még inkább felértékeli az egész történetet.”

2020.10.09 09:40:30

Egyéb autó-motor HOLMÁR ZOLTÁN

Kállay Miklós miniszterelnökként és túraautó-versenyzőként is biztos kézzel fogta a kormányt.

2020.10.09 11:29:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A magyar versenyző Szlovákiában visszatér a rajtrácsra, és címvédőként a dobogós helyekért akar küzdeni.

2020.09.01 16:31:29

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2020.08.17 19:59:32

Egyéb autó-motor MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az úszás példát mutatott arra, hogy talpra lehet állni, nem önmegvalósításra törekvő klasszis edzőkkel és klasszis versenyzőkkel. … Úgy jó, ha a múlt nem nosztalgiát szül, hanem tanulságot.