HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2012.09.18 09:13 Frissítve: 2015.03.07 01:20

Rali: Kazár aradi kizárását törölték, de kapott öt perc büntetést

Két lehetséges forgatókönyv létezett, aztán – ahogy az már lenni szokott – egy harmadik valósult meg Kazár Miklós és Ferencz Ramón ügyében.

 

Mint ismert, az Arad-raliról azért zárták ki a magyar értékelésben amúgy futamgyőztes Kazárt, mert a hivatalos indoklás szerint „akadályozta a verseny lebonyolítását”. (Röviden: Botka Dávidék technikai hiba miatt vesztegeltek az úton, mögöttük érkeztek Kazárék, akiket megállítottak, és a mezőny csak 16 perc elteltével indult el újra, így a szakaszt törölték. A korábbi vb-menő Francois Delecour azonban ezt nehezményezte, szerinte Kazár direkt akadályozta a verseny folytatását, hogy ne kapjon átlagidőt.)

Kazár fellebbezett a döntés ellen, az ügyet hétfőn tárgyalta a fegyelmi bizottság a hazai szövetségben. Kétféle döntés volt kilátásban: 1. helybenhagyják a románok ítéletét, és akkor Kazár az idényzáró előtt három ponttal vezet Botka Dávid és öttel Herczig Norbert előtt, 2. törlik a kizárást, s ebben az esetben Kazár az abszolút magyar bajnok. Végül egyik variáció sem jött be.

„Törölték a kizárást, viszont kaptunk öt perc büntetést. Ami azt jelenti, hogy hatodikok lettünk a versenyen, a huszonötből tizenegy pontot visszakaptunk, így tizennéggyel vezetjük a bajnokságot. Megmondom őszintén, nem értjük a büntetést, az lehetett a háttérben, hogy nem merték az íróasztal mellett eldönteni a magyar bajnokságot, pedig az már réges-rég eldőlt” – mondta Kazár.

Tény és való, elég szerencsétlen a helyzet, hiszen az ominózus aradi futam óta megtartottak egy ob-futamot (Kassán), amelyet Kazár megnyert, így valóban a bajnoki cím volt a tét. Természetesen szerettük volna megkérdezni az ügyről az MNASZ illetékeseit is, de Faluvégi Péter főtitkár azt mondta, az írásos határozat megszületéséig nem akar nyilatkozni. (Megjegyzendő, a határozat ellen van helye fellebbezésnek.)

A kialakult helyzet nemcsak Kazárékat érinti érzékenyen, hanem a második és a harmadik helyen álló Botka Dávidot és Herczig Norbertet is, mert bár matematikailag még van esélyük a cím megszerzésére, reálisan csak akkor valósulhat meg, ha Kazár nagyot hibázik vagy kiesik.

2019.02.16 23:07:10

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

„Számomra egy szép kihívás bebizonyítani, hogy ebben a korban is lehet valaki versenyképes.”

2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)

2018.11.11 23:41:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Az utolsó métereken dőlt el a futamgyőzelem és az abszolút bajnoki cím sorsa a nyíregyházi idényzárón.

2018.10.25 13:13:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Ez a negyedik, Sunderlandben gyártott modell, mely elérte az egymilliós darabszámot (x).

2018.10.25 17:16:50

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Magas felszereltségű különleges kiadást dobott piacra a Nissan. (X)