Peterhansel nyerte az első igazi szakaszt - Szalay 40-et előzött

TÓTH ANITA jelenti a DakarrólTÓTH ANITA jelenti a Dakarról
Vágólapra másolva!
2012.01.04. 23:38
null
Stéphane Peterhansel türelme szakaszgyőzelmet ért (Fotó: Reuters)
Címkék
Az első igazi Dakar-szakasz. Na jó, a többit is teljesíteni kellett, de a szerdai volt az, amelyen először lehetett igazi különbségeket kovácsolni úgy, hogy senkinek sem volt technikai gondja. Mit mondjuk? Stéphane Peterhansel rögtön meg is nyerte. A kilencszeres Dakar-győztes elmondta, nem hajtott végre nagy tettet, sőt, még csak nem is feltétlenül élvezte a napot, viszont a „türelem rózsát terem" taktika meghozta az eredményét.

 

„A keddi két defekt után mindent akartam, csak kockáztatni nem. Beálltunk egy jó erős tempóra, úgy nyomtuk végig a szakaszt, s végül nyertünk. Más kérdés, hogy nem a legjobbkor, mert holnap más pályán megyünk, mint a motorosok, így nem lesznek előttünk nyomok. Az útkeresés pedig bár szórakoztató, mindenképpen időigényes mutatvány" – nyilatkozta Mr. Dakar. Ami az összetett állást illeti, ott is ő vezet, s a második helyezett személye is változott, mivel Robby Gordonnak (de nemcsak neki, hanem hummeres csapattársának, Nasszer al-Attijahnak) is technikai gondja támadt ezen a napon. Így a második helyet jelenleg Giniel de Villiers birtokolja. („Tudtuk, hogy Giniel gyors, csak azzal nem voltunk képben, az autója milyen. Most már ezt is tudjuk: gyors" – mondta Peterhansel.)

És akkor nézzük, mi történt a magyarokkal!

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős negyven autót előzött meg szerdán és a 31. helyen zárta a San Juan és Chilecito közötti szakaszt. Az utat patakátkelések színesítették és a végén 50 kilométernyi fesh fesh (vagyis laza szerkezetű, púderszerű homok) jelentette a desszertet, vagy sokak számára inkább fekete levest.

Az Opel Dakar Team kettőse addigra már túl volt egy defekten, majd pedig a mély homokban utolért két versenyzőt, akik nem akarták elengedni, úgyhogy íme eljő a szilikózis – estére nemcsak az Antarában kellett légszűrőt cserélni, hanem a versenyzőinkre is ráfért volna egy komplett nyálkahártya és tüdőcsere. Ez végül érthető okokból elmaradt, de legalább a 31. hely megvolt, ami azt jelenti, hogy csütörtökön (az első igazi Dakar-szakaszon) már kevesebbet kell majd előzniük Szalayéknak. Mert ez a negyven... Nos, az bizony sok egy napra.

„Az ötvenedik kilométerig már megelőztünk tizenkét versenyzőt, majd kaptunk egy jobb hátsó defektet, úgyhogy elmentek hárman. Kezdhettük újra, s mire vége lett a szakasznak, negyvennél tartottunk, mindezt úgy, hogy az utolsó harminc kilométeren folyamatosan a porban autóztunk, mert az előttünk lévő buggy nem engedett el. A fesh fesh-ben pedig a por miatt nem tudtunk annyira közel menni hozzájuk, hogy magunktól előzési pozícióba kerüljünk, pedig gyorsabbak voltunk, úgyhogy ott sok időt veszítettünk" – mondta Szalay Balázs, aki szerint amúgy is szenvedős nap volt a szerdai. Nagyon kellett figyelni az éles sziklák, kövek miatt defektveszélyes úton.

Ami az autót illeti: ezúttal jól bírta a hőséget és a magasságot is, bár Szalay nem akar semmit sem elkiabálni, inkább megnézné a számítógépes adatokat, mielőtt bármit is mondana. Tény viszont, hogy a szervizesek kedden éjszakába nyúlóan dolgoztak a probléma megoldásán, s hogy Robby Gordon mérnöke is átjött segíteni az Opel-csapathoz, hogy elemezze az adatokat. Ha nem ez, akkor a ráolvasás segített (utóbbit Bunkoczi László vállalta magára), a lényeg az, hogy végre volt megint egy technikai gondoktól mentes napja a csapatnak.

A másik magyar páros, Sebestyén Sándor és Bognár József rendben elrajtolt a szakaszon, magyar idő szerint este fél tizenkettőkor az biztos volt, hogy halad, hiszen addigra már átjutott (a 110. pozícióban) a második ellenőrző ponton. A szakaszt végül a 3 óra 41 perces hátránnyal a 97. helyen zárta.

A motorosoknál Marc Coma visszavett valamit abból, amit kedden elveszített. Egészen pontosan valamivel több, mint két percet. Ennyit hozott a legfőbb riválisán, Cyril Despres-n, aki akkor húzott el több mint tíz perccel az összetettben, amikor a spanyol kedden eltévedt. Most nem hibázott, s azt ígérte, minden nap küzdeni fog. Nos, ha így lesz, izgalmas párharcra van kilátás itt is, nemcsak az autós mezőnyben.

DAKAR 2012
4. SZAKASZ (SAN JUAN-CHILECITO, 750 KM/GYORSASÁGI: 326 KM, nem hivatalos eredmény)
AUTÓSOK
1. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 3:49:33 óra
2. Orlando Terranova (argentin, Toyota) +5:19 perc
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) +6:42 p.
...31. Szalay Balázs (Opel) +1:04:40 óra
…97. Sebestyén Sándor (Toyota)
+3:41:17 ó.
ÖSSZETETT
1. Peterhansel 9:43:20 óra
2. de Villiers +5:41 p.
3. Nani Roma (spanyol, Mini) +6:44 p.
...45. Szalay +4:36:05 óra
…104. Sebestyén
+12:12:48 ó.
KORÁBBAN
MOTOROSOK
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 4:16:43 óra
2. Cyril Despres (francia, KTM) +2:02 p.
2. Frans Verhoeven (holland, Sherco) +8:26 p.
ÖSSZETETT
1. Despres 11:50:27 óra
2. Coma +8:10 p.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) +26:48 p.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik