Peterhansel és Csagin is 54 szakaszgyőzelemnél tart

Vágólapra másolva!
2010.01.10. 22:32
null
López Contardo úton a szakaszsiker felé (Fotó: Reuters)
Címkék
Az autós Stéphane Peterhansel a kamionos Vlagyimir Csaginnal „karöltve" tovább növelte a szakaszgyőzelmi rekordot a Dakar-ralin (már mindketten 54 részsikernél járnak), míg a motorosoknál a chilei Francisco López Contardo az idén másodszor ünnepelhetett.

Defektek napja. Aki egyet sem cserélt, szinte csodabogárnak számított, de az sem volt ritka, hogy kettesével fogytak a gumik. Persze, ezt nyilván az autósokra kell érteni, akik két pótkereket vihetnek magukkal, de például a motoros éllovas Cyril Despres sem úszta meg kevesebbel. A kétszeres Dakar-győztes francia „vízhordójának" Ruben Fariának köszönhette, hogy nem veszített sok időt, s megtartotta vezető pozícióját.

Történt ugyanis, hogy a szakasz elején a sziklákon a KTM elejét és hátulját is megütötte, s csak a tankolózónában vette észre, hogy mindkét felnije elgörbült, s azokról „igyekszik lefelé" a gumi. Így azután kereket cserélt Fariával (ez teljesen szabályos), s ettől kezdve a portugál használta Despres nyúzott kerekeit. Végül mindketten elérték a célt.

Amúgy ha már a gumiknál tartunk, mindenképp meg kell említeni, hogy Marc Coma a szünnapon a másodikról a 24. helyre esett vissza miattuk. Na jó, a szünnapon csak a döntés született meg, az eset már pénteken megtörtént. A címvédő spanyol ugyanis kereket cserélt az egyik tankolópontnál, márpedig ez tilos, úgyhogy kapott is rögtön hat óra büntetést. Nem meglepő, hogy ezek után vasárnap reggel egyáltalán nem volt kedve visszaülni a motorjára. Aztán mégiscsak erőt vett magán és úgy döntött: becsületből továbbmegy.


A történtek után mindenki azt hitte, hogy Coma megállíthatatlan lesz, s valóban gyors is volt, de valaki még nála is jobban alkalmazkodott a körülményekhez – a chilei Francisco López Contardo, aki idei második, pályafutása harmadik diadalát aratta, s ezzel újra versenyben van a dobogós helyekért.


Az autósoknál az első és a második helyezett, vagyis Carlos Sainz és Nasszer al-Attijah is kétszer cserélt kereket (csak érdekességképpen, maga a művelet egyikük részéről sem vett igénybe 6 percnél több időt), de nem is ez volt a legnagyobb baj, hanem az, hogy ettől kezdve úgy kelett autózniuk, mintha tojásokon lépkednének, mert nem volt több tartalék. Sainz még így is befutott a második helyen (képzelhetik azt az óvatosságot...), de Stéphane Peterhansel győzelme azt jelenti, hogy a spanyol Matadornak továbbra sincs szakaszgyőzelme, ami eléggé meglepő ahhoz képest, hogy az ötödik naptól ő vezet az összetettben.

Apropó Peterhansel: nagyon úgy fest, hogy a francia ragaszkodik a rekordjaihoz, legalábbis a futamgyőzelmi csúcshoz biztosan – nem hagyja ugyanis, hogy Vlagyimir Csagin megelőzze őt. Ha nyer egyet az orosz, nyer a francia is – úgyhogy most mindketten 54 részsikernél tartanak.

DAKAR 2010

8. SZAKASZ

Autósok:
1. Stéphane Peterhansel (francia, BMW) 5:06:05 ó
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 45 mp hátrány
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 1:07 p h.
Összetett:
1. Sainz 31:28:13 ó
2. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 14:35 p h.
3. Miller 22:28 p h.
Motorosok:
1. Francisco López (chilei, Aprilia) 5:29:25 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 42 mp hátrány
3. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 1:22 ó
Összetett:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 33:46:21 ó
2. Ullevalseter 1:20:31 ó h.
3. López 1:24:21 ó h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik