Parasport: harmadszor is megműtötték Alex Zanardit

Vágólapra másolva!
2020.07.06. 18:34
null
Zanardi túl a harmadik műtéten (Fotó: AFP)
Két és fél hete szenvedett súlyos balesetet Alex Zanardi, amikor egy országúti handbike-versenyen átsodródott a szemközti sávba, ahol egy teherautóval ütközött. Az 53 éves sportembert azóta mesterséges kómában tartják, s most elvégezték rajta a harmadik műtéti beavatkozást is.

A korábbi két műtéte még kimondottan neurológiai volt, ez a harmadik operáció azonban már az arcának a későbbi rekonstrukcióját hivatott elősegíteni. A beavatkozás „öt órán át tartott, hosszas tervezés előzte meg és az egész egy roppant bonyolult eljárás, mert Zanardi arcán az elszenvedett törések rendkívül összetettek” – magyarázta professzor Paolo Gennaro, a műtétet elvégző sienai Santa Maria alle Scotte kórház igazgatója.

Zanardit továbbra is mesterséges kómában, lélegeztetőgépen tartják. A kórház közleménye szerint az olasz sportember állapota keringési, légzési és anyagcsere szempontjából stabil, ugyanakkor neurológiailag továbbra is kritikus.

Zanardi a kilencvenes években 41 F1-es futamon indult, kétszeres CART-bajnok, aki egy 2001-es németországi CART-balesetben mindkét lábát elvesztette, majd handike-kal négyszeres paralimpiai bajnok lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik