Motorsport: SuperEnduro-vb újra az Arénában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 10:39
null
(Fotó: duen.hu)
A motorsport gladiátorai újra nálunk száguldanak – február 1-jén SuperEnduro világbajnoki futamot rendeznek Budapesten, a Papp László Sportarénában!

A SuperEnduro a motoros terepsportok leglátványosabb műfaja, a rendezők 1500 tonna földet és 100 tonna sziklát mozgatnak meg annak érdekében, hogy a világ 30 legjobb versenyzője a lehető leglátványosabb csatát vívhassa a világbajnokság idei negyedik viadalán. A junior és felnőtt kategóriás futamokban hazai versenyzőkkel is találkozhatunk.

Az, hogy tavaly sikerült hazánkba hozni, majd pedig itt tartani a világbajnoki futamot, hatalmas presztízssiker az ország számára, főképp, hogy világszerte hatalmas az érdeklődés az esemény iránt: a 2019–2020-as szezon Krakkóban, 14 ezer ember előtt rajtolt el.

Most Budapesten a sor – ahová szintén telt házat várnak.

„A tavalyi verseny is remek visszhangot kapott hazai és nemzetközi oldalról egyaránt, de akkor még újoncok voltunk, úgyhogy most az akkori tapasztalatok felhasználásával próbálunk még jobb pályát építeni, még látványosabb versenyt rendezni – nyilatkozta Hadobás Ádám főszervező. – A nevezés a verseny előtti pénteken zárul, így akkor lesz hivatalos rajtlistánk, de a világbajnoki mezőny számításaink szerint tizenhat tagú lesz, míg a junior mezőnyt harmincan alkotják. Az Európa-kupában negyvenen mérik össze gyorsaságukat és technikai tudásukat, emellett megmérkőznek a hat és tizennégy év közötti gyerekek is ötven, hatvanöt és nyolcvan köbcentis motorokkal. A pálya nyomvonala a tavalyihoz hasonló lesz, akadályok terén azonban számíthatnak újdonságokra a versenyzők, a show-elemek pedig természetesen vadonatújak lesznek.”

Az arénasportok sajátja, hogy elképesztő hangulatot teremtenek: a szurkolók szinte együtt lélegeznek a versenyzőkkel, akik elképesztő tempóval küzdenek meg az épített akadályokkal, a helyenként mély homokkal és az ugratókkal. A SuperEnduro világbajnoki futam nem csupán a benzingőz szerelmesei, hanem az egész család számára remek szórakozást nyújt, hiszen ez az a verseny, amelyen egyetlen pillanatig sem lehet unatkozni.

„Minden olyan rendezvény jót tesz a magyar motorsportnak, amely a világon a csúcskategóriát képviseli, és a SuperEnduro világbajnokság ilyen – nyilatkozta Hermann Henrik a Magyar Motorsportszövetség elnöke. – A magyar versenyzőknek motivációt jelent, hogy összemérhetik a tudásukat a világbajnokokkal, ráadásul hazai közönség előtt. S egy ilyen magas színvonalú rendezvény miatt talán nem csupán a motorsportrajongók mozdulnak meg, hanem azok is, akik kíváncsiak a show-ra, ami által rajongókat nyerhetünk a sportágnak.”

(Fotó: duen.hu)
(Fotó: duen.hu)

A futamokon a világ legjobb pilótái mérik össze tudásukat, küzdenek egymással és a stopperrel – természetesen mindezt elképesztő körítéssel, egy hatalmas és látványos show keretén belül. Újdonság, hogy a hazai promóter a még nagyobb siker érdekében „szövetséget kötött” az autósportban már jól ismert Truck Race Promotionnel, így együtt próbálják egyengetni a sorozat hazai útját.

„Tavaly még csak a lelátóról izgultuk végig a versenyt, és már akkor nagyon magával ragadott a rendezvény hangulata, ezt követően Hadobás Ádámmal néhány találkozó után jó kapcsolat alakult ki, és úgy éreztük, az autósportban szerzett tapasztalatinknak köszönhetően együtt még jobb rendezvényt adhatunk a magyar közönségnek” – nyilatkozta a Truck Race Promotion részéről Őry Kornél, a verseny társrendezője.

A pályaépítés már önmagában monumentális feladat, közel 1500 tonna földet, 100 tonna sziklát, majdnem 100 köbméter farönköt és 50 tonna homokot szállítanak az Arénába erre a napra. Mindössze 2 nap alatt építik fel a pályát, amelyet a sportág egyik hazai ikonja, Ifj. Németh Kornél tervez és épít.

Itt lesz a világ 30 legjobb versenyzője is, többek között a összetett pontversenyben vezető Billy Bolt, a világ egyik leggyorsabb superendurosa, Jonny Walker, és a sportág legendája: a hatszoros bajnok Taddy Blazusiak. A leghíresebb hazai versenyzők sem hiányozhatnak a mezőnyből: rajthoz áll a viadalon Szőke Márk magyar endurocross bajnok, Holló Bence enduro bajnok és Zsigovits Norbert, aki tavaly egy szenzációs 5 helyezést ért el a juniorok közt, valamint a magyar származású, de román színekben induló és sérüléséből remélhetőleg teljesen felépülő Józsa Norbert a junior kategóriában.

„Alapvetően motocrosszos vagyok, de tavaly kipróbáltam magam egy SuperEnduro-versenyen, amelyen kedvet kaptam a szakághoz – mondta Szőke Márk, aki eddig is jó néhány nagy nemzetközi versenyen szerepelt, de ilyen népes hazai közönség előtt most először mutathatja meg tudását. – A Sherco Magyarországtól kaptam egy motort, és a Királyválasztó megnyerése után elkezdtem a felkészülést a világbajnoki futamra. Három hónapom volt rá, idősebb Németh Kornél és jó barátom, ifj. Kellner László, valamint Zsigovits Norbert segített. A célom, hogy teljesítsem a versenyt, s ha bejutok a döntőbe, már bármi megtörténhet. Aki ismer, tudja, hogy rajtam nem fog múlni, pláne, hogy budapesti srác vagyok, és tízezer hazai szurkoló biztat majd.”

„Fantasztikus, hogy újra itt tarthatjuk a világbajnokság egyik futamát, ez az egész magyar motorsportnak hasznára válik – mondta Szujó Zoltán, a verseny házigazdája. – Igazán látványos, a családok, párok, baráti társaságok számára is élvezhető eseményt szervezünk, amit nagy kár lenne kihagyni.”

A február 1-jén 18.00 és 21.30 között tartandó viadal a versenyeken kívül látványos show-elemeket is felvonultat, a meglepetéseken kívül frenetikus hangulat várja a szurkolókat – a házigazda Szujó Zoltán és Hadnagy Józsi lesz. A program különlegessége hogy már a délutáni edzések is látogathatók.

A szervezők a versenyzők relikviáit, valamint egy különleges, a bajnokok által szignált bukósisakot árvereznek el, az ebből befolyt összeget az idén is a Bethesda Gyermekkórháznak ajánlják fel. A 2019-es akció során majdnem 1 millió forinttal sikerült hozzájárulni a gyermekek gyógyulásához.

A SuperEnduro-sorozat a Nemzetközi Motorsport Szövetség (Fédération Internationale de Motocyclisme) égisze alatt zajlik, évente öt helyszínen méretik meg magukat a versenyzők. Magyarország 3 évre kapta meg a jogot. Az itthoni jogok tulajdonosa a RACE4U Promotion Kft.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik