MotoGP: új gumi, új elektronika, régi győztes

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.03.20. 20:35
null
Jorge Lorenzo a katari trófeával (Fotó: AFP)
Jorge Lorenzo átmentette világbajnoki formáját a gyorsaságimotoros-világbajnokságév idei első versenyére, és magabiztosan, okos motorozással megnyerte a Katari Nagydíjat MotoGP-ben.

 

A pole pozícióból induló spanyol remekül kapta el a rajtot, és vezetett is, amíg a két gyári ducatis erőből ki nem kerülte őt a célegyenesben.

Előbb az élen haladó Andrea Iannone, majd Andrea Dovizioso futotta meg a verseny aktuális leggyorsabb körét. A hatodik körben elindult az előzgetés a két olasz között, aminek Iannone bukása vetett véget a 13-as kanyarban.

A kilencedik körben Lorenzo visszavette a vezetést, és nem is engedte ki többet a kezéből. A vezető négyes – Lorenzo, Dovizioso, Marc Márquez és Valentino Rossi – előnye ekkor már két és fél másodperc volt a többiek előtt.

Hosszabb vonatozás után három körrel a vége előtt Márquez megelőzte Doviziosót, egy körrel később pedig a regnáló világbajnok megfutotta a verseny leggyorsabb körét, és közel két másodpercre növelte előnyét.

Dovi a célegyenesben ismét kihasználta a Ducati motorerejét, és megelőzte Márquezt az utolsó kör kezdetén. Az utolsó kanyarban a spanyol még próbált visszatámadni, de kisodródott, így meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával.

A DOBOGÓSOK NYILATKOZATA:

Jorge Lorenzo: – A jó hátsógumi-választásnak köszönhetem ezt a győzelmet. A warm upon nem éreztem jól magam a kemény keveréken, ezért az utolsó pillanatban a rajtrácson a puhább mellett döntöttem, és ez volt a jó lépés. A futam végén ennek köszönhetően tudtam megfutni a leggyorsabb kört és megnyerni a versenyt. Nagyon boldog vagyok, most jöhet a buli.

Andrea Dovizioso: – Marc ellen mindig nehéz harcolni, főleg a futam végén, de voltak kanyarok, amik kedveztek nekem. A hátsó gumit teljesen elhasználtam, de meg tudtam előzni őt, és aztán zárni tudtam az ívet. Tudtam, hogy Marc támadni fog az utolsó kanyarban, de kisodródott, és a motorerőm is segített, így meg tudtam tartani a második helyet. A tavalyi évem nagyon rosszul zárult, rossz irányba indultunk el, nagyon boldog vagyok, hogy a teszteken visszataláltunk a helyes útra.

Marc Márquez: – Kihoztam magamból a maximumot. A tökéletes verseny második helyet jelentett volna, de így is nagyon boldog vagyok, fontos tizenhat pontot szereztünk. A célra fordító volt az utolsó esélyem, mindenki láthatta, hogy végig sokat vesztettem a kigyorsításnál és az egyenesben.
Most olyan pályák jönnek, amelyek talán nekünk kedveznek majd jobban.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
KATARI NAGYDÍJ
MOTOGP

1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 42:28.452
2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +2.019
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) +2.287

MOTO2
1. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 40:14.293
2. Luis Salom (spanyol, Kalex) +9.610
3. Simone Corsi (olasz, Speed Up) +9.665

MOTO3
1. Niccolo Antonelli (olasz, Honda) 38:12.161
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +0.007
3. Francesco Bagnaia (olasz, Mahindra) +0.148

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik