MotoGP: kaotikus kezdés után spanyol győzelem, Rossi 38 évesen is dobogón

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.03.26. 21:26
null
Maverick Vinales nyerte meg a katari idénynyitót (Fotó: AFP)
A spanyol Maverick Vinales sikerével ért véget a gyorsaságimotoros-világbajnokság idénynyitó futama, a Katari Nagydíj. A királykategóriában még Andrea Dovizioso és Valentino Rossi állhatott a dobogóra.

 

 

Ahogy arra számítani lehetett, az eső okozott némi izgalmat, a MotoGP eredetileg tervezett rajtja előtt öt perccel ugyanis esni kezdett. Kétszer is halasztották a startot, két körrel csökkentették a versenytávot, de végre csak belekezdtünk a 2017-es szezonba.

Az első körök meglepetése az újonc Johann Zarco volt, aki az első körben az élre állt, majd szép lassan több mint másfél másodperces előnyt épített fel Andrea Dovizioso, Marc Márquez és Andrea Iannone előtt. A Monster Yamaha Tech3 franciája azonban a hetedik kör második kanyarjában bukott és feladni kényszerült a verseny.

„Nagyon dühös vagyok magamra, hogy épp most kellett először hibáznom. Épp azt mondtam magamnak, hogy kicsit visszább veszek, és nem megyek a határon, erre tessék.”

Az élmezőny következő kiesője Iannone volt, aki a 11. körben bukott. Ekkor még Dovi állt az élen, Márquez pedig Vinalesszel küzdött a második helyért, mely csatából az utóbbi jött ki győztesen, és már célba is vette az élen haladó Ducatist.

Hiába volt az olasz márka verhetetlen a végsebességet tekintve, Vinales olyan lendületesen terelgette a Yamahát kanyarról kanyarra, hogy Dovizosónak esélye sem volt. Persze az utolsó körig kétesélyes volt a végeredmény, de a spanyolnak sikerült akkora előnyt kimotoroznia, hogy a célvonalig már ő maradjon elől.

Rossi: 10 eurót se tettem volna magamra

A 38 éves pilóta ismét dobogóra állhatott, és láthatóan úgy örült ennek a harmadik helynek, mintha legalább megnyerte volna a futamot.

„Naná, hogy örülök! Amilyen téli szezon és edzések voltak mögöttünk. Ráadásul 10 eurót se tettem volna magamra, hogy ma a pódiumon végezhetek. Reggel 3-4 különböző beállítást is kipróbáltunk, de egyik se működött. A versenyen ismét kockázatot vállaltam, és bejött. Ráadásul remélem, hogy ez a következő futamokra is megadja a helyes irányt.”

Vinales elit klubok tagja lett

A spanyol mai győzelmével több jeles társaságnak is tagja lett:

– Mike Hailwood után ő a második legfiatalabb pilóta, aki a királykategóriában két különböző márkával is győzni tudott.

– Mindösszesen az ötödik olyan versenyző, aki két különböző márkával is nyerni tudott a MotoGP-ben. A többiek: Valentino Rossi (Honda-Yamaha), Max Biaggi (Yamaha-Honda), Casey Stoner (Ducati-Honda), Andrea Dovizioso (Honda-Ducati)

– A negyedik pilóta lett a királykategória történetében, aki Suzukin és Yamahán is tudott futamot nyerni. Korábban ez csak a legendás Barry Sheene-nek, Randy Mamolának és Jack Middelburgnak sikerült

A nap nyertese és vesztese

A dobogósok mellett a nap nyertese nálunk Aleix Espargaró, aki hatodik helyével az Aprilia eddigi legjobb MotoGP-eredményét érte el.

A nap csalódása Jorge Lorenzo 11. helye, még akkor is, ha ehhez az első körben elszenvedett hibája adta az alapot.

Moto3-ban a spanyol Joan Mir nyert – méghozzá óriási csatában, hiszen a nyolcadik helyen végző Fabio Di Gainnantonio is csupán 878 ezreddel később ért be a célba. Moto2-ben olasz siker született, Franco Morbidelli több mint két másodperccel verte meg Thomas Lüthit.


GYORSASÁGIMOTOROS-VILÁGBAJNOKSÁG
KATARI NAGYDÍJ
MOTOGP

1. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 38:59.999
2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +0.461
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +1.928

MOTO2
1. Franco Morbidelli (olasz, Kalex) 40:18.480 perc
2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) +2.681
3. Nakagami Takaaki (japán, Kalex) +3.304

MOTO3
1. Joan Mir (spanyol, Honda) 38:27.364 perc
2. John McPhee (brit, Honda) +0.135
3. Jorge Martín (spanyol, Honda) +0.218

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik