MotoGP: sírni csak a győztesnek szabad

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.06.03. 16:43
null
Petrux egész hétvégén betegen versenyzett, vasárnap sem volt még tökéletes állapotban (Fotó: Kovács Nikolett)
Címkék
Nem nagyon lehet találóbb mondatot találni Danilo Petrucci futamgyőzelmére, akinél bizony többször is eltört a mécses tegnapi sikere után, amiről gyerekkora óta álmodott, és amiről néhány évvel ezelőtt majdnem lemondott.

Annyi kiegészítés mindenképp idekívánkozik, hogy bár „sírni csak a győztesnek szabad”, de ezt a sikert mindenki megkönnyezte, aki kedveli Petrux-ot, akár személyesen ismeri, akár nem, nem beszélve a hozzá közel állókról.

„Én is közel voltam hozzá, hogy elsírjam magam”

„Ahogy láttam őt sírni a dobogón, én is közel voltam hozzá, hogy elsírjam magam” – mondta Valentino Rossi, akinek a kavicságyban végződött az Olasz Nagydíj.

Petrucci sikere nem a véletlen műve, s nem véletlen, hogy Andrea Doviziosónak ajánlotta a győzelem felét. A két csapattárs tél óta együtt edz, amiről Dovi elmondta, hogy bizony számára is hatalmas segítség, senki se gondolja, hogy ez egy egyoldalú együttműködés.

„Danilóval mindketten a krossz világából jövünk, nagyon jól tudunk együtt edzeni, ami természetesen nekem is jó, hiszen folyton feszegetjük egymás határait, versenyzünk egymással, ami – bár kétségtelenül nem veszélytelen és rizikómentes – nagyon kell ahhoz, hogy a versenyeken mind a ketten jobbak legyünk” – mondta a harmadik helyen végző Dovizioso.

Petrucci az elmúlt két év legjobbjait, Márquezt és Doviziosót is legyőzte (Fotó: Hantos László)
Petrucci az elmúlt két év legjobbjait, Márquezt és Doviziosót is legyőzte (Fotó: Hantos László)

És ezzel bizony rátapintottak egy nagyon fontos dologra, egy olyan tényre, amit napjaink leggyorsabb és legkiegyensúlyozottabb versenyzője, Marc Márquez már jó régóta tud és csinál. Márquez gyakorlatilag folyamatosan motorozik, legyen az krossz, dirt track vagy őrültködés a havon, és nem egyedül teszi mindezt, hanem öccsével, Álex Márquezzel vagy éppen az edzőjével, a korábbi spanyol motorkrossz bajnok, José Luis Martínezzel.

Márquez felkészülését tekintve is újat hozott a sportban, amit azóta már sokan tudatosan követnek.

Kevesebb agyalás, több magadra figyelés

Hiába az alapos fizikai és mentális felkészülés, az első négy futamon mégsem jöttek az eredmények Petruccitól, akin folyamatosan nőtt a nyomás, hiszen egyéves szerződést írt alá a Ducatival, a hosszabbításnak pedig feltétele (volt), hogy jól teljesítsen. Petrux még csütörtökön arról is őszintén nyilatkozott, hogy tudja, ha ebből a csapatból kiesik, akkor számára nincs hely a MotoGP-ben. Talán lelkileg már el is kezdte erre felkészíteni magát, amikor ismét jött Dovizioso.

„Dovi befogadott, mintha a testvére lennék” – mondta Petrucci (Fotó: Kovács Nikolett)
„Dovi befogadott, mintha a testvére lennék” – mondta Petrucci (Fotó: Kovács Nikolett)

„Andrea az austini hétvége után leültetett, és azt mondta, hogy ebből elég. Nagyon kedves és szimpatikus srác vagyok, ami jó, de egyben ez a negatív oldalam is. Elmondta, hogy ideje kevésbé őszintének lennem, és elengednem azokat a gondolatokat, hogy én csak az ablakon bemászva kerültem ide, hogy milyen nehéz volt a pályafutásom. Most itt a lehetőség, amivel élnem kell. Arról is mesélt, hogy ő mennyit változott, amikor Lorenzo lett a csapattársa. Onnantól csak magára kezdett figyelni, és el is kezdtek jönni a győzelmek” – elevenítette fel a beszélgetést Danilo.

Petrucci 2014-ben egyszer már közel volt hozzá, hogy feladja az álmait, és kiszálljon a MotoGP-ből. Az akkori IodaRacing Team ART motorján szó szerint az életben maradásért küzdött minden egyes pályára menetel alkalmával, három futamot ki is kellett hagynia egy csuklótörés miatt, amit a motor rossz elektronikája okozott. Ekkor érkezett Francesco Guidotti, a Pramac csapatfőnöke, aki rábeszélte a maradásra, és lehetőséget adott neki egy szatellit Ducatin.

Petrucci ezzel csupán a hetedik olyan pilóta a sportág történetében, aki úgy lett futamgyőztes a királykategóriában, hogy előtte nem teljesített teljes szezont a sorozathoz tartozó kisebb géposztályok egyikében sem. Az elődök névsora igen impozáns: Cal Crutchlow, Nicky Hayden, Tamada Makoto, Troy Bayliss, Chris Vermeulen és Ben Spies.

Hogy hogyan zajlott az ünneplés, és milyen kérdéseket vet fel ez a győzelem, arról helyszíni riporterünk az alábbi videóban mesél.

Aki lemaradt róla, az itt tudja visszanézni az Olasz Nagydíj utolsó körét:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik