MotoGP: Pedrosa és Lorenzo is Rossit tartja hibásnak

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.10.25. 15:03
A MotoGP sepangi versenye utáni sajtótájékoztató jelentő csúszással kezdődött, mivel a versenyigazgatóság meghallgatta Valentino Rossit és Marc Márquezt, majd nem sokkal később (ahogy az várható is volt) igen véleményes döntést hoztak. Nevezetesen három büntetőpont került Rossi ellenőrzőjébe, és mivel korábban már volt egy pontja, a szabályok értelmében a rajtrács végéről kell rajtolnia Valenciában. Az olasz bajnok végül meg sem jelent a sajtótájékoztatón, de a futam első két helyezettje elmondta a véleményét.

SENKINEK SEM JÓ, AMI TÖRTÉNT
„Először is ez egy nagyon furcsa sajtótájékoztató. Nem jó, ami történt, nem jó a bajnokságnak, sem egyikünknek sem. Már a csütörtöki sajtótájékoztató és az edzések óta feszült volt a hangulat. Ma egymást mögé kerültek, és már a futam elején csatázni kezdtek, de nem voltak durva mozdulatok. Valentino nyilván nyugodtabb versenyt akart, de Marc sem akarta elengedni a dobogót. Ráadásul elég jó formában volt ahhoz, hogy könnyen tudja irányítani a motort, és előzni tudjon” – kezdte Dani Pedrosa.SENKINEK SEM JÓ, AMI TÖRTÉNT
„Először is ez egy nagyon furcsa sajtótájékoztató. Nem jó, ami történt, nem jó a bajnokságnak, sem egyikünknek sem. Már a csütörtöki sajtótájékoztató és az edzések óta feszült volt a hangulat. Ma egymást mögé kerültek, és már a futam elején csatázni kezdtek, de nem voltak durva mozdulatok. Valentino nyilván nyugodtabb versenyt akart, de Marc sem akarta elengedni a dobogót. Ráadásul elég jó formában volt ahhoz, hogy könnyen tudja irányítani a motort, és előzni tudjon” – kezdte Dani Pedrosa.

„Ami az utolsó manővert illeti, ha belül vagy, annyira engeded ki a motort, amennyire akarod, belassíthatod a másikat. De ezúttal a tempó már szinte nulla volt, hiszen Marc is átlátta, hogy mi fog történni, ezért teljesen elcsukta a gázt, és arra várt, hogy Valentino beveszi a kanyart. Aztán azt láthatjuk, ahogy Valentino lába mozog, és Marc elesik. Nem értem, miért mozog a lába, és hogy Marc ettől esik-e el, látnom kéne még néhányszor az esetet. De nagyon csalódott vagyok, hogy ez történt” – folytatta a futamgyőztes.

EDDIG MÁSKÉNT VÉLEKEDETT
„Először is Valentinónak most itt kéne ülnie velünk, és magyarázatot adni a történtekre. A verseny, az verseny, de én mindig is azon a véleményen voltam, hogy nyugodtabban kéne egymásnak feszülnünk. Épp ő volt az, aki mindig azt mondta, hogy ez verseny, nekünk pedig versenyeznünk kell, most pedig hirtelen másképp kezdett vélekedni, ami elég ellentmondásos.
Nyilván a nyomás miatt, ami rajta van, de akkor is furcsa” – hallhattunk még mindig a hondást, aki a morális oldalát is elemezte a történteknek.

„Valentino talán a legnagyobb versenyző. Rengeteg rajongója van és nagyon sok fiatal versenyző felnéz rá. Sokán csodálják őt, és lesik minden szavát, ezért is kéne most itt ülnie velünk. Mindenki hibázhat, de nem mutathat ilyen példát.
Egyébként pedig egyértelműbb szabályokra lenne szükségünk, ahogy ezt már számos alkalommal jeleztem. Igenis le kell írni, hogy mit szabad és mit nem, mit büntetünk és mit nem, ahogy a Formula 1-ben is teszik.”

IGAZSÁGTALAN DÖNTÉS SZÜLETETT
„Nem hiszem, hogy ez egy jó döntés a versenyigazgatóság részéről, hiszen kilökte Marc-ot, aki így elesett és nem szerzett pontot, míg Valentino megtarthatta a 16 egységet. Igazságtalannak tartom a döntést, de úgy látszik, hogy a neve miatt nem vették el a pontjait” – fogalmazott Lorenzo.

„Hihetetlen, nem is hiszem el, amit láttam, nem fér bele a fejembe, hogy hogyan történhetett ilyen. De a versenyigazgatóság meghozta a döntését, amit tiszteletben kell tartanunk, még ha egyáltalán nem is értek egyet vele.
Hogy mi lenne az igazságot döntés? Valentinónak ugyanannyi pontot kéne kapnia, mint amennyit Marc szerzett végül. Hiszen e nélkül az akció nélkül, Marc nem esett volna el és harmadik vagy negyedik is lehetett volna.”

Mintha nem lenne így is miről beszélni, szárnyra kelt a pletyka, hogy Lorenzo üvöltve berontott a meghallgatásra és Rossi kizárását követelte.

„Nem, nem mentem be a meghallgatásra” – reagált azonnal a spanyol.

A CSAPATNAK SEM KÖNNYŰ
„Nem tudom, hogy a csapatom mit tesz majd ezután, hogy fellebbeznek-e. A helyes lépés az lenne, ha igazságos büntetést kérnének. Az ütközés az egy dolog, de felállítani a motort, kivezetni az ellenfeled, hozzáérni, ránézni, majd kirakni a lábad – nem ezt várnám egy akkora bajnoktól, mint Valentino.”

SOKAN CSALÓDTUNK MOST VALENTINÓBAN
Mivel nem Lorenzo ellen követte el a szabálytalanságot, a csapattárs nem hiszi, hogy mindez változtatni fog a kapcsolatukon, még akkor is, ha megvan a maga véleménye az esetről. De nem titkolja, hogy nagyot csalódott a bajnokban.

„Nemcsak én, hanem sokan elveszették a tiszteletüket vele szemben, mint sportemberrel.
Hihetetlen pilóta, talán a valaha volt legnagyobb, de mint sportember, most sokaknak csalódást okozott. Voltak már a múltban is hasonló esetei, de a mai nagyon rosszul sült el” – mondta Lorenzo, akit 2005-ben egyébként egy versenytől eltiltottak, miután a Japán Nagydíj utolsó körében kilökte Alex De Angelist és ő is elesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik