MotoGP: „Nem tudom, hogyan nyertük meg ezt a két versenyt”

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.06.11. 22:21
null
Dovizioso egymás után másodszor ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán (Fotó: Kovács Nikolett)
Mint beszámoltunk róla, Andrea Dovizioso, a Ducati versenyzője nyerte meg a gyorsaságimotoros-vb 2017-es Katalán Nagydíjának futamát a királykategóriában – az olasznak ez volt zsinórban a második sikere. A futamot követően a főszereplők értékelték a történteket.

 

Minden MotoGP versenyző egyet ért abban, hogy nehéz és furcsa hétvége van mögöttük. A bajnokság régen volt ennyire szoros, hét futam után (a 18-ból) az első öt pilótát csupán 38 pont választja el.

Ráadásul az is nyilvánvalónak tűnik, hogy idén egyik gyártó sem emelkedik ki a mezőnyből, a mérleg nyelve pedig az idei gumifelhozatal. Minden pályán vannak márkák, akik szenvednek, és egy, aki szárnyal. Amennyiben a Michelin arányosan „osztja el” az esélyeket, az lesz a végső győztes, aki a legkevesebb hibát véti a gyenge hétvégék során.

Amire talán kevesen számítottak, hogy ma végül Andrea Dovizosónak jön ki a lépés a legjobban, egész pontosan ő lesz az, aki legjobban sáfárkodik a gumival. Dovi nem kis tettet hajtott ma végre, hiszen utoljára 2009-ben nyert olasz pilóta két egymást követő futamon a MotoGP-ben, természetesen Valentino Rossi.

„Mugello előtt senki sem várta ezt az eredményt, itt meg aztán pláne nem – kezdte a ducatis. – Két hete a teszten nagyon rosszul éreztem itt magam, ahogy most pénteken is. A pálya állapota nem volt valami jó, a hátsó gumi pedig nagyon fogyott. Egész hétvégén csak arra koncentráltunk, hogy a nagy melegben is működtetni tudjuk a gumikat. A verseny elejétől kezdve egyikünk se tudott nagy tempót diktálni, mert mindenkinek vigyáznia kellett a gumikra. Nagyon. Dani (Pedrosa – a szerk.) jól óvta a gumikat, ahogy én is mögötte, de nekem jobban sikerült vigyázni az első abroncsra, mert nem kellett erős féktávokat vennem. Nem tudtam, hogy mögöttem mi történik, hogy valaki utolér-e minket, hiszen a köridők elég gyengék voltak. Amikor 10 körrel a vége előtt az élre álltam, akkor realizáltam, hogy a hátsó gumimnak vége, de a többieké is, így sikerült egy kis előnyt szereznem és meg is tartani. Nagyon fura érzés volt, hiszen úgy nyertem, hogy nem is igazán nyomtam neki. Ilyen még sosem történt velem. Nem tudom, hogy miért nyertük meg az utolsó két versenyt. Boldog vagyok és ennyi” – foglalta össze a győztes a történteket.

Nagy volt a csata a Katalán Nagydíjon (Fotó: Hantos László)
Nagy volt a csata a Katalán Nagydíjon (Fotó: Hantos László)

 

Hiába a két győzelem, Dovi még mindig nem érzi úgy, hogy valóban esélyesek lennének a bajnoki címre. „Nem gondolok a világbajnokságra, csak az a fontos, hogy a motort fejlesszük. Semmit sem változtattunk Mugello előtt, tehát még mindig ugyanazok a hiányosságaink vannak, mint amikor 30 másodpercet kaptunk Le Mans-ban.”

Marc Márquez a rengeteg esését követően a versenyen nem hibázott, második lett, csapattársa, Dani Pedrosa előtt.

A nap legnagyobb vesztesei a gyári Yamahások, Valentino Rossi nyolcadik, míg az összetettben élen álló Maverick Vinales tizedik lett. A spanyolt láthatóan megviselte a rossz eredmény, egy ponton túl már az újságírók sem bombázták tovább kérdéseikkel, mert láthatóan minden mondat egy tőrforgatás volt számára.

Csapattársa szerint azért ennyire nem vészes a helyzet, bár ő sem ilyen eredményért jött Barcelonába, arra a pályára, ahol tavaly nyerni tudott.

„Holnap egy nagyon fontos teszt vár ránk. Jerezben sok dolgot kértem a teszten, amiket most tudunk kipróbálni. Fontos lesz látni, hogy javulunk-e azon a pályán, ahol ennyire szenvedtünk.”

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, KATALÁN NAGYDÍJ
MOTOGP

1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati)
2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +3.544
3. Dani Pedrosa (olasz, Ducati) +6.774
A vb-pontverseny állása: 1. Maverick Vinales 111 pont, 2. Andrea Dovizioso 104, 3. Marc Márquez 88

MOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex)
2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) +3.525
3. Mattia Pasini (olasz, Kalex) +4.452
A vb-pontverseny állása: 1. Franco Morbidelli 123 pont, 2. Thomas Lüthi 116, 3. Álex Márquez 103

MOTO3
1. Joan Mir (spanyol, Honda)
2. Romano Fenati (olasz, Honda) +0.191
3. Jorge Martin (spanyol, Honda) +0.279
A vb-pontverseny állása: 1. Joan Mir 133 pont, 2. Romano Fenati 88, 3. Aron Canet 85

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik