MotoGP: Nem mentem ki többször WC-re – Marc Márquez

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.10.16. 12:12
null
A csapat hitt Márquezben, így a leintés után előkerültek a pólók (Fotó: Repsol Media)
Nyomás nélkül nyerte meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság Japán Nagydíját Marc Márquez, aki sikerével bebiztosította vb-címét. A spanyol pilóta – aki elhunyt nagymamájának ajánlotta győzelmét – nem is számított rá, hogy a csapata előre készült az ünneplésre, és úgy érzi, ötödik vb-elsősége ellenére most vált igazi bajnokká.

„Ma reggel átlagosan éreztem magam, mint bármilyen más verseny előtt. Nem volt rajtam nyomás, mert tényleg azt gondoltam, hogy ma nagyon kicsi esélyem van megnyerni a címet” – kezdte az immár ötszörös világbajnok Marc Márquez a sajtótájékoztatón.

„Ma reggel ugyanakkor reggeliztem, ugyanakkor mentem WC-re. Ha ideges vagy, gyakrabban mész WC-re, de erről nem volt szó.”

Drága tanulópénzt fizettem

„ADJ EGY ÖTÖST!˛
Olvasható a felirat Márquez ünnepi pólóján, ami természetesen az ötödik bajnoki címére utal, amit legfiatalabbként szerzett meg a sportág történetében. Sokan hajlamosak elfelejteni látva a motorozását vagy hallva a nyilatkozatait, hogy Márquez még mindig csak 23 éves.
LEGFIATALABB 5-SZÖRÖS VILÁGBAJNOKOK
Marc Márquez 23 évesen és 242 naposan
Valentino Rossi 24 évesen és 230 naposan
Mike Hailwood 25 évesen és 107 naposan

„Tudom, kívülről könnyűnek tűnik, hiszen három futam még hátravan, de higgyétek el, nem volt az, ez volt az eddigi legnehezebb bajnokságom. A szezon kezdete volt a legnehezebb időszak. Emlékszem, mondtam a Honda mérnökeinek, hogy oké, én hiszek bennetek és változtatok a mentalitásomon, de csak a szezon első felében. A második felében szükségem lesz a segítségetekre. És megadták. Csodás munkát végeztek, főként az elektronikával.

Az első két győzelem idén (Argentínába és az Egyesült Államokban – a szerk.) fordulópont volt, hiszen ha vezeted a bajnokságot, akkor másképp állsz a versenyekhez. Aztán Le Mans-ban hibáztam, és azt mondtam magamnak, ez így nem mehet tovább, így nem lehet bajnokságot nyerni. Ott is az volt a gond, mint tavaly, hogy jobban akartam teljesíteni annál, mint ami az adott körülmények között lehetséges volt. Az volt a legrosszabb napom idén.

Ezután azt mondtam: rendben, ha nem érzem, hogy minden oké, akkor nem nyomom neki annyira, ha érzem a motort, akkor igen. Nehéz volt, drága tanulópénzt fizettem, hogy megtanuljam ezt a hozzáállást, hiszen tavaly emiatt elvesztettem egy bajnoki címet. De utólag megérte.”

Tudom, hogy a nagyi most nagyon örül

„Ezt a bajnoki címet a nagymamámnak ajánlom, akit az idén elvesztettünk. Mindig azt mondta: vigyázz magadra, semmi sem lehetetlen, csak ne add fel, küzdj tovább.”

Most váltam igazi bajnokká

„Idén nagyon nagy volt rajtam a nyomás. Tavaly sokat hibáztam, és a bajnokság vége is nehéz volt. Eddig a szezonig nem tudtam igazán, hogy mit is jelent a nyomás. Azt hittem, hogy tudom, hogy voltak már elvárások felém és önmagamtól is, de az idei év teljesen más volt. A csapatom nagyon nagy segítséget jelentett. Például a közös vacsorák, és minden együtt töltött idő, amikor el tudtam felejteni ezeket a dolgokat.

Igen, ez a bajnokság nagyon fontos nekem. Úgy érzem, akkor válsz igazi bajnokká, amikor megtanulod kezelni a nyomást. Sokszor estem az edzéseken, mert igyekeztem akkor megtalálni a limitet.”

Márquez sikere számokban
Márquez sikere számokban

Nem gondoltam, hogy lesz ünneplés

„José, a segítőm és barátom azt mondta, hogy biztos, ami biztos, a hármas kanyarban lesz a futam végén. Én csak legyintettem, hogy felejtsd el, ma még nem lesz erre szükség. A verseny közben, öt-hat körrel a vége előtt is még azt számolgattam, hogy Phillip Islanden hányadiknak kell lennem, hogy bajnok legyek.

Aztán három körrel a verseny vége előtt láttam, hogy Lorenzo is elesett. Abban a körben vagy négy-öt kanyarban is hibáztam, azt sem tudtam, melyik pályán vagyok, aztán összeszedtem magam és visszanyertem a koncentrációm, főként, mert láttam, hogy Dovizioso ott van mögöttem. Őszintén szólva, amikor áthaladtam a célvonalon, azt hittem, hogy nem lesznek pólók, semmi, hiszen tényleg hajszálnyi esély volt a győzelemre ma. De a csapat mindig is hitt bennem, így elkészültek a pólók.”

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, JAPÁN NAGYDÍJ
MOTOGP
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 42:34.610 perc
2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +2.992
3. Maverick Vinales (spanyol, Suzuki) +4.104
4. Aleix Espargaro (spanyol, Suzuki) +4.726
5. Cal Crutchlow (brit, Honda) +15.049
6. Pol Espargaro (spanyol, Yamaha) +19.654

Az összetett állása
1. Marc Márquez 273 pont – világbajnok
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 196
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 182

MOTO2
1. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 42:45.854
2. Johann Zarco (francia, Kalex) +0.386
3. Franco Morbidelli (olasz, Kalex) +5.863

Az összetett állása
1. Johann Zarco 222 pont
2. Álex Rins (spanyol, Kalex) 201
3. Thomas Lüthi 179

MOTO3
1. Enea Bastianini (olasz, Honda) 39:24.273
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +0.017
3. Nicolo Bulega (olasz, KTM) +4.002

Az összetett állása
1. Brad Binder 269 – világbajnok
2. Enea Bastianini 164
3. Jorge Navarro (spanyol, Honda) 143

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik