MotoGP: „Más csizmájában fogok ma motorozni”

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 10:15
null
Andrea Dovizioso maga sem érti, hogy hogyan vezeti a világbajnokságot. (Fotó: motogp.com)
Átfordul az idény második felébe a gyorsaságimotoros-világbajnokság, azaz a 8. futam következik a 14-ből a MotoGP-kategóriának, míg a 9. a 15-ből a Moto2-nek és Moto3-nak, amelyek Katarban is versenyeztek.„Most kezdődik a bajnokság” – mondta több pilóta is, hiszen csupán 4 pont választja el az első négy helyezettet az összetettben és heten vannak 21 ponton belül. Ahogy az év mondása tartja, ezt a bajnokságot senki sem akarja megnyerni. Vagy éppen mindenki meg akarja…


A barcelonai futam most hétvégén a harmadik állomása a második hármas egységnek a koronavírus által átírt rendhagyó (és reméljük, kivételt jelentő) szezonnak. Még két ilyen tripla versenyhétvége vár a mezőnyre, ha sikerül távol tartani a járványt a résztvevőktől és nem lesznek tömeges pozitív tesztek.

A járvány okozta változásokról Valentino Rossi egyik szerelője,Alex Briggs is nyilatkozott nemrég munkatársunknak.

Azt már talán mondani sem kell, hogy ez a helyszín megint teljesen más erőviszonyokat állít majd fel, mint az elmúlt két verseny például Misanóban.

A katalán pálya tapadása sokkal rosszabb, bár nem olyan rossz, mint ami Brnóban várt a mezőnyre, de például Franco Morbidelli abban reménykedik, hogy ha ott gyors tudott lenni, akkor itt is az lehet majd.
„A gumikezelés nagyon fontos lesz, hiszen sokszor forog ki a kerék alattunk” – mondta Joan Mir.

A gyorsabb pálya, a hosszabb egyenesek a Ducatiknak, a Hondáknak és talán a KTM-eknek kedvezhetnek, igaz, utóbbiak ettől a pályától nem várnak jó eredményt.

„Már év elején úgy számoltunk, hogy Misano és Catalunya lesz a legnehezebb nekünk. A dobogó nagyon távol van a mi jóslatainktól” – vallotta be Pol Espargaró,aki hatalmas versenyt futott egy hete Misanóban.

Hogy a Ducatiknál kinek állhat össze a hétvége, az nagy kérdés, hiszen az összetettben élen álló Andrea Dovizioso még mindig nem találja a megfejtést idei problémáikra.

Elvileg az alacsony tapadás és a hosszú egyenes nem a Yamahák barátja, Valentino Rossi mégis bizakodó: „Az utóbbi két évben versenyképesek voltunk és a dobogóért harcoltunk. A gyors és a közepesen gyors kanyarok nekünk kedvezhetnek.”

Tavaly ugyanezen a pályán sokaknak a futam második felében kezdődtek a gondok a gumik tapadásvesztése miatt, de az idén ez egyelőre nagy kérdőjel. Nemcsak azért, mert jóval hűvösebb van most, mint júniusban szokott lenni (eredetileg akkor tartották volna a Katalán Nagydíjat), hanem azért is, mert az új hátsó gumival sem mentek még itt a pilóták versenykörülmények között.

Másnak a csizmájában

A háttérben is zajlanak az események, ám az idén ez már nem is meglepő. A ducatis bejelentés, de Valentino Rossi és a Petronas szerződés-aláírása is várat még magára, miközben Marc Márquez a pályán járt tegnap.

Vannak visszatérőink és gyengélkedőink is, valamint egy pilóta, akire mind a két állítás igaz, ő pedig Cal Crutchlow. Hogy miért kell a britnek más csizmájában motoroznia ma, az kiderül az alábbi videóból, ahogy az is, hogy hány évre ír majd alá a Doctor.

Crutchlow újabb sérülése és a várva várt bejelentések
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik