MotoGP: Márquez előnye csökkent, de így is övé a pole a 200. vb-futamán

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.09.21. 15:57
null
Marc Márquez 200. vb-futamán a pole-ból rajtolhat (Fotó: AFP)
Az időjárás előrejelzés ezúttal nem tévedett, így a reggeli szabadedzés vizes, száradó pályán zajlott. Marc Márquez ennek megfelelően nem is kockáztatott, mért kör nélkül zárta a szombat reggeli gyakorlást. Az időmérőn sem vállalt túl nagy rizikót, nem volt fontos, hogy javítson tegnap reggel futott köridején, így „csak” háromtizedes előnnyel lett övé a pole Fabio Quartararo előtt.


Az időmérőt megelőző negyedik szabadedzésen Joan Mir és Pol Espargaró is nagyot bukott. Utóbbit a dugóhúzóban dobta le magáról KTM-je. A több méteres repülés után bal kezére csapódva ért földet, így azonnak a pályakórházba vitték kivizsgálásra. A szabadedzést követően a pályáról leérve, testvére, Aleix azonnal öccséhez sietett.

Polnak végül nemcsak az időmérőt kellett kihagynia, de a hétvégén már biztosan nem ül motorra miután bal kezének orsócsontján teljes törést állapítottak meg.

Márqueznek is volt egy ijesztő pillanata, de szerencséjére ő motoron tudott maradni.

A következő dráma a Q1-ben következett, ahonnan Franco Morbidelli és Andrea Iannone jutott tovább (történetük során először láthattuk mindkét Apriliát a Q2-ben), ami azt is jelenti, hogy Álex Rins csak a 13., Danilo Petrucci pedig a 15. helyről várhatja a holnapi futamot.

Quartararo úgy volt vele, hogy vagy a bukás, vagy az első sor, mert Márquezt igazából úgysem lehet megközelíteni.

Valóban, jelenleg úgy néz ki, hogy Márquez irányítása alatt tartja az eseményeket, de nyilván ő sem bízza el magát. „Az időmérőn nem igazán éreztem a motort, nem annyira, mint tegnap. Kellett persze egy jó kör, de ilyenkor fontos, hogy kontroll alatt tartsuk a rizikóvállalást” – mondta. És mint tudjuk, bármikor bármi történhet, gondoljunk csak az austini futamra, ahol mindenki verhetetlennek gondolta a spanyolt, mégis bukással zárta a versenyt.

Az első sorba Maverick Vinales állhat még fel holnap. A legjobb ducatis Jack Miller lett negyedikként, míg Aleix Espargaró az ötödik helyre hozta be az Apriliát. A második sort Valentino Rossi zárja majd.

A Moto3-asoknál Aron Canet szerezte meg a pole pozíciót, akinek utoljára ez az idei szezonnyitón sikerült Katarban. Az összetettben élen álló Lorenzo Dalla Porta csak tizenkettedik lett az időmérőn, melynek során egy eddig nem hallott nevet is megtanulhattunk, miután a második szabadkártyás hétvégéjét teljesítő (idén Catalunyában már láthattuk őt szintén szabadkártyával, ahonnan négy ponttal távozott) Carlos Tatay a harmadik leggyorsabb idővel az első sorból rajtolhat holnap.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
ARAGÓNIAI NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP,
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 1:47.009
2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +0.327
3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) +0.463
4. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +0.649

MOTO2
1. Alex Márquez (spanyol, Kalex) 1:52.225
2. Augusto Fernández (spanyol, Kalex) +0.125
3. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +0.201

MOTO3
1. Arón Canet (spanyol, KTM) 1:58.197
2. Oqura Ai (japán, Honda) +0.701
3. Carlos Tatay (spanyol, KTM) +0.786

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik