MotoGP: Márquez „eldobta” a motort, Rossi győzött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.19. 07:58
null
Valentino Rossi így ünnepelte ausztráliai győzelmét (Fotó: Action Images)
A gyorsaságimotoros-világbajnokság Ausztrál Nagydíján a Moto3-ban a vb-pontversenyben második ausztrál Jack Miller nyert. A Moto2-ben elmaradt a bajnokavatás, de Esteve Rabat növelte előnyét. A királykategóriában a már világbajnok Marc Márquez sokáig magabiztosan vezetett, de bukott, ahogy a riválisai közül többen is, így végül a 35 éves olasz Valentino Rossi nyert, akinek ez volt a 250. futama a kategóriában.

 

MOTOGP

A királykategóriában sokáig úgy tűnt, hogy csak arról szól majd a verseny, ki végez majd a második helyen a világbajnokként az első helyről rajtoló, és néhány kör után vezető spanyol Marc Márquez (Honda) mögött.

Miközben a kategória immár kétszeres világbajnoka magabiztosan haladt az élen a harmadik helyről rajtoló spanyol Jorge Lorenzo (Yamaha) és a nyolcadik helyről előretörő olasz Valentino Rossi (Yamaha) egymást előzgette a második helyért.

Az utolsó tíz körhöz érve azonban elkezdődött a bukások sorozata. A sort a világbajnok kezdte, Márquez alól egy kanyarból kifelé jövet senkitől sem zavartatva kicsúszott a gép. Elesett a német Stefan Bradl (Honda) és a spanyol Pol Espargaró (Yamaha) is, és amikor már mindenki azt hitte, hogy a jól hajrázó brit Cal Crutchlow nagy sikert aratva bejön a második helyre a Ducatival, ő is elesett az utolsó körben.

A jó „öreg" Doktor, Valentino Rossi győzött, második lett a végére a rossz gumiválasztás miatt sokat lassuló Lorenzo, a harmadik helyre pedig a brit Bradley Smith (Yamaha) futott be, aki először végzett dobogón ebben a kategóriában – így a dobogó mindhárom fokára yamahás versenyző állhatott Ausztráliában.

Rossi a 250. királykategóriás futamán a 82. sikerét aratta, ebben a szezonban pedig ez volt a második futamgyőzelme.

MOTO2

Moto2-ben a vb-t toronymagasan vezető spanyol Esteve Rabat (Kalex) hiába volt a leggyorsabb mindegyik edzésen Ausztráliában, és hiába készült úgy, hogy győzelmével akár a világbajnoki címét is bebiztosíthatja (ehhez ugyan a riválisok botlására is szükség lett volna), többször is hibázott a verseny során, így be kellett érnie a harmadik hellyel.

A futamot az idei harmadik sikerét arató, másik spanyol, a pontversenyben harmadik Maverick Vinales (Kalex) nyerte. Második helyen a legutóbb Japánban győztes svájci Thomas Lüthi (Suter) végzett, míg a vb-pontversenyben második finn Mika Kallio (Kalex) csak negyedikként ért célba. Ez azt jelenti, hogy Rabat a harmadik helye ellenére növelte előnyét, 41 ponttal vezet.

MOTO3

A legkisebb géposztályt a vb-pontversenyben második helyen álló, de a Philip Island-i futamot csak a nyolcadik helyen kezdő hazai versenyző, a KTM-es Jack Miller nyerte.

Végig nagyon kiélezett, fordulatokban bővelkedő és bukástól sem mentes futamon, óriási hajrában győzött az ausztrál a versenyt élről kezdő spanyol Alex Márquez (Honda) és a második helyről startoló másik spanyol Alex Rins (Honda) előtt. A vb-pontversenyben így húsz pontra csökkentette hátrányát Miller Márquezzel szemben.

Jövő héten Malajziában folytatódik a gyorsaságimotoros-világbajnokság.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MOTO 3

1. Jack Miller (ausztrál, KTM) 37:25.209
2. Álex Márquez (spanyol) +0.029
3. Álex Rins (spanyol) +0.032
A VB ÁLLÁSA
1. Á. Márquez 251 pont
2. Miller 231
3. Rins 210

MOTO2
1. Maverick Vinales (spanyol, Kalex) 39:10.419
2. Thomas Lüthi (svájci, Suter) +1.329
3. Esteve Rabat (spanyol, Kalex) +1.504
A VB ÁLLÁSA
1. Rabat 310 pont
2. Mika Kallio (finn, Kalex) 269
3. Vinales 249

MOTOGP
1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 40:46.405
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) +10.836
3. Bradley Smith (brit, Yamaha) +12.294
A VB ÁLLÁSA
1. Márquez 312 pont (már világbajnok)
2. Rossi 255
3. Lorenzo 247

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik