MotoGP: Márquez a futamot is behúzta Austinban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.04.10. 23:12
null
A MotoGP géposztály dobogósai ünnepelnek (Fotó: AFP)
Az olasz Romano Fenati nyerte meg a gyorsaságimotoros-vb Amerikai Nagydíját a Moto3 géposztályban, míg a Moto2-ben Álex Rins diadalmaskodott. A MotoGp-ben a spanyol Marc Márquez végzett az élen, Jorge Lorenzót és Andrea Iannonét megelőzve.

 

MotoGP

Ahogy arra számítani lehetett, a legfiatalabb MotoGP-világbajnokot továbbra sem tudták legyőzni az Egyesült Államokban, ahol zsinórban a nyolcadik királykategóriás versenyét nyerte meg. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Austinban még nem tudott más győzni a legnagyobbak között. A spanyol Marc Márquez 52. futamgyőzelmével beérte a legendás Phil Readet az örökranglistán.

De vissza a versenyhez. A rajtot ugyan Jorge Lorenzo kapta el a legjobban, de az első körben többször is kisodródott, így hamar egyértelművé vált, hogy nem fogja tudni megszorongatni Márquezt.

A drámák sora a már a futam elején kezdetét vette, először Loris Baz bukott, majd a harmadik körben Valentino Rossi alól ment el a motor eleje, ami az olasz bajnok futamának végét jelentette.

Mire felocsúdtunk, következett Andrea Dovizioso pechsorozatának újabb állomása. A ducatis a harmadik helyen haladt, amikor a mögötte érkező Dani Pedrosa elvesztette az uralmat motorja felett az egyes kanyarban, bukott és azzal a lendülettel Dovi alól is kiütötte a motort. Igen, zsinórban másodjára éli át ugyanazokat a fájdalmas pillanatokat. Pedrosa még visszaállt a versenybe, de később ő is feladta. Ahogy az esés után még a pálya szélén, úgy a box-ban is Doviziosóhoz vezetett az első útja és nem győzött bocsánatot kérni. Mentségére szóljon, ő már csak utas volt a motoron, amikor megtapadt az első gumija és elesett.

Egy körrel Doviék drámája után Cal Crutchlow és Bradley Smith alól is elment a motor eleje a 11-es kanyarban, egymástól függetlenül mindketten buktak, majd visszaálltak a versenybe.

Ezt követően sok minden már nem történt, Márquez hat másodperces előnnyel megnyerte az Amerikai Nagydíjat Lorenzo és Andrea Iannone előtt, aki négy verseny után először láthatta meg a kockás zászlót.

A suzukisok házi versenyét Maverick Vinales nyerte meg, ami egy negyedik helyet ért.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
AMERIKAI NAGYDÍJ (AUSTIN)
MOTOGP
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 43:57.945
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) +6.107
3. Andrea Iannone (olasz, Ducati) +10.947

Az állás: 1. Márquez 66 pont, 2. Lorenzo 45, 3. Valentino Rossi 33

Moto2

Három verseny kellett hozzá, de Álex Rins újra dobogóra állhatott egy Moto2-es futam végén, annak is a legmagasabb fokára.

A tavalyi bajnokság ezüstérmese a vártnál nehezebben talált magára idén, de Austinban minden fontos pillanatban a leggyorsabb volt. A rajtot ugyan nem ő kapta el a legjobban, de a második kanyarban már vezetett és többet nem is adta ki a kezéből az első helyet.

Sam Lowes ugyan próbálta tartani a lépést és szinte az egész futam alatt Rins sarkában volt, de támadást nem tudott indítani a spanyol ellen, sőt az utolsó körökben le is szakadt róla.

Annál nagyobb harc folyt a harmadik helyért, amiért négy körrel a vége előtt még hatan küzdöttek. Simone Corsi ekkor az egyes kanyarban kiütötte Nakagami Takaaki alól a motort, ami egyúttal Johann Zarcót egy másodperces előnyhöz juttatta, így a többiek már csak a negyedik helyért küzdhettek tovább.

Az utolsó körben szemerkélni kezdett az eső, de szerencsére nem eléggé ahhoz, hogy ismét összekeverje a lapokat.

Sam Lowes egy ponttal átvette a vezetést az összetettben, az első négy pilótát három verseny után mindössze négy pont választja el egymástól.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
AMERIKAI NAGYDÍJ (AUSTIN)
MOTO2
1. Álex Rins (spanyol, Kalex) 41:22.174
2. Sam Lowes (brit, Kalex) +2.091
3. Johann Zarco (francia, Kalex) +7.737

Az állás: 1. Lowes 47 pont, 2. Rins 46, 3. Zarco 45

Moto3

Phillip Öttl ugyan nem tudta győzelemre váltani élete első pole pozícióját, de így is nagyon szépen teljesített, épphogy lecsúszott a dobogóról.

A rajtot Jorge Navarro kapta el a legjobban és vezetett is egészen a nyolcadik körig, amikor az első kanyarban hibázott, így Romano Fenati könnyedén elment mellette.

Navarro négy körrel később elkövette ugyanazt a hibát ugyanott, ami után teljesen lemaradt az olasz mögött, így a győzelmi esélyei végleg elszálltak.

Fabio Quartararo az egyik nagy esélyesként kezdte meg az idei szezont, az első két versenyen mégis csak a 13. helyig jutott. Most javíthatott volna, hiszen három körrel a leintés előtt még a harmadik helyen motorozott. Ekkor azonban technikai gondja támadt – vélhetően a váltó hibásodott meg – így folyamatosan veszíteni kezdte a pozíciókat, és egészen a 13. helyig csúszott vissza.

Phillip Öttlnek így sem sikerült harmadiknak elhaladni a kockás zászló mellett, az egész hétvégén szenvedő, összetettben élen álló Brad Binder az utolsó körben valahogy utolérte és megelőzte őt.

Az évadnyitó győztese, Niccoló Antonelli az utolsó előtti körben a 7. helyről bukott, ahova a 30. helyről küzdötte fel magát. A Sky VR46 Team nagy reménysége, Romano Fenati utoljára a tavalyi Francia Nagydíjon végzett az élen, 2015-ben az volt az egyedüli győzelme. Ezzel az első hellyel felhozta magát az élmezőnybe – a tabella hetedik helyéről a harmadikra jött fel.

Bindernek nagyon sokat jelent, hogy elcsípte a dobogó legalsó fokát, hiszen így továbbra is az összetett élén áll, habár előnye három pontra olvadt.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
AMERIKAI NAGYDÍJ (AUSTIN)
MOTO3
1. Romano Fenati (olasz, KTM) 41:14.868
2. Jorge Navarro (spanyol, Honda) +6.612
3. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +10.535

Az állás: 1. Binder 52 pont, 2. Navarro 49, 3. Fenati 38

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik