MotoGP: Lorenzo sorozatban negyedszer nyert, Márquez bukott

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.06.14. 15:55
null
Lorenzo és a csapat öröme
Jorge Lorenzo győzött a gyorsaságimotoros-világbajnokság Katalán Nagydíján. A spanyol versenyző pályafutása során így először nyert sorozatban négy futamot. A második Valentino Rossi, a harmadik Daniel Pedrosa lett. A címvédő Marc Márquez elesett, s kiszállt a versenyből.

MOTOGP
Jorge Lorenzónak összejött a póker, miután sorozatban a negyedik MotoGP-versenyt is megnyerte, mindezt úgy, hogy egy pillanatra sem engedte ki a vezetést a kezéből Jerez óta, azaz 118 kör óta az élen versenyez.

A spanyolnak ez a leghosszabb győzelmi sorozata MotoGP-s karrierje során.

„Az egyik legnehezebb versenyem volt, főként az utolsó tíz kör, hiszen Valentino nagyon jó formában volt. Próbáltam tartani a két másodperces különbséget, de egyszer csak hat tizeddel közelebb került. Már előtte is a határon mentem, de akkor azt mondtam magamnak: Jorge még jobban kell nyomnod, többet kell kockáztatnod, még akkor is, ha esés lesz a vége. Alapesetben nem teszek ilyet, de máskülönben megelőzött volna" – mondta Lorenzo.

„Egy ideig nem tudtam, hogy Marc elesett, és abban sem voltam biztos, hogy ő ért hozzám. Éreztem egy ütést, aztán csak azt láttam, hogy valaki nagyon gyorsan elhagyja a pályát, de a színeket se láttam rendesen. Azt hittem, hogy Aleix vagy Maverick volt. Ha egy kicsit jobban eltalál, akkor mind a ketten elesünk."

Ezzel szinte újrakezdődik a szezon, hiszen Valentino Rossi előnye egy pontra olvadt (pedig Argentína után 29 pont volt közöttük.)

Lorenzo gyakorlatilag csak a jó kvalifikációnak köszönhetően tudta legyőzni csapattársát.

„Két olyan pillanata is volt a versenynek, amikor azt gondoltam, hogy ledolgozhatom a hátrányt, de végül nem volt elég a tempóm. Sajnálom, hogy nem jött össze, mert minden adott volt ahhoz, hogy Jorgéval harcoljak. De a harmadik sorból indulva nagyon nehéz versenyt nyerni. Nincs mese, az időmérőre kell koncentrálnunk a jövőben" – értékelt Rossi.

Már csak egy pont Rossi (jobbra) előnye
Már csak egy pont Rossi (jobbra) előnye

 

A rengeteg bukásnak is köszönhetően Dani Pedrosa zárt a harmadik helyen. A hondás idén három futamot is kihagyott, és korántsem volt biztos, hogy lehet folytatása a karrierjének. „Nehéz időszakon mentem keresztül. Súlyos döntéseket kellett hoznom, és egyáltalán nem nekem állt a zászló. De a szívemre hallgattam, és ez volt a jó döntés. Versenyről-versenyre jobb formában vagyok. Fontos ez az eredmény, mert segít elfelejteni a történteket és a csapatom is nagyon megérdemli ezt a sikert.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy még mindig nagyon messze vagyunk a Yamaháktól, de egy nap alatt nem lehet minden problémát megoldani. Remélhetőleg lesznek olyan pályák, amik jobban fekszenek majd a motorunknak."

A nap kulcsmomentumát Pedrosától is idéztük. Harmadikként húsz másodperccel végzett a Yamahák mögött, és nagyon más sem tudott volna közelebb végezni.

Marc Márquez sem, akinek egy ilyen eredmény nem opció.

„Természetesen az volt a terv, hogy befejezzem a versenyt. Ma úgy éreztem, hogy közelebb lehetek a Yamahákhoz. Az első két körben jó is volt minden, de úgy látszik, hogy még mindig nem tudtuk megoldani a kanyarbemeneti problémát. Egy dolog egyedül menni az edzéseken, és egy másik a verseny. Ott úgy kell kezelnem a megcsúszásokat, hogy közben vannak körülöttem. Az esés előtt ugyanúgy csináltam mindent, ahogy korábban, ugyanott fékeztem, mégis elindult a motor hátulja. És ha ez megtörténik, akkor nagyon nehéz megállítani a motort. Végül úgy döntöttem, hogy kifele próbálok menekülni, viszont nagyon gyorsan közeledtem a falhoz, ezért inkább elengedtem a motort."

„Igen, csalódott vagyok, mert sok pontot veszítettünk, de már tegnap is mondtam, hogy a jelen helyzetben muszáj vagyok kockáztatni. Húsz másodperccel a Yamahák mögött végezni, csak azért, hogy biztosabban a motoron maradjak, nem az én stílusom" – tette hozzá Márquez.

De nem ő volt az egyedüli, aki zsinórban a második versenyén bukott. Cal Crutchlow és Aleix Espargaró szintén ezen pilóták sorába tartozik. Az Espargaró család így nem sok mindennek örülhetett ma, hiszen Pol is a kavicságyban zárta a futamot.

 

GYORSASÁGIMOTOROS-VB

KATALÁN NAGYDÍJ, MONTMELÓ
MOTOGP

1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 42:53.208 perc
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +0.885 mp
3. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) +19.455

MOTO2
1. Johann Zarco (francia, Kalex) 41:15.487
2. Alex Rins (spanyol, Kalex) +0.426
3. Tito Rabat (spanyol, Kalex) +1.115

MOTO3
1. Danny Kent (brit, Honda) 40:59.419
2. Enea Bastianini (olasz, Honda) +0.035
3. Efrén Vázquez (spanyol, Honda) + 0.600

A PONTVERSENY ÁLLÁSA
MOTOGP:
1. Rossi 138 pont, Lorenzo 137, 3. Iannone 94
Moto2: 1. Zarco 134, 2. Rabat 94, 3. Lowes 80
Moto3: 1. Kent 149, 2. Bastianini 98, 3. Oliveira 77

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik