MotoGP: hasztalan edzésnap, újabb koronavírus-fertőzött

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 22:58
null
Franco Morbidelli, Valentino Rossi (várhatóan) utolsó csapattársa (Fotó: AFP)
A misanói pályához képest sokkolóan csúszós aszfalt és a hatalmas szél szinte értelmetlenné, de mindenképpen nagyon nehézzé tette a pilóták életét pénteken Barcelonában. Cal Crutchlow két újabb PCR-teszten is átesett, miután újabb LCR Hondá-s csapattagról derült ki, hogy elkapta a koronavírust.

 

„Nagyon nehezek voltak ma a körülmények, hatalmas volt a szél” – ez a két állítás szinte az összes délutáni sajtótájékoztatón elhangzott.

„A célegyenesben ráadásul nem szemből, hanem kicsit oldalirányból fújt a szél, ami sokszor nagyon ijesztően rángatta a motort” – tette hozzá Valentino Rossi.

A napot harmadikként záró Brad Binder szerint olyan volt, mintha jégen motoroztak volna, márkatársa, Pol Espargaró inkább esős körülményekhez hasonlította a helyzetet, és egyenesen hasztalannak ítélte meg a mai napot. „Nem értettem meg ma semmit sem a gumikból, sem a motorból” – mondta a spanyol.

A másik nagy problémát a szél mellett az eleve hűvösebb időjárás (mármint júniushoz képest hűvösebb jó 15-20 fokkal, amikor eredetileg versenyzett volna itt a mezőny) és a kettő kombinációja okozta. Számos pilóta, többek között a második helyen záró Johann Zarco, de Pecco Bagnaia is arra panaszkodott, hogy nem tudta felmelegíteni a gumikat.

„A michelenesek azt mondják, hogy szerintük itt, Barcelonában szeptemberben is olyan, mint júniusban, de nekem nem úgy tűnik, kívülről sem. Nekem inkább olyan, mintha szeptember vége lenne” – mondta cinikusan Rossi, hozzátéve, hogy mindenki szenved, mindenkinek ugyanazokkal a nehézségekkel kell megküzdenie.

Az első két edzés után Franco Morbidelli áll az élen, a versenytempója is ígéretes, mégis óvatosságra int mindenkit: „Korai lenne azt mondani, hogy nekem van a legjobb tempóm, Fabio is nagyon gyors volt reggel a közepes gumin.”

„Igazából csakis a puha keverék működött ma, de abból mi ma egyet sem használtunk, holnapra tartogatjuk őket” – vallotta be az utolsó helyen záró Danilo Petrucci.

Nem meglepő módon, mindenki kellemesebb körülményekben bízik szombatra, egyrészt szélmentes időjárásra, másrészt nagyon tapadásra a jobban felgumizott pályán.

A legjobb harcokat a legjobb barátoddal vagy a legnagyobb ellenségeddel vívod

„Sosem gondolkoztam még azon, hogy milyen lesz Valentino csapattársának lenni, vagy hogy én lehetek az utolsó csapattársa” – mesélte pénteken Franco Morbidelli.

„Biztos, hogy egész életemben emlékezni fogok rá, de abban is biztos vagyok, hogy csak én leszek ezzel így. Nem hiszem, hogy az emberek a csapattársra fognak emlékezni, inkább a csapatra, ahol versenyzett.

Nevettem, amikor Valentino arról beszélt, hogy mennyire más a viszony közte és köztem, illetve Pecco és közte. Ugyanígy érzek én is. Valéval tényleg barátok vagyunk, igazán egységben vagyunk, különleges a kapcsolat közöttünk. Ráadásul ugyanazzal a motorral megyünk, így nincs szűrő közöttünk, cserébe egészséges versengés van a hétvégék során.

Nagyon jól ismerem őt, látom, hogy mindig javítani akar, és előttem végezni, és ez visszafele is igaz. Nagyon szeretem azt a versengést, ami közöttünk van.

Amikor róla és rólam van szó, akkor még magasabb szintre emelkedik a versengés, amit nagyon szeretek. Ahogy azt is, hogy teljes a bizalom közöttünk, mindent kimutathatok előtte, azt is, amikor dühös vagyok, hogy megelőzött. Akár a Ranchon, akár itt a pályán

Az, hogy ugyanazon a motoron megyünk, hogy régóta ismerjük egymást, egészen más helyzetet alakít ki. Mindent, vagy nagyon sok mindent tőle tanultam, és ezt a vezető szerepet nyilván meg akarja őrizni. Én pedig, aki alulról jövök, nyilván le akarom győzni. Ez még inkább egységet alkot közöttünk.

A legjobb harcokat a legjobb barátoddal vagy a legnagyobb ellenségeddel vívod.”

Két teszt egy nap alatt, ezt még Crutchlow orra sem bírta

Ahogy arról munkatársunk is beszámolt újabb koronavírus-eseteket fedeztek fel az állandó ellenőrzések során.

A videóban is említett csapattagok egyikéről ma kiderült, hogy a HRC egyik mérnökéről van szó, és a sornak itt még nincs vége. Ma ugyanis újabb hondás alkalmazottról derült ki, hogy megfertőződött, ráadásul ő is az LCR csapatban dolgozik. Elsődleges kontaktként ma több csapattagnak, így Cal Crutchlow-nak is újabb PCR-teszteken kellett átesnie, szám szerint kettőn. A másodikat a délutáni edzés előtt közvetlenül, ami megviselte a brit orrát kicsit.

Azon még ő is meglepődött, hogy hogyan kapták meg az eredményeket egy órán belül, de mindenesetre örül, hogy mindenki más negatív jelenleg.Persze a csökkentett csapatlétszám nem könnyíti meg a munkájukat. Ahogy az sem, hogy Crutchlow, akivel a HRC nem hosszabbított szerződést, már nem kapja meg a Honda legújabb fejlesztéseit, így a rajtot segítő holeshot eszközt sem.

Az első nap eredményét itt tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik