MotoGP: francia rajtelső Sepangban, Márquez csak a 11.

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.11.02. 09:04
null
Fabio Quartararo túljárt Marc Márquez eszén, majd a pole pozíciót is megszerezte (Fotó: AFP)
Fabio Quartararo ötödször indulhat az élről a MotoGP-ben, a Malajziai Nagydíj időmérőjén a francia yamahás teljesítette a legjobb köridőt. Az első sorból másik két Yamaha rajtolhat Maverick Vinalesszel és Franco Morbidellivel. A világbajnok Marc Márquez az időmérő hajrájában elesett, így idei legrosszabb rajthelyét szerezte meg (a MotoGP-ben csak egyszer, a 2015-ös Olasz Nagydíjon kezdett a top 10-en kívülről, akkor 13. volt), vasárnap magyar idő szerint 8 órakor a 11. pozícióból startolhat.

Ha csak egyetlen időmérő edzést néz vissza valaki, akkor annak a malajziai MotoGP-kvalifikációnak kell lennie. A Petronas Yamaha duó egész hétvégén át tartó menetelése azt eredményezte, hogy Marc Márquez az ő nyomukban (egész pontosan Fabio Quartararo mögött) akart gyors kört futni, de ezt a taktikai csatát elvesztette, és egy hatalmas high slide-dal a kavicságyban végezte.

Marc Márquez általában a leggyorsabb pilóta a pályán, ha mégsem, akkor pedig elég okos ahhoz, hogy tudja, hogyan tudja a helyzetet a saját javára fordítani.

Ha van még valami, amit anno példaképétől, majd egyik legnagyobb ellenfelétől, Valentino Rossitól megtanult (és rajta is tesztelte), az a pszichés hadviselés.

Idén láttunk már olyat, hogy a spanyolnak nem volt meg egyedül az egykörös tempója, és vagy Andrea Dovizioso, vagy Danilo Petrucci, vagy épp Rossi mögött próbált gyors kört futni.

Szombaton Quartararo volt soron, hiszen a francia nem akármilyen köridőkkel zárta az élen a pénteki edzéseket.

Márquez már az első kimenetelnél arra várt, hogy a yamahás újonc mögé keveredjen, és miután megfutották első gyors körüket (Márquez mögött Cal Crutchlow is felült erre a vonatra, sőt jobb kört is futott nála), követte őt a bokszba kerékcserére, majd vissza a pályára is.

Quartararo nyilván nem szerette volna gyors körhöz segíteni Márquezt, így próbált annyira lassan menni, amennyire csak lehet, de nyilván az idő őt is szorította, hiszen ha túl sokáig tötyörögnek, akkor nem fér majd bele egy második gyors kör.

 

„Tudtam, hogy Marc követni akar engem, és nagyon lassú kivezető kört mentünk, ezért nem is bíztam a gumikban. Az 1-es kanyarban emiatt sodródtam ki, a 2-esben majdnem átdobott a motor, aztán az 5-ösben is” – nyilatkozta Quartararo a kvalifikáció után.

Nos, a gumi nemcsak neki hűlt vissza, hanem Márqueznek is, olyannyira, hogy ő a 2-es kanyaron már nem is jutott túl, motorja brutális módon vetette őt le magáról.

 

Amíg kettejük között ment a taktikázás, addig Franco Morbidelli, majd Maverick Vinales vette át a vezetést.

De Quartararónak volt még egy köre, amelyben már senkitől sem zavartatva 1:58.303-as, új pályacsúcsot jelentő idővel megszerezte a rajtelsőséget, mellőle pedig két, fentebb említett márkatársa rajtolhat majd, azaz a yamahások kibérelték az első sort.

Quartararóból akkora feszültség szakad ki, hogy örömében még a plexijét is kiszakította a helyéről.

 

 

Márquez tehát hiába próbált bemászni egy újabb ellenfele fejébe, ezúttal visszafelé sült el a fegyver. Nyilván ez a próbálkozás nemcsak a vasárnapi rajthelyekért volt, hanem előrevetíti már a jövő évet is, amely során Quartararo lehet Márquez legnagyobb ellenfele a bajnoki címért.

A legjobb ducatis Jack Miller lett (4.), a legjobb hondás pedig Cal Crutchlow (5.). A második sort Valentino Rossi zárja.

A harmadik sorba Álex Rins, Danilo Petrucci és Johann Zarco állhat be, míg Andrea Dovizioso csak a 10., Márquez pedig csupán a 11. helyről rajtolhat.

A Moto2-esknél szerencsésebb volt a Márquez család, hiszen Álex megszerezte a pole pozíciót, vasárnap pedig a világbajnoki címet is behúzhatja.

A legkisebbeknél Marcos Ramírez egymás után a második rajtelsőségének örülhetett.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ, SEPANG
AZ IDŐMÉRŐ ÉLCSOPORTJA
MOTOGP

1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 1:58.303
2. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 1:58.406
3. Franco Morbidelli (olasz, Yamaha) 1:58.432
4. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 1:58.725
5. Cal Crutchlow (brit, Honda) 1:58.951
6. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 1:59.000
...11. Marc Márquez (spanyol, Honda) 1:59.178
MOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 2:05.244
2. Nagasima Tecuta (japán, Kalex) 2:05.395
3. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 2:05.559
MOTO3
1. Marcos Ramírez (spanyol, Honda) 2:11.758
2. Szuzuki Tacuki (japán, Honda) 2:11.885
3. John McPhee (brit, Honda) 2:11.990

A VASÁRNAPI PROGRAM
5.00: Moto3, futam (Tv: Spíler1)
6.20: Moto2, futam (Tv: Spíler1)
8.00: MotoGP, futam (Tv: Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik