MotoGP: Espargaró világbajnok, Marc Márquez még nem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.27. 06:49
null
A királykategóriában Jorge Lorenzo győzött (Fotók: Action Images)
A gyorsaságimotoros-világbajnokság Japán Nagydíján, Motegiben  a Moto2-es kategóriában a spanyol Pol Espargaró (Kalex) győzött, ezzel megnyerte a világbajnokságot, miután két fő riválisa, a brit Scott Redding (Kalex) és a spanyol Esteve Rabat (Kalex)  kiesett a versenyből. A királykategóráiban azonban még nem avattak világbajnokot, sőt, a spanyol Jorge Lorenzo (Yamaha) győzött, így az utolsó futam előtt tovább, 13 pontra csökkentette hátrányát a listavezető spanyol Marc Márquez (KTM) előtt. A Moto3-ban pályafutása első futamgyőzelmét aratta a szintén spanyol Alex Márquez.

 

 

MOTO3

A Japánba vb-éllovasként érkező spanyol Luis Salom már az első körben bukott, később pedig kiállni kényszerült. Csakúgy, mint a verseny hajrájában, a múlt héten Ausztráliában nyerő másik spanyol, a Japánban pole pozícióban kezdő Alex Rins.

A hétvége eddigi mostoha időjárása után a napfényes időben – ez jellemezte a későbbi mai futamokat is – megrendezett versenyt a 3. helyről rajtoló, Alex Márquez nyerte meg. A pályafutása első futamgyőzelmét arató spanyol már korán élre állt, de azután visszaesett a harmadik helyre. Onnan azonban előretört és hatalmas csatába kezdett honfitársával, Maverick Vinalesszel, aki egy győzelemmel vb-éllovasként utazhatott volna az utolsó futamra, Valenciába.

Volt, hogy Márquez, volt, hogy Vinales vezetett, de az utolsó körben utóbbi hibázott (túl szélesen vett be egy kanyart), így Márquez győzött. Vinales azonban nem elégedetlen, ugyanis összetettben két pontra megközelítette a világbajnokságot vezető Luis Salomot.

MOTO2

A középső géposztályban már nincs kérdés, a drámaian induló Japán Nagydíjat, ezzel a világbajnoki sorozatot a múlt héten élre álló spanyol Pol Espargaró (Kalex) nyerte.

Az első körben a pontversenyben második helyen álló brit Scott Redding és a harmadik, spanyol Esteve Rabat is bukott, ami miatt meg is kellett szakítani a futamot. Rabat alatt megingott a motor és keresztülesett a múlt héten megsérülő, ezért az ausztrál futamot is kihagyó Reddingen, ráadásul Alex Marinelarenát is elsodorták. Utóbbi két pilótát hosszasan ápolni is kellett, de később kiderült, nincs szó súlyos sérülésről.

Az újraindítást követően Espargaró hamar az élre tudott állni, többek között a pole-ból rajtoló finn Mika Kalliót is megelőzte, aki végül a második helyen zárt, a harmadik helyet Thomas Lüthi szerezte meg. Azt követően, hogy élre állt, Espargaró már nem hibázott, magabiztosan győzött, így Valenciába már világbajnokként utazhat, miután Motegiben két legfőbb riválisa kiesett, és nem szerzett pontot. A 22 éves spanyol pályafutása első vb-címét ünnepelheti.

A Moto2 világbajnoka, Pol Espargaró
A Moto2 világbajnoka, Pol Espargaró

 

MOTOGP

A Moto2 tavalyi világbajnoka, a most már a királykategóriában versenyző, ott régóta listavezető Marc Márquez (Honda) továbbra sem ünnepelhetett.

A versenyt ugyanis a vb-pontversenyben második, a múlt heti Ausztrál Nagydíjon is első, a mai versenyt pedig az élről kezdő spanyol Jorge Lorenzo (Yamaha) nyerte meg.

A riválisainál meglepetésre lágyabb gumikon versenyző Lorenzo rajt-cél győzelmet aratott, igazából csak az volt a kérdés, hogy mögötte hogyan alakul a sorrend. Ez is csak addig volt kérdéses, amíg csapattársa, a verseny közben második helyen is álló Valentino Rossi egy hiba után meg nem látogatta a kavicságyat. Az olasz ezt követően már csak a 6. helyig tudott visszakapaszkodni.

Rossi hibáját követően Márquez második, és csapattársa, Dani Pedrosa harmadik helye már nem forgott veszélyben, de a két hondás már nem tudta megszorongatni Lorenzót. A Hondának így is volt oka az örömre, hiszen megnyerte a konstruktőri vb-t, és a két hét múlva esedékes, idei utolsó versenyhétvégének, a Valenciai Nagydíjnak Marc Márquez 13 pontos előnnyel vághat neki (miközben a csapattárs Dani Pedrosa már a matematikai esélyét is elveszítette a vb-címre).

Így ünnepelte győzelmét Jorge Lorenzo
Így ünnepelte győzelmét Jorge Lorenzo
GYORSASÁGIMOTOROS-VB
JAPÁN NAGYDÍJ
MOTO3
1. Alex Márquez spanyol KTM 39:45.953
2. Maverick Vinales spanyol KTM +0.027
3. Jonas Folger német KTM +7.750
MOTO2
1. Pol Espargaró spanyol Kalex 28:15.162
2. Mika Kallio finn Kalex +1.344
3. Thomas Lüthi svájci Suter +3.379
MOTOGP
1. Jorge Lorenzo spanyol Yamaha 42:34.291
2. Marc Márquez spanyol Honda +3.188
3. Dani Pedrosa spanyol Honda +4.592
A PONTVERSENY ÁLLÁSA
MOTO3
1. Luis Salom spanyol KTM 300 pont
3. Maverick Vinales spanyol KTM 298
3. Alex Rins spanyol KTM 295
MOTO2
1. Pol Espargaró spanyol Kalex 265
2. Scott Redding brit Kalex 224
3. Esteve Rabat spanyol Kalex 204
MOTOGP
1. Marc Márquez spanyol Honda 318
2. Jorge Lorenzo spanyol Yamaha 305
3. Dani Pedrosa spanyol Honda 280
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik