MotoGP: eddig Rossi és többi Yamaha uralja Barcelonát

IZSÁNYI SZABOLCS (Barcelona)IZSÁNYI SZABOLCS (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2019.06.15. 15:51
null
Rossi az egyik legnépszerűbb Barcelonában (Fotó: AFP)
A Yamaha uralta a szombatot a MotoGP Katalán Nagydíján, amelyen a lelátón szokás szerint Valentino Rossi rajongói voltak túlnyomó többségben, míg a pályán a szatelit Yamaha-csapat pilótája, a Rossi által az elmúlt hetekben többször magasztalt francia Fabio Quartararo szerezte meg az első rajthelyet a vb-éllovas Marc Márquez előtt. A rajtrács első öt helyéből négyen Yamaha foglal helyet vasárnap 14 órakor, de a 6-7. helyről induló Ducatikat is korai lenne leírni.

 

Amikor a Ducati gyári csapatát támogató Mission Winnow támogatásával megérkeztünk a Katalán Nagydíj helyszínére, némi zavart éreztünk az „erőben”, hiszen minden öt szurkolóból három Valentino Rossi sárga 46-osával díszített öltözékben jelent meg a Circuit de Catalunyán. A hétszeres világbajnok, hétszeres barcelonai győztes olasz kultusza az egész világon óriási, még a négy futamnak otthont adó Spanyolországban is több szurkolója van, mint a főként spanyol riválisainak összesen.

Marc Márquez ezen aggódott legkevésbé. Annál inkább azon, hogy számára mumus a barcelonai versenypálya, amelyen eddig csak egyetlen győzelmet aratott, azt is még öt évvel ezelőtt. A Ducati viszont a legutóbbi két évben diadalmaskodott a Circuit de Catalunyán, tavaly éppen Jorge Lorenzo révén, aki az idén már Márquez csapattársa a Honda gyári istállójánál.

A vb-éllovas Márquez feszülten ült motorra szombaton, ami abból is látható volt, hogy a délelőtti szabadedzésen heves gesztikulálással küldte el melegebb éghajlatra a pályán elé keveredő, őt a gyors köre alatt feltartó spanyol társát. Szabadedzésen ez nem feltétlenül jellemző, de Márquez a szabadedzés előtt kevésre volt attól, hogy kikerüljön a tréningek alapján az automatikusan az időmérő második szakaszába jutók közül. Végül kilencedik lett, így bejutott a Q2-be, ahogy Lorenzo is.

A délelőtti edzésen Álex Rins (Suzuki), az időmérő előtti rövid negyedik tréningen a pénteki leggyorsabb Fabio Quartararo végzett az élen. Az időmérő első szakaszában – amelyben a legjobb tízen kívül kerülők vettek részt – így egy nagyágyúnak sem kellett részt vennie. Ott volt viszont Franco Morbidelli, Quartararo szatelit yamahás csapattársa, aki könnyedén jutott tovább, s ha már bekerült a 12 fős Q2-be, abban is a legjobbak között volt, az utolsó menetek előtt vezette az időlistát.

A tűző napsütésben továbbra sem volt optimális a tapadás, Danilo Petrucci és Álex Rins is elesett, míg Márquez a tőle már megszokott módon mentett nagyot a négyes kanyarban – ez rajta kívül talán senkinek sem ment volna.

A hajrában Morbidelli visszacsúszott a negyedik helyre, s bár Valentino Rossit megelőzte, kikapott a pole pozíciót az edzéseredmények alapján már nem is váratlanul megszerző Quartararótól, a Hondát a második helyre behozó Márqueztől és a yamahás Maverick Vinalestől.

A vasárnapi verseny teljesen nyitott, a legutóbbi két évben Barcelonában győztes Ducati pilótái ugyan csak a 6. (a vb-2. Andrea Dovizioso) és a 7. (a legutóbbi futamot Mugellóban megnyerő Danilo Petrucci) helyet szerezték meg, a versenyen velük is számolni kell a dobogóért folyó csatában.

A Moto3-ban az argentin Gabriel Rodrigo szerezte meg az első rajthelyet, míg a Moto2-ben a spanyol Augusto Fernández.

A helyszínről a Nemzeti Sportot tudósítja: Izsányi Szabolcs, Kovács Nikolett

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
KATALÁN NAGYDÍJ, BARCELONA
IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP

1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 1:39.484
2. Marc Márquez (spanyol, Honda) 1:39.499
3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 1:39.710
4. Franco Morbidelli (olasz, Yamaha) 1:39.711
5. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 1:39.753
6. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 1:39.777

MOTO2
1. Augusto Fernández (spanyol, Kalex) 1:44.170
2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 1:44.191
3. Sam Lowes (angol, Kalex) 1:44.199

MOTO3
1. Gabriel Rodrigo (argentin, Honda) 1:48.450
2. Ogura Ai (japán, Honda) 1:48.471
3. Tony Arbolino (olasz, Honda) 1:48.764

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik